arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۸۱۷۱۹۱
تاریخ انتشار: ۵۷ : ۱۴ - ۲۴ شهريور ۱۴۰۳

دردسر افزودنی ها برای مواد غذایی

مواد افزودنی در صنایع غذایی امروزی نقش کلیدی دارند؛ از بهبود طعم و رنگ تا افزایش ارزش غذایی. اما در کنار این مزایا، برخی افزودنی‌ها ممکن است خطراتی برای سلامتی به همراه داشته باشند و به چالشی در انتخاب مواد غذایی سالم تبدیل شوند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :


مواد افزودنی در صنایع غذایی امروزی نقش کلیدی دارند؛ از بهبود طعم و رنگ تا افزایش ارزش غذایی. اما در کنار این مزایا، برخی افزودنی‌ها ممکن است خطراتی برای سلامتی به همراه داشته باشند و به چالشی در انتخاب مواد غذایی سالم تبدیل شوند.
اخیرا بحث‌هایی درباره نوعی افزودنی که در کارگاه‌های قنادی و تولید قند و نبات و... مورد استفاده قرار می‌گیرد، مطرح شده؛ اینکه این افزودنی سرطان‌زاست ولی استفاده می‌شود. با توجه به استفاده همگانی از قندوشکر و نبات و شیرینی و...، سازمان غذا و دارو هم بر آن شد تا در این‌باره بررسی‌هایی انجام بدهد. نگاهی به این ماده افزودنی انداخته‌ایم تا ببینیم وضعیت چطور است.

 

ادعای سرطانی بودن برخی خوراکی‌ها
ادعاهایی مطرح شده که از مواد افزودنی سرطان‌زا در قنادی‌ها و کارگاه‌های تولید قند و... استفاده می‌شود. این ماده نامش سدیم هیدروسولفیت با نام تجاری بلانکیت است؛ نوعی ترکیب گوگردی.این افزودنی برای دودی کردن، افزایش مدت نگهداری و تغییر در رنگ یا رنگ‌زدایی به کار گرفته می‌شود.

بلانکیت‌ در کارگاه‌های تولید نبات به 2 منظور مورد استفاده قرار می‌گیرد:

ایجاد رنگ سفید محصول
جلا و ظاهر بهتر دادن به محصول
استاندارد بلانکیت در قند و نبات:

10 میلی‌گرم بر کیلوگرم
استاندارد بلانکیت در شکر:

15 میلی‌گرم بر کیلوگرم
بیشترین مقدار بلانکیت ثبت شده در ایران:

9.338 میلی‌گرم بر کیلوگرم
کمترین مقدار بلانکیت ثبت شده در ایران:

1.53 میلی‌گرم بر کیلوگرم
نتیجه این است که میزان بلانکیت موجود در قند، شکر و نبات بسیار اندک است. دلیلش را هم آموزش و نظارت‌های مداوم می‌دانیم. قطعا میزان بلانکیت کمتر از شایعات مطرح شده و در حد مجاز و کمتر از مجاز بوده است.*
*عبدالعظیم بهفر؛ مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو


نکته‌هایی درباره بلانکیت
سدیم هیدروسولفیت در صنایع غذایی به‌عنوان یک عامل سفیدکننده (شکر، نشاسته، نبات و برخی آردها) و نگهدارنده (غذاهای کنسرو و فرآوری شده) استفاده می‌شود. به‌دلیل آسیب‌هایی که برای سلامتی دارد استفاده از آن بسیار محدود است. تشخیص این ماده در مواد غذایی از طریق رنگ، بو و مزه ممکن نیست و به اقدامات آزمایشگاهی نیاز دارد.

برخی افراد نسبت به آن واکنش‌هایی ازجمله سردرد نشان می‌دهند و این علائم در افراد مبتلا به آسم بیشتر بروز می‌کند.

آلرژی: هیدروسولفیت می‌تواند در برخی افراد به‌ویژه آنهایی که به سولفیت‌ها حساس هستند، واکنش‌های آلرژیک ایجاد کند. این واکنش‌ها می‌تواند به شکل آسم، مشکلات تنفسی یا پوستی باشد.
سمیت: استفاده زیاد از هیدروسولفیت می‌تواند باعث سمی شدن ماده خوراکی شود و درصورت مصرف می‌تواند با علائمی ازجمله حالت تهوع، استفراغ و اسهال بروز کند.

 

روزنامه همشهری

نظرات بینندگان