در منزل هرکدام از ما وسایلی برقی وجود دارد که استفاده از آنها بهمقدار زیاد و در زمان نامناسب باعث افزایش هزینه برق میشود. با قرارگیری در فصل گرما و تغییر الگوی محاسبه قبض برق، لزوم استفاده هوشمندانه از این وسایل بیش از پیش مطرح میشود.
برای کاهش هزینه برق و جلوگیری از ورود فشار به شبکه توزیع برق بهتر است استفاده از این وسایل را کم کنیم و یا زمان این استفاده را تغییر دهیم. همچنین توجه به برچسب انرژِی هنگام خرید ضروری است. علاوه بر اینها برای کنترل برق مصرفی هر وسیله نکاتی وجود دارد که تأثیر رعایت آنها در قبض برق نشان داده میشود.
کاماپرس با بررسی 5 دستگاه برقی پرمصرف در خانه، به بررسی راهکارهای کاهش مصرف برق میپردازد.
1- یخچال فریزر
یخچالفریزر وسیلهای است که به طور مداوم به جریان برق وصل است. بنابراین امکان کاهش استفاده یا تغییر زمان استفاده از آن وجود ندارد. اما برای کاهش مصرف برق یخچال راهکارهایی وجود دارد.
برای کاهش مصرف برق یخچال باید عملکرد آن را بهینه کنید:
فاصله قرار دادن بین یخچال و وسایلی که گرما تولید میکنند مانند اجاق گاز و ماشین لباسشویی یا ظرفشویی مصرف برق را در این وسیله کاهش میدهد.
سالم و تمیز بودن نوار لاستیکی دور یخچال، قرار ندادن ظرف داغ در یخچال، باز و بسته نکردن مکرر آن و برفکزدایی مرتب از راهکارهایی است که مصرف برق آن را کاهش میدهد.
رعایت فاصله ده سانتی یخچال با دیوار و اطمینان حاصل کردن از تراز بودن آن در کنار سرویس سالیانه به سلامت یخچال و مصرف بهینه آن کمک میکند.
2- ماشین لباس شویی
ماشین لباسشویی نیز مانند یخچال یکی از وسایل خانگی پرمصرف است. خوشبختانه برای کاهش مصرف برق این دستگاه میتوان استفاده از آن را به بعد از ساعات اوج مصرف موکول کرد اما این تنها راه کاهش مصرف برق این دستگاه نیست.
مهمترین راه انتخاب برنامه شستشوی دستگاه دقیقا متناسب با حجم لباس روزانه است. ظرفیت بیشتر باعث مصرف برق بیشتر و ظرفیت کمتر باعث افزایش تعداد دفعات مصرف میشود.
تنها زمانی ماشین لباسشویی را روشن کنید که کاملا پر شده باشد.
استقاده از آب با دمای پایینتر مصرف برق دستگاه را کاهش میدهد.
اجرای برنامه شستوشوی اقتصادی درج شده در دفترچه دستگاه روشی دیگر برای کاهش مصرف برق ماشین لباسشویی است.
3- ماشین ظرفشویی
برخلاف آنچه تصور میشود شستوشو با ماشین ظرفشویی هزینه کمتری نسبت به شستوشوی دستی دارد. زیرا هم آب کمتری مصرف میکند و هم انرژی کمتری صرف گرم کردن آب میشود. اما بههرحال مصرف بالای برق ماشین ظرفشویی غیرقابل انکار است. برای کاستن از مصرف برق ماشین ظرفشویی بهتر است این نکات را رعایت کنید:
تا قبل از پر شدن کامل دستگاه از روشن کردن آن خودداری کنید. شستوشو با نیمی از ظرفیت، مصرف برق دستگاه را دوبرابر میکند.
از آب ولرم با دمای حدودا 48 درجه استفاده کنید.
بعد از کار با دستگاه درب آن را باز بگذارید تا جریان هوا ظرفها را خشک کند.
ناگفته نماند تمیز کردن نسبی ظرفها پیش از قرار دادنشان در دستگاه، جز هدررفت انرژی ثمر دیگری ندارد.
4- کولر
گرمای هوا استفاده از کولر را اجتنابناپذیر کرده است. اما با رعایت مواردی میتوان مصرف این استفاده را بهینه کرد. از جمله این موارد کاهش دمای خانه با استفاده از پنجره مناسب، درزگیر و لامپ کممصرف است. سایر موارد بستگی به نوع کولری دارد که از آن استفاده میکنید.
اگر کولر گازی دارید رعایت این نکات برای کاهش مصرف برق ضروری است:
دستگاه را در محل مناسب نصب کنید. بهتر است پنل بیرونی در سایه قرار داشته باشد.
فیلتر کولر را به صورت دورهای تعویض کنید.
سرویس سالیانه دستگاه را فراموش نکنید.
در هنگام خرید، کولری با توان متناسب با متراژ خانه انتخاب کنید. برای این کار میتوانید از متخصص کمک بگیرید.
درصورتی که از کولر آبی استفاده میکنید این موارد را در نظر داشته باشید:
در انتخاب پوشال مناسب دقت کنید.
بهعلت قرارگیری این کولر در محیط بیرون و تماس دائم با گردوغبار هوا تعویض مرتب پوشالها، رسوبزدایی سوراخ ناودان و بهطور کلی سرویس سالیانه دستگاه ضروری است.
بر روی کولر سایبان قرار دهید تا از اثر افزایش دما بر عملکرد دستگاه و مصرف برق آن جلوگیری شود.
خرید کولر مجهز به کلید هوشمند دارای نمایشگر دیجیتال شما را در جریان وضعیت دستگاه قرار میدهد.
5- اتو
خوشبختانه میتوان زمان استفاده از اتو را به ساعات استراحت که فشار برق شبکه چندان بالا نیست موکول کرد. اما علاوه بر این، راهکارهای دیگری نیز برای کاهش برق مصرفی اتو وجود دارد.
استفاده از نرمکننده لباس مدت کار با اتو و بنابراین برق مصرفی آن را کاهش میدهد.
لباسها را تقسیمبندی کنید؛ به این صورت که ابتدا با لباسهای صافتر شروع کنید و لباسهای با چروک بیشتر را برای آخر کار که دمای اتو بالا رفتهاست بگذارید.
قدری پیش از اتمام کار، اتو را از برق بکشید تا بتوانید پیش از خنک شدن، بدون مصرف برق از حرارت دستگاه استفاده کنید.
رسیدن فصل گرما همواره با جهش در مصرف برق همراه است. همزمان با این افزایش مصرف نحوه محاسبه قیمت نیز تغییر میکند بهتر است با مدیریت هوشمندانه مصرف برق هم از خاموشیهای دورهای پیشگیری کنیم و هم هزینه اضافی به خود تحمیل نکنیم.
گفتنی است، ساعاتی از شبانه روز که مصرف برق به اوج خود میرسد، در شش ماه اول سال از ساعت ۱۳ تا ۱۷ و ۲۰ تا ۲۴ و در 6 ماه دوم سال از ساعت ۱۸ تا ۲۲ است. بنابراین توصیه میشود در این ساعات در مصرف انرژی صرفه جویی شده و مصرف به صورت هوشمندانه مدیریت شود.