پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
آنتیبیوتیکها خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش نمیدهند. سالمندان بالای 70 سالی که آنتیبیوتیک مصرف کردهاند، کاهش شناختی بیشتری تجربه نکردهاند.
به گزارش انتخاب و به نقل از هلث دی؛ سالمندان میتوانند بدون نگرانی از آسیب به سلامت مغز خود، در صورت ابتلا به عفونت از آنتیبیوتیکها استفاده کنند.
مطالعهای که نتایج آن در مجله Neurology منتشر شده، نشان میدهد آنتیبیوتیکها خطر زوال عقل یا کاهش شناختی در سالمندان را افزایش نمیدهند.
دکتر اندرو چان، استاد دانشکده پزشکی هاروارد و پژوهشگر ارشد این مطالعه، گفت:
«از آنجا که سالمندان بیشتر از آنتیبیوتیک استفاده میکنند و همچنین در معرض خطر بالاتری برای کاهش شناختی هستند، این یافتهها اطمینانبخشی درباره استفاده از این داروها ارائه میدهد.»
رابطه سلامت روده و مغز
در پیشینه پژوهش، محققان اشاره کردند که سلامت روده با سلامت مغز مرتبط است. روده انسان شامل میلیاردها میکروارگانیسم است که برخی از آنها عملکرد مغز را تقویت میکنند و برخی دیگر به آن آسیب میرسانند.
چان توضیح داد:
«تحقیقات قبلی نشان دادهاند که آنتیبیوتیکها میتوانند میکروبیوم روده را مختل کنند. از آنجا که میکروبیوم روده برای حفظ سلامت کلی و احتمالاً عملکرد شناختی مهم است، نگرانیهایی درباره تأثیرات بلندمدت آنتیبیوتیکها بر مغز وجود داشت.»
جزئیات مطالعه
این مطالعه بر روی بیش از 13,500 سالمند استرالیایی سالم بالای 70 سال انجام شد که در یک کارآزمایی بالینی برای بررسی فواید دوز پایین آسپرین شرکت کرده بودند.
محققان اطلاعات مربوط به مصرف آنتیبیوتیک این افراد را از سوابق نسخههای پزشکی استخراج کردند. حدود 63 درصد از شرکتکنندگان حداقل یک بار در طول دو سال از آنتیبیوتیک استفاده کرده بودند.
سلامت مغز این افراد بهطور متوسط به مدت پنج سال دیگر بررسی شد. آنها به طور منظم تستهای عملکرد مغزی انجام دادند که مهارتهایی مانند حافظه، توجه، عملکرد اجرایی، زبان و استدلال را ارزیابی میکرد.
در این دوره:
• بیش از 460 نفر دچار زوال عقل شدند.
• نزدیک به 2,600 نفر دچار اختلال شناختی (مشکلات اولیه حافظه و تفکر) شدند که میتواند نشانهای از زوال عقل باشد.
یافتههای کلیدی
نتایج نشان داد هیچ تفاوت شناختی بین کسانی که آنتیبیوتیک مصرف کرده بودند و کسانی که مصرف نکرده بودند وجود ندارد.
علاوه بر این، استفاده از آنتیبیوتیک با اختلال شناختی یا زوال عقل ارتباطی نداشت، حتی پس از تعدیل عوامل خطر دیگر برای کاهش شناختی.
هیچ ارتباطی بین مشکلات شناختی و موارد زیر یافت نشد:
• مصرف تجمعی آنتیبیوتیک در طول زمان،
• استفاده مداوم از آنتیبیوتیکها،
• یا انواع خاصی از آنتیبیوتیکها.
نیاز به تحقیقات بیشتر
چان و نویسندگان یک سرمقاله همراه با این مطالعه اعلام کردند که تحقیقات بیشتری برای اطمینان از نبود ارتباط بین آنتیبیوتیکها و کاهش شناختی لازم است.
چان گفت:
«برای مثال، این مطالعه سالمندان را برای مدت کوتاهی دنبال کرد. مطالعات طولانیمدت برای تأیید اینکه آنتیبیوتیکها بر سلامت بلندمدت مغز تأثیری ندارند، ضروری است.»
«نتایج این مطالعه نشاندهنده نیاز به تحقیقات آینده برای ثبت دقیق دوز و مدت مصرف آنتیبیوتیک و بررسی روابط دوز-پاسخ است.» همچنین نیاز به بررسی تأثیر آنتیبیوتیکها از دستههای مختلف و تعاملات آنها بر شناخت وجود دارد.