پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : محققان اخیراً بررسی کردند که مصرف شیرهای تخمیر نشده و تخمیر شده چگونه میتواند بر بیماریهای قلبی در مردان و زنان تأثیر بگذارد.شیر تخمیر شده، که به آن شیر فرعی نیز گفته میشود، فرآیندی را برای افزودن باکتریهای مفید، مخمر یا اسیدها طی میکند.
به گزارش انتخاب و به نقل از مدیکال نیوز تودی؛ مطالعه نشان داد که مصرف مقادیر بیشتر شیر تخمیر نشده با افزایش خطر بیماری قلبی ایسکمیک (که به آن بیماری قلبی کرونری نیز گفته میشود) و انفارکتوس میوکارد (حمله قلبی) در زنان ارتباط دارد.
• در حالی که شیر تخمیر نشده با افزایش خطر این مشکلات قلبی در زنان ارتباط داشت، این مطالعه هیچ تأثیر منفی در مردان مشاهده نکرد.
یک مطالعه اخیر شامل حدود 100,000 زن و مرد سوئدی انجام شد که تأثیر مصرف شیر بر پروتئینهای قلبیمتابولیک را بررسی کرد. پزشکان از این الگوهای پروتئینی برای تعیین خطر بیماریهای قلبیعروقی در افراد استفاده میکنند.
دکتر کارل میشائلسون، استاد اپیدمیولوژی پزشکی در دپارتمان علوم جراحی دانشگاه اپسالا، سوئد، رهبری این مطالعه را بر عهده داشت.
محققان دو مطالعه طولی چند دههای را که رژیم غذایی و سبک زندگی شرکتکنندگان را پیگیری میکردند، تجزیه و تحلیل کردند.
با پیگیری شاخصها و گزارشهای خوداظهاری مصرف غذا و نوشیدنی، محققان متوجه شدند که زنانی که 300 میلیلیتر یا بیشتر شیر تخمیر نشده (شیر معمولی) مصرف میکنند، با افزایش خطر بیماری قلبی ایسکمیک و حمله قلبی (انفارکتوس میوکارد) ارتباط دارند.
در حالی که شیر تخمیر نشده با افزایش خطر بیماریهای قلبی در زنان ارتباط داشت، محصولات شیر تخمیر شده — مانند شیر ترش و ماست — هیچ ارتباطی با این خطر نداشتند.
یافتهها در مجله BMC Medicine منتشر شد.
تحلیل تأثیر محصولات شیر بر بیماریهای قلبی
بیماریهای قلبی بزرگترین علت مرگ و میر در ایالات متحده هستند و آمارها نشان میدهد که در سال 2022 بیش از 700,000 نفر به دلیل این بیماریها جان خود را از دست دادهاند. در حالی که بیماریهای قلبی در مردان شایعتر است، زنان در اثر این بیماریها بیشتر میمیرند.
چندین عامل میتواند در بروز بیماریهای قلبی مؤثر باشد، مانند ژنتیک، رژیم غذایی و سبک زندگی، سیگار کشیدن و مصرف الکل.
این مطالعه اخیر در مورد مردان و زنان سوئدی بررسی کرد که چگونه مصرف شیر میتواند در بروز بیماریهای قلبی مؤثر باشد. اگرچه شیر فواید سلامتی دارد، مانند تأمین ویتامین D و پروتئین، بسیاری از دانشمندان نگران تأثیر آن بر قلب هستند.
محققان دادههای دو مطالعه طولی را تحلیل کردند: مطالعه ماموگرافی سوئدی (SMC) و مطالعه مردان سوئدی (COSM).
این دو مطالعه، دادههای سبک زندگی شرکتکنندگان از جمله مصرف غذا و نوشیدنی، شاخص توده بدنی (BMI)، رویدادهای بیماریهای قلبی و حملات قلبی را پیگیری کرده بودند.
برخی از شرکتکنندگان همچنین نمونههای پلاسما را ارائه دادند که محققان از آنها برای تحلیل پروتئومیکس، که به مطالعه الگوهای پروتئینی اشاره دارد، استفاده کردند.
در بخشی از گزارش مصرف غذا و نوشیدنی، شرکتکنندگان مصرف شیر خود را گزارش دادند. آنها فهرست کردند که چه مقدار شیر مصرف میکنند، آیا شیر تخمیر شده یا غیر تخمیر شده است، و تعداد دفعات مصرف آن چقدر است.
تحلیل پلاسما خون 276 نشانگر پروتئینی را اندازهگیری کرد. هدف از این تحلیل این بود که ببینند حضور نشانگرهای مرتبط با بیماری قلبی ایسکمیک و حمله قلبی چگونه با مصرف شیر مقایسه میشود.
۴ لیوان شیر در روز با افزایش خطر بیماریهای قلبی در ارتباط است
پس از تحلیل پلاسما خون و مقایسه آن با مصرف خوداظهاری شیر توسط شرکتکنندگان، محققان هیچ ارتباطی بین مصرف شیر تخمیر شده و افزایش بیماری قلبی در مردان یا زنان پیدا نکردند.
هنگامی که میزان مصرف شیر تخمیر نشده مقایسه شد، دانشمندان افزایش بیماریهای قلبی ایسکمیک و حملات قلبی را در زنانی که مقادیر بیشتری از شیر مینوشیدند، مشاهده کردند. این افزایش خطر در مردان مشاهده نشد.
زنانی که روزانه 100 میلیلیتر (یا نیم لیوان) شیر تخمیر نشده مصرف میکردند، میزان پایینتری از این بیماریها را در مقایسه با زنانی که بیش از 300 میلیلیتر (یا 1.5 لیوان) شیر تخمیر نشده مصرف میکردند، مشاهده کردند.
دانشمندان دریافتند که مصرف 4 لیوان شیر تخمیر نشده در روز با 21٪ افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی ایسکمیک در مقایسه با مصرف نیم لیوان در روز مرتبط است.
محققان اشاره کردند که حتی وقتی عوامل سبک زندگی تنظیم شد، نتایج در تمام درصدهای چربی شیر ثابت بود.
زنانی که مقادیر بیشتری شیر تخمیر نشده مصرف کردند، سطوح بالاتری از آنزیم تبدیلکننده آنژیوتانسین 2 (ACE-2) و سطوح پایینتری از فاکتور رشد فیبروبلاست 21 (FGF21) داشتند. هر دو اینها نشانگرهایی هستند که با خطر بیماری قلبی ایسکمیک مرتبط هستند.
افرادی که سطوح بالای ACE-2 دارند، در معرض مرگ و میر قلبیعروقی بیشتری هستند و سطوح بالای FGF21 ممکن است با آسیب قلبی مرتبط باشد.
چرا شیر تخمیر نشده ممکن است خطر بیماریهای قلبی را در زنان افزایش دهد؟
دکتر چنگ-هان چن، پزشک متخصص قلب و رئیس برنامه قلب ساختاری در مرکز پزشکی MemorialCare Saddleback در لاگونا هیلز، کالیفرنیا، که در این مطالعه مشارکت نداشته است، در مورد یافتههای این مطالعه با Medical News Today صحبت کرد.
وی در توضیح اینکه چرا ارتباطی بین افزایش خطر بیماری قلبی در زنان که شیر تخمیر نشده مصرف میکنند وجود دارد، گفت که هنوز مشخص نیست.
“ممکن است تفاوتهای خاص جنسیتی در متابولیسم اجزای شیر مانند لاکتوز منجر به تفاوتهایی در محصولات تجزیهشده شود که به طور بالقوه میتوانند باعث تفاوت در استرس اکسیداتیو و التهاب شوند”، او پیشنهاد داد. “این میتواند منجر به افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی شود.”
چن همچنین توضیح داد که چگونه شیر تخمیر شده میتواند به سلامت قلب کمک کند.
“محصولات شیر تخمیر شده مانند ماست غنی از باکتریها (مانند لاکتوباسیلوس) هستند که ترکیب میکروبیوم روده ما را تحت تأثیر قرار میدهند.” او افزود که اثرات مفید ماست احتمالاً به نفع میکروبیوم است.
چن همچنین اشاره کرد که در حالی که تحقیقات بیشتری در مورد میکروبیوم و سلامت قلب مورد نیاز است، “مطالعات زیادی نشان دادهاند که ترکیبهای مختلف میکروبیوم میتوانند به کاهش خطر فشار خون بالا، دیابت و حتی بیماریهای قلبی کمک کنند.”
دکتر جان هیگینز، متخصص قلب در UTHealth Houston نیز در مورد این مطالعه با MNT صحبت کرد.
هیگینز که در این تحقیق مشارکت نداشت، نتایج مطالعه در مورد شیر تخمیر نشده را تعجبآور ندانست. او به ما گفت که: “با توجه به اثرات افزایش التهاب، به ویژه در زنان، این موضوع تعجبآور نیست. مردان به نظر میرسد که قادرند برخی از محصولات التهابی در شیر تخمیر نشده را بهتر تجزیه کنند.”
او همچنین در مورد اینکه چگونه شیر تخمیر شده میتواند فواید بیشتری برای قلب داشته باشد، گفت که “شیر تخمیر شده سرشار از ویتامین B12، D، ریبوفلاوین (B2)، کلسیم، منیزیم و پروتئین است که با کاهش التهاب مرتبط است.”
او افزود: “همچنین، این نوع شیر میکروبیوم بهتری را ایجاد میکند، ایمنی را بهبود میبخشد، استرس را کاهش میدهد و به حفظ سطح قند خون کمک میکند.”
در حالی که نویسندگان مطالعه میگویند تحقیقات بیشتری لازم است، این مطالعه احتمالاً به تغییر راهنماییهای غذایی در آینده برای گنجاندن شیر تخمیر شده اشاره دارد.