پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
افزایش قیمت گوشت طی هفتههای اخیر شرایط سختی برای طبقه متوسط و فرودست به وجود آورده است. پایین بودن میزان مصرف گوشت در ایران، به فقدانهای غذایی و سلامتی نیز دامن زده است. فاصله میزان استاندارد مصرف گوشت با میزان مصرف فعلی داخل نیز ایران را در ردههای پایین مصرف گوشت جهان قرار داده است.
مسعود رسولی، دبیر انجمن صنعت گوشت و مواد پروتیئنی کشور، درباره علل افزایش قیمت گوشت به «انتخاب» گفت: عوامل زیادی در قیمت گوشت موثر است. پرورش گوشت گوسفندی در کشور ما چراگاهی است و، چون خشکسالی اخیر باعث شد نیاز به علوفه بیشتر شود؛ در نیتجه باید خریداری علوفه صورت میگرفت که قیمت بالایی هم داشت و بر قیمت تاثیر گذاشت. قیمت گوشت گوساله هم همینطور بود. هزینه زندگی دامدار هم بالا رفته که این هم بر روی قیمت تاثیر دارد. دولت برای تنظیم قیمت گوشت، شروع به واردات برای افزایش عرضه گوشت کرد. در نیمه دوم سال بحث تامین گوشت در کشورهای مبدا نیز سخت است. برخی از گوشتها با پروازهای مسافری وارد میشود و بحث حمل و نقل آن هم مشکل است. با وجود زحمتهای دولت، باز هم واردات چندان نتیجه نداشت.
وی در ادامه درباره امکان کاهش قیمت گوشت بیان کرد: کاهش قیمت گوشت امکان پذیر است. گوشت وارداتی قیمت اش نصف گوشت داخلی است. امکان واردات هم وجود دارد؛ ولی همه چیز باید با هم انجام شود. مثلا وقتی گوشت وارد میشود سود منطقی برای واردکننده تعریف شود تا انگیزه واردات داشته باشد؛ زنجیره توزیع مناسب هم باید ایجاد شود که حتما این شبکه تمام گوشت را توزیع کند و سود منطقی برای آنها هم تعریف شود تا دست به تخلف نزنند. باید یک نقشه اقتصادی بنویسند تا سیستم درست شود. چون شرایط داخلی کشور ما دائما در حال تغییر است و تحولات بسیاری داریم، تا به یک نقشه میرسیم مدیران عوض میشوند.
وی بیان کرد: تا مرداد امسال دولت گوشت را بالاتر از قیمت بازار از دامدارها خرید و دامدارها تا مردادماه هرچه دام سنگین داشتند را به دولت فروختند. من تصور میکنم اردیبهشت سال دیگر انباشتی از گوشت داشته باشیم و عرضه زیاد میشود. تقاضا در کشور ما کم شده است و جز پایین ردهترین کشورها در مصرف سرانه گوشت هستیم. از سال دیگر هوا هم بهتر میشود و کشورهایی مانند گرجستان و روسیه که از آن دام وارد میکنیم وضعیتشان برای پرورش بهتر خواهد شد. من حس میکنم شرایط قیمتی گوشت در سال آینده تا حدی بهتر میشود.
رسولی درباره میزان استاندارد مصرف گوشت گفت: با یک جستجو اینترنتی میتوان دریافت که مصرف گوشت ما ۴ الی ۵ کیلوگرم برای هر فرد در سال است. فقط کشور هند است که مصرف گوشت پایینی دارد و آن هم به خاطر مسائل دینی آن هاست. استاندارد جهانی مصرف گوشت ۳۰ کیلوگرم در سال برای هر فرد است که این میزان فقط در مصرف مرغ در ایران رعایت میشود.