arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۷۶۴۲۲۷
تاریخ انتشار: ۰۰ : ۱۲ - ۲۵ بهمن ۱۴۰۲
تاریخ گردی با «انتخاب»؛

عکس/ لحظه ی بازداشت نیروهای مجاهدین خلق در تهران

سازمان مجاهدین خلق (منافقین) در روز ۳۰ خرداد ۱۳۶۰، ضمن برگزاری یک تظاهرات مسلحانه در تهران و دیگر شهرستان‌ها، جنگ مسلحانه علیه جمهوری اسلامی را اعلام کردند. در پایان این روز تعداد قابل توجهی از هواداران و اعضا این سازمان دستگیر و زندانی شدند و کادر مرکزی آن نیز به صورت مخفی به فعالیت پرداخت.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

سرویس تاریخ «انتخاب»: سازمان مجاهدین خلق (منافقین) در روز ۳۰ خرداد ۱۳۶۰، ضمن برگزاری یک تظاهرات مسلحانه در تهران و دیگر شهرستان‌ها، جنگ مسلحانه علیه جمهوری اسلامی را اعلام کردند. در پایان این روز تعداد قابل توجهی از هواداران و اعضا این سازمان دستگیر و زندانی شدند و کادر مرکزی آن نیز به صورت مخفی به فعالیت پرداخت. روزنامه اطلاعات در اینباره نوشته است: «آشوب‌های مسلحانه جبهه متحد ضدانقلاب، سلطنت‌طلبان، مجاهدین خلق و پیکاری‌ها چندین کشته و مجروح به جا گذاشت / اخطار شدید سپاه به آشوبگران و محاربین با خدا / در حمله مسلحانه مجاهدین ۱۴ پاسدار شهید شدند / بنی‌صدر از فرماندهی کل قوا عزل شد.»

روزنامه مردم؛ ارگان حزب توده ایران در تاریخ ۳۰ خرداد ۱۳۶۰ در دسترس نبود اما در تاریخ ۴ خرداد ۱۳۶۰ این روزنامه می‌نویسد: «هتاکی و تحریف از سوی نشریه مجاهد نشانه قدرت استدلال و منطق نیست». نشریه کار؛ ارگان سازمان چریک‌های فدایی خلق، با چند روز تأخیر در تاریخ ۳ تیر ۱۳۶۰ منتشر شد: «باز هم مجاهدین را به سوی انقلاب فراخوانیم / حجت‌الاسلام موسوی‌خوئینی‌ها: در طول ریاست‌جمهوری بنی‌صدر به تدریج شعار مرگ بر آمریکا فراموش شده بود.»

هاشمی رفسنجانی هم در خاطرات خود از این روز می‌نویسد: «گروهک‌های مجاهدین خلق و پیکار و رنجبران و اقلیت فدایی و … تدارک وسیعی برای ایجاد آشوب و جلوگیری از کار مجلس دیده بودند و به نحوی اعلان مبارزه مسلحانه کرده‌اند. از ساعت چهار بعدازظهر به خیابان‌ها ریختند و تخریب، قتل، غارت و آشوب را در تهران و بسیاری از شهرستان‌ها آغاز کردند. کم‌کم نیروهای سپاه و کمیته‌ها و حزب‌اللهی‌ها به مقابله برخاستند. من در مجلس بودم. صدای تیراندازی از چندین نقطه شهر به گوش می‌رسید. خبر از جراحت و شهادت عده‌ای نیز می‌رسید.

فرخ نگهدار؛ عضو سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) هم که از مخالفین اقدامات مسلحانه بودند ۳۰ خرداد را این گونه توصیف کرده است: «۳۰ خرداد ۶۰ یک نقطه عطف مهم در تاریخ معاصر ایران است … ورود به فاز نظامی اشتباه بود. مجاهدین با این کار به اکثریت مردم که حامی حکومت بودند، اعلان جنگ دادند. ورود به فاز نظامی، تاب و توان مقاومت آنها را تضعیف کرد و تحلیل برد. در آخرین دیدار بین ما و مجاهدین، مسعود رجوی گفته بود: «هر چه زودتر وارد «فاز نظامی» شوند شانس پیروزی بیشتر است» و من اصرار داشتم که هرچه دیرتر رخ دهد خسارات آن کمتر و توان مقاومت مردمی گسترده‌تر خواهد بود.»

نظرات بینندگان