پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
رژیم سبز مدیترانهای نسخهای گیاهمحورتر از رژیم مدیترانهای سنتی است و شامل مقدار بیشتری پلیفنول است.
به گزارش انتخاب به نقل از مدیکال نیوز تودی ؛تحقیقات اخیر نشان میدهد که هر دو رژیم میتوانند با تنظیم بهتر قند خون، روند پیری مغز را کند کنند، اما رژیم سبز ممکن است تأثیر بیشتری داشته باشد.
توصیه متخصصان: اگر این رژیم با نیازهای شما سازگار است، آن را دنبال کنید و غذاهای غنی از پلیفنول را به رژیم خود اضافه کنید تا به سلامت مغز کمک کنید.
خلاصهای از مطالعه اخیر
یک آزمایش بالینی نشان داد که رژیمهای مدیترانهای و مدیترانهای سبز به شکل قابلتوجهی در مدت ۱۸ ماه، حدود ۵۰ درصد کاهش در تحلیل سن مغزی ایجاد کردند. در این تحقیق، سلامت افراد بر اساس حجم مغز و تغییرات آن بررسی شد و رابطه آن با شاخصهای سلامت، بهویژه در افراد با سن مغزی کمتر از سن واقعیشان، مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدیریت بهتر قند خون و مصرف مواد غذایی غنی از پلیفنول، مانند رژیم مدیترانهای سبز، میتواند به کند شدن روند پیری مغز کمک کند.
تفاوت رژیمها
مطالعه DIRECT PLUS بین سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ روی ۲۹۴ فرد بالای ۳۰ سال با چاقی شکمی یا سطوح غیرعادی لیپید خون انجام شد. این افراد به سه گروه تقسیم شدند:
1. رژیم معمول با رعایت اصول تغذیهای سالم
2. رژیم مدیترانهای سنتی، کمکربوهیدرات
3. رژیم مدیترانهای سبز، غنی از پلیفنول و کمگوشت
در رژیمهای مدیترانهای، مصرف روزانه ۲۸ گرم گردو و ۳-۴ فنجان چای سبز توصیه میشد. گروه مدیترانهای سبز نیز روزانه نوشیدنی مانکای (نوعی جلبک غنی از پلیفنول) مصرف کردند. در پایان ۱۸ ماه، دادههای MRI نشان دادند که افراد با کنترل بهتر قند خون، از کاهش حجم مغز کمتری برخوردار بودهاند.
پلیفنولها و مدیریت قند خون در کند کردن پیری مغز
پلیفنولها با عبور از سد خونی-مغزی، به کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو کمک کرده و باعث رشد سلولهای جدید، بهویژه در هیپوکامپ (منطقه حیاتی برای حافظه) میشوند. بهبود کنترل قند خون با کاهش HbA1c، کاهش التهاب (CRP) و همچنین در مناطق حیاتی مغز مانند تالاموس، هسته کائودات و مخچه ارتباط داشت.
غذاهای توصیهشده: برای پشتیبانی از سلامت مغز و پیروی از رژیم مدیترانهای سبز:
• چای سبز (۳-۴ فنجان در روز)
• مانکای (جندین بار در هفته)
• گردو - غنی از پلیفنولها و امگا ۳
• روغن زیتون - دارای چربیهای اشباع نشده و پلیفنولها
• سبزیهای برگدار - شامل فلاوانول، لوتئین و آنتیاکسیدانها
• توتها - غنی از فلاونوئیدها، بهویژه آنتوسیانینها
• ماهی چرب - مانند سالمون و ساردین، منبع DHA
• زردچوبه