پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
داروی کاهش وزن زپباند (Zepbound)، محصول جدید شرکت Eli Lilly & Co.، در یک آزمایش بالینی که توسط همین شرکت حمایت شد، عملکرد بهتری نسبت به رقیب اصلی خود، وگووی (Wegovy)، نشان داد.
به گزارش انتخاب و به نقل از هلث دی؛ دکتر لئونارد گلس، معاون ارشد امور پزشکی جهانی در بخش سلامت قلب و متابولیک Lilly، در بیانیهای خبری گفت:
«با توجه به افزایش علاقه به داروهای درمان چاقی، این مطالعه را برای کمک به ارائهدهندگان خدمات درمانی و بیماران جهت تصمیمگیری آگاهانه درباره انتخاب درمان انجام دادیم. نتایج امروز که کاهش وزن بهتر با زپباند را نشان داد، ما را بسیار خوشحال کرد. این دارو به بیماران کمک کرد تا ۴۷ درصد کاهش وزن نسبی بیشتری نسبت به وگووی تجربه کنند.»
در این مطالعه، ۷۵۱ بزرگسال مبتلا به چاقی یا اضافه وزن در ایالات متحده بهصورت تصادفی به یکی از دو گروه دوز بالای زپباند یا وگووی تقسیم شدند.
نتایج مطالعه چه بود؟
بیمارانی که هفتهای یک بار تزریق زپباند دریافت کردند، پس از ۷۲ هفته بهطور متوسط ۲۰.۲ درصد از وزن بدن خود (۵۰.۳ پوند) را از دست دادند. این در حالی است که کاهش وزن در گروه مصرفکننده وگووی بهطور متوسط ۱۳.۷ درصد از وزن بدن (۳۳.۱ پوند) بود.
اگرچه این اولین آزمایش بالینی تصادفی است که این دو داروی رقیب را مقایسه میکند، شرکت سازنده اعلام کرد که نتایج هنوز توسط سایر متخصصان بررسی نشده است. مطالعات قبلی نیز نشان داده بودند که زپباند در کاهش وزن بهتر از وگووی عمل میکند، اما این تحقیقات بر دادههای موجود متکی بودند.
هر دو دارو عملکرد قابلتوجهی دارند
دکتر سوزان اسپرات، متخصص غدد و مدیر ارشد پزشکی در دفتر مدیریت سلامت جمعیت در مرکز سلامت Duke، در مصاحبه با NBC News گفت:
«اگرچه زپباند کاهش وزن بیشتری نسبت به وگووی فراهم میکند، هر دو دارو نتایج شگفتانگیزی دارند.»
دکتر کریستوفر مکگوان، متخصص گوارش و مدیر کلینیک کاهش وزن در کارولینای شمالی، افزود که اگرچه عوارض جانبی هر دو دارو مشابه هستند، بیماران او گزارش دادهاند که زپباند را بهتر تحمل میکنند.
عوارض جانبی هر دو دارو شامل درد شکم، حالت تهوع و استفراغ است.
شرکت نوو نوردیسک، سازنده وگووی، در پاسخ به درخواست NBC News برای اظهار نظر، پاسخی ارائه نداد.
مواد فعال در زپباند و وگووی چیست؟
زپباند حاوی ماده فعال «تیرزپاتاید» (tirzepatide) است که در داروی دیابت مونجارو (Mounjaro) نیز استفاده میشود. در مقابل، وگووی حاوی «سمگلوتاید» (semaglutide) است که در داروی دیابت اوزمپیک (Ozempic) هم وجود دارد.
هر دو دارو با تقلید از هورمونی که اشتها و میزان غذای مصرفی را کاهش میدهد، عمل میکنند. اما تیرزپاتاید یک هورمون دوم به نام GIP را نیز تقلید میکند که گمان میرود توانایی بدن در تجزیه قند و چربی را بهبود بخشد.
ضرورت تحقیقات بیشتر
اسپرات گفت که مایل است دادههای بیشتری درباره تأثیر این داروها بر نتایج سلامتی فراتر از کاهش وزن مشاهده کند.
بهعنوان مثال، مشخص شده است که وگووی خطر بیماریهای قلبی را در افراد مبتلا به چاقی یا اضافه وزن کاهش میدهد. در همین حال، زپباند بهعنوان یک درمان بالقوه برای آپنه خواب انسدادی شناخته شده است.