arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۷۲۷۱۶
تاریخ انتشار: ۳۸ : ۱۴ - ۱۹ مرداد ۱۳۹۱

تخریب‌های فاجعه بار میراث فرهنگی سوریه از مرز بحران گذشت

با تشدید درگیری‌‌های داخلی، تاراج موزه‌ها و تخریب‌های گسترده درآثارو محوطه‌های باستانی و فرهنگی سوریه، وضعیت میراث فرهنگی این کشور به گونه بی‌سابقه‌ای وخیم و بحرانی شده است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
خبرگزاری میراث فرهنگی: طبق فهرست تهیه‌شده توسط گروهی از باستان‌شناسان سوریه، شدت بحران درغارت و تخریب میراث فرهنگی سوریه به حدی است که برخی روستاهای تاریخی گلوله‌باران و ساختمان‌های روم باستان مبدل به پناهگاه شورشیان شده و با تاراج موزه‌ها بازارهای ترکیه و اردن غرق در آثار تاریخی ربوده شده از سوریه‌اند.

 
به گزارش ایندپندنت به نقل از یک باستان شناسی لبنانی وضعیت آثار تاریخی در سوریه از مرز بحران گذشته است.
 
"جان فرشاخ" Joanne Farchakh,که کار تحقیق و بررسی میزان غارت و تخریب‌های ایجاد شده در آثار باستانی عراق را نیزدر جریان اشغال این کشور پس از 2003 نیز برعهده داشته و با موزه بغداد برای شناسایی و بازگرداندن آثار هنری ربوده شده همکاری‌های وسیعی دارد می‌گوید:«یکی از مشلات بزرگ سوریه این است که برای ده سال قبل از جنگ حکومت سوریه 25 موزه فرهنگی در سراسرکشور ایجاد کرده بود تا ازاین طریق مشوقی برای صنعت گردشگری کشور باشد و نیز آثار و اشیای فرهنگی باارزش نیز در این موزه ها نگاهداری شوند. بسیاری ازاین موزه‌ها در یادمان های سنگی در خارج از فضاهای سبز قرار داشتند با این هدف که مقامات سوری اثبات کنند که برای حمایت از این آثار به قدر کافی قدرت دارند.»
 
وی در ادامه می‌گوید: «اکنون موزه حمص غارت شده و کسی نمی‌داند کار چه کسی است و ازهمه بدتر این که دلالان آثار تاریخی و هنری به من گفته‌اند که این روزها بازارهای ترکیه و اردن غرق در انبوه آثار هنری ربوده شده از سوریه است.»

طبق این گزارش براساس فهرستی که توسط گروهی از باستان شناسان سوری به طور ناشناس تهیه شده، تخریب مکان‌های تاریخی این کشور بسیار گسترده است. نام برخی روستاها که درون شهرهای باستانی قرار داشته براثرگلوله باران‌های پیاپی نابود شده، دراین فهرست قراردارد.
 
 همچنین برخی روستاهای باستانی دیگر نیز به پناهگاه شورشیان مبدل شده که به عنوان مثال می‌توان به پناهگاه شورشیان دریکی از ساختمان‌های موجود دربخش داخلی خرابه‌های شگفت انگیز  ، "بصرا" اشاره کرد که شامل یکی از سالم‌ترین تالارهای به‌جا مانده از تاتر روم باستان درسراسر جهان است.
 
 همچنین برخی ساختمان‌های مربوط به دوران بیزانس در مجموعه ساختمان‌های واقع در "البراع"، "دیرسانبل" و"عین لاروسا" در شمال  سوریه  نیز که براثر جنگ تخریب شده‌اند، دراین فهرست جای دارند.
 
از دیگر سو اشیای بی‌نظیر باستانی این کشور است که در معرض تاراج قرارگرفته‌اند. چند ماه پیش مقامات سوری خبر از ربوده شدن یک مجمسه طلایی از یکی از خدایان آرامی، متعلق به قرن 8 پیش از میلاد دادند که از سرنوشت آن هنوز هم اثری بدست نیامده هرچند که گزارش این سرقت به اینترپل نیز داده شده است.
 
 همچنین سرقت از موزه های دولتی در "دیرالزور"، "رقا"، "معارات النعمان" وموزه "قلات جبار" وبرخی دیگر را هم باید به این فهرست افزود. مدیرکل موزه‌های سوریه تایید کرده‌است که اقلام باستانی موجود در موزه حلب، برای حفاظت به بانک مرکزی در دمشق منتقل شده‌اند.
 
گروهی از متخصصان و باستان‌شناسان  میراث سوریه که فهرستی با عنوان "میراث باستانی سوریه در خطر" منتشر کرده‌اند، فهرست دیگر اشیا واثار تاراج شده را در وب سایت‌ خود آورده‌ و فاش کرده‌اند که مقامات سوری قبل از بروز این سرقت‌ها نسبت به خطر تاراج آثار فرهنگی در کشور هشدار داده بودند. طبق گفته همین کارشناسان، دربرخی موارد عملیات سرقت وغارت‌، با استفاده از فناوری‌های کاملا پیشرفته و با کمک برخی متخصصان درسرقت دستنوشته‌ها و اشیای تاریخی صورت گرفته است.
 
طبق این گزارش این تخریب‌ها نه تنها در محوطه های متعلق به جهان روم باستان بلکه در آثار تاریخی مربوط به جنگهای صلیبی و فتوحات مسلمانان رخ داده است. تخریب‌هایی که اکنون از مرز فاجعه گذشته‌اند.
  
این گزارش به نقل از باستان‌شناس لبنانی می‌افزاید که اکنون یک سوال اخلاقی درمورد تخریب گنجینه‌های تاریخی وجود دارد. وجدان انسانی می‌گوید که مرگ قربانیان این جنگ، وزنی بسیار بیشتراز غارت و نابودی تمدن سه هزارساله این کشور دارد. این درست است اما درصورتی که تخریب و غارت‌ها از تمام شهرهای تاریخی این کشور ادامه یابد، آینده نسل‌ها و نسل‌ها بالغ بر میلیون‌ها کودک و انسان سوری دیگر که بذر تولد و حیاتشان وابسته به این خاک و میراث آن است ، با محرومیت شدید همراه خواهد بود.
  
وی تاکید دارد که سوریه به"سرزمین تمدن‌ها" شهرت دارد و شهرهایی چون دمشق از کهن‌ترین شهرهای جهان دراین کشور هستند که محل تولد نخستین جماعت‌های کشاورزی وشکل‌گیری تمدن‌های بزرگ بوده است. اکنون جنگ که تمام کشور را در بر گرفته، نسل آینده و همه ما و فرزندان ما را برای همیشه از این گنجینه‌ها محروم می‌کند.
نظرات بینندگان