فارس: رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به موضوع گیری اخیر روسیه در مورد جزایر سه گانه ایرانی ، گفت: در چند ماه گذشته روسیه برای دومین بار این اشتباه را مرتکب میشود که تکرار این موضعگیری اشتباه، عمدی بودن آن را از جانب روسها تقویت میکند.
مجمع همکاری کشورهای عربی و روسیه، بهمنظور گسترش همکاریهای فیمابین، در مراکش گردهم آمدند. بیانیه پایانی این نشست اما با طرح ادعاهای تکراری امارات درباره جزایر سهگانه ایرانی همراه بود و امضای چنین بیانیهای ازسوی روسیه، با انتقادهای گستردهای در ایران مواجه شد.
اگرچه این بیانیه دارای بندهای متعددی است، اما تاکید بر «استفاده از راهحلها و ابتکارات صلحآمیز برای حل مناقشه مالکیت جزایر سهگانه»، تکرار موضع غیردوستانهای بود که طی ماههای اخیر بهصورت پررنگتری ازسوی دولت امارات درحال پیگیری است؛ موضوعی که بارها با واکنش قاطع تهران مواجه شده و ایران تاکید کرده حاکمیت ایران بر جزایر سهگانه «غیرقابل مذاکره» است. درچنین شرایطی بیانیه پایانی این نشست که در روز چهارشنبه ۲۹ آذر منتشر شد، علاوه بر طرح پیشنهاد «مذاکرات دوجانبه»، از مطرح شدن این موضوع در دیوان دادگستری بینالمللی حمایت میکند؛ موضوعی که تایید آن ازسوی دولت روسیه بحث برانگیز شدهاست.
وحید جلال زاده نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی، در واکنش به بخشی از بیانیه ششمین نشست مجمع همکاری عرب و روسیه درباره جزایر سه گانه ایرانی گفت: همه دنیا از جمله جغرافیدانان درخصوص خلاف بودن ادعای امارات تاکید دارند و میدانند که این جزایر مورد ادعای امارات، متعلق به جمهوری اسلامی ایران است.
وی با بیان اینکه چنین بیانههایی غالبا در راستای غرض ورزیهای سیاسی تحلیل میشود، اظهار کرد: در خصوص این موضوع یک وجه آن اعراب و امارات هستند که متاسفانه توهم خود را در قالب بندها و بیانیهها و قطعنامههای نشست شورای همکاری خلیج فارس و یا اتحادیه عرب همواره می گنجانند و احساس می کنند با گنجاندن این توهم در بیانیهها، در تملک حقوقی این جزایر اتفاق خاصی خواهد افتاد.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس افزود: وزارت امور خارجه و دولت محترم، پیش بینیهای لازم و پیشگیرهایی را در این خصوص انجام بدهند که به این منظور باید صحبت جدی و قطعی با این کشورها داشته باشد.
جلال زاده در مورد وجه دوم که موضع گیری روسیه است، اظهار کرد: در چند ماه گذشته روسیه برای دومین بار این اشتباه را در مورد تمامیت ارضی ایران مرتکب میشود که تکرار این موضعگیری اشتباه، عمدی بودن آن را از جانب روسها تقویت میکند.
وی در مورد تعمدی بودن موضع روسها در خصوص جزایر سه گانه ایرانی گفت: روس در موضع گیری اول اذعان داشتند که متوجه این موضوع نبودند و نمیدانستند که این موضع گیری چه اندازه بر افکار عمومی ایرانیان مهم است و زمانیکه متوجه واکنش مردم و دولتمردان و نمایندگان شدند، اظهار بی اطلاعی از حساسیت موضوع کردند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بیان کرد: با موضعگیری دوم که از جانب روسها در مورد تمامیت ارضی ایران در مجمع عرب و روسیه در مراکش ، بیان عبارت هایی همچون «دیگر ندیدیم و نخواندیم برای جمهوری اسلامی ایران پذیرفته شده نیست»، همانطور که میدانید روسیه کشور قدرتمندی است و حتما با مطالعه و دقت کافی زیر بیانیهها و قطعنامهها را امضا میکند.
این نماینده مجلس ادامه داد: دیگر دادن بیانیه و انتقاد و اعتراض پذیرفته شدنی نیست و حتما جمهوری اسلامی ایران در حوزه روابط بین الملل باید یک اقدام متقابل با روسیه را در دستور کار قرار دهد.
جلال زاده تاکید کرد: وزارت خارجه نباید از اقدامات موذیانه و مستندسازی حقوقی و بین المللی علیه جزایر سه گانه خلیج فارس که متعلق به جمهوری اسلامی ایران است غفلت کند.
وی با اشاره به تعطیلی مجلس در این هفته گفت: کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی بعد از بازگشت نمایندگان از حوزههای انتخابیه، قطعا جلسهای با موضوع بیانیه نشست مجمع همکاری عرب و روسیه درباره جزایر سهگانه ایرانی خواهد داشت و منتظر اقدام پیشگیرانه و پیشدستانه دولت، در خصوص حفاظت از جزایر ایرانی و اقدامات حقوقی با کشورهای امضا کننده بیانیه مذکور است.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه اقدام روسها اتخاذ یک موضعگیری تاکتیکی برای حفظ توازن قدرت در منطقه است، تصریح کرد: روسها بعد از اتفاقی که در اوکراین افتاد به دنبال جلب منافع خود در منطقه هستند و به همین دلیل حفظ ارتباط با کشورهای عرب در حوزه خلیج فارس، از اهمیت بالایی برای آنها برخوردار است.
جلال زاده ادامه داد: روسها به دنبال روابط راهبردی با جمهوری اسلامی ایران نیز هستند و در این میان به دنبال این هستند که منافع حداکثری خود را در منطقه به خصوص کشورهای عربی که رابطه خوبی هم با آمریکا دارد برقرار کند ولی این موضوع نباید با منافع ملی جمهوری اسلامی ایران مغایرت داشته باشد، در روابط بین الملل حفظ منافع ملی یک اولویت ملی است و ما نیز اجازه نمیدهیم که هیچ کشوری برای منافع ملی ما تهدید محسوب شود.
وی با بیان این اینکه در سالهای اخیر در عرصه بینالملل هزینههای زیادی را به علت نزدیکی روابط ایران با روسیه پرداخت کردهایم، گفت: کمتر سفیری است که از کشورهای اروپایی در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، اعتراض و گلایه خود را در مورد حمایتهای ایران از روسیه مطرح نکرده باشد، هر چند سفرای اروپایی نیز دلایل خود را دارند و آن دلایل نیز از نظرجمهوری اسلامی ایران پذیرفتنی نیست،اما امریکا و اروپائیها به شدت دنبال این هستند که یک پرونده ویژهای را در راستای حمایت از روسیه در جنگ با اوکراین بگشایند که جمهوری اسلامی ایران نیزدر جای خود پاسخ خود را به آنها داده است.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ضمن یادآوری حمایت جمهوری اسلامی ایران از روسها در سفر به مسکو در سال گذشته و سال جاری اظهار کرد: روسیه باید موضوع را درک کند که جمهوری اسلامی ایران، همیشه پاسخگوی این حمایتهای خود از روسیه بوده و روسیه نیز باید ما به ازای این حمایت را از جمهوری اسلامی ایران در روابط بین الملل داشته باشد.
جلال زاده تصریح کرد: این موضوع گیری اخیر روسیه دل ایرانیان را آزرده است و مردم انتظار دارند که این بار مسئولان، یک پاسخ درخور و عمل متقابل به روسیه بدهند.
کاردار روسیه در تهران در غیاب سفیر این کشور عصر شنبه (دوم دی ۱۴۰۲) توسط دستیار مدیرکل خلیج فارس وزارت امور خارجه احضار و مراتب اعتراض شدید دولت جمهوری اسلامی ایران به فدراسیون روسیه در خصوص تکرار حمایت دولت روسیه از دعاوی بی اساس مندرج در بیانیه ششمین نشست مجمع همکاری عرب و روسیه در مراکش، ابلاغ و یادداشت اعتراضی به وی تسلیم گردید.