پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
گران شدن مسکن و اجاره شرایط بغرنجی پیش روی کسانی قرار داده است که هنوز موفق به خرید خانه نشده اند. طرحهای دولتی در این زمینه نیز چندان موفق نبوده و بیشتر موجب بحران شده است.
بیت الله ستاریان، کارشناس مسکن، درباره افزایش شدید قیمت مسکن و عدم توانایی بخشهای عمده جامعه در خرید به «انتخاب» گفت:قیمتهای غیرممکن با قیمتهای متعادل با جامعه دو تصویر غلط است. جامعهای که تورم ۵۰ درصدی را در سال تجربه میکند، مسلماً روند خود را در اقتصاد پیدا خواهد کرد. مسکن یک کالای فوق لوکس شده است؛ دست نیافتنی میشود، اما به این معنا نیست که هیچکس نتواند خانه داشته باشد. ما سالی یک میلیون خانه نیاز داریم، اما دویست هزار خانه میسازیم و فقط طبقه توانمند و قدرتمند منشأ گرفته از یک اقتصاد رانتی و فاسد میتوانند به راحتی خرید کنند. بخش عمده جامعه به سمت فقر میرود، اما اقتصاد دولتی بسته و شبه مارکسیستی، در درون خود یک اقتصاد فوق سرمایه داری رانتی را رشد میدهد که آن را در خریدها ندید میگیرید. حاشیه نشینی با تداوم این روند بیشتر میشود و وضعیت آن فلاکت بارتر میشود.
او افزود: اینکه میگویند قیمت مسکن بیش از این نمیتواند جلو برود اصلاً درست نیست؛ تصور میکنند، چون قیمت مسکن بالا رفته و کسی نمیتواند بخرد، قیمت بالاتر نمیرود، اما اصلاً تصور درستی نیست. ما باید اقتصاد را خرد کنیم و شاکله اقتصاد باید تغییر کند. حتماً باید این اقتصاد را به طور کامل بهم بریزیم. با چند جمله درباره خصوصیسازی چیزی حل نمیشود.
وی در ادامه درباره افزایش قیمت مسکن در سال ۱۴۰۳ بیان کرد: سال ۱۴۰۳ مثل پنجاه سال گذشته سال گرانی مسکن است. ما نیم قرن است که مشکل مسکن داریم. هیچ تحولی در اقتصاد رخ نداده است. جمعیت هر سال زیاد شده، اما تغییری ایجاد نکردند. معنی خصوصیسازی یعنی اقتصاد در دست مردم باشد تا بتوانند مشکلشان را حل کنند. اقتصاد را مردم باید بگردانند. مسکن هم بخش عمدهای از اقتصاد کلان ماست.
ستاریان ادامه داد: وقتی مسکن افزایشی شود، تمامی پارامترهای متصل به آن از جمله اجاره افزایش پیدا خواهد کرد. شاید خیلی بیشتر از تورم ۴۰ درصدی افزایش قیمت و اجاره داشته باشیم. دولت هم فقط شعار میدهد. شعار ساخت مسکن باعث میشود شرکتهای خرد سازنده مسکن سرمایههایشان را بردارند و بروند. از زمانیکه شعار مسکن ملی دادند، تولید مسکن کاهش جدی داشته است.