با پیشرفت صنعت ساختوساز، انتخاب مصالح بهینه هم در پیشبرد پروژههای عمرانی و ساختمانی مختلف نقش مهمی پیدا کرده است. یکی از مهمترین بخشهای تهیه و تأمین مصالح ساختمانی، انتخاب اسکلت است. پرسشی اساسی در این میان وجود دارد؛ اسکلت فلزی یا بتنی را در سازهها بهکار بگیرید. در این مقاله، سعی کردهایم که به این پرسش پاسخ بدهیم.
برای انتخاب بهترین اسکلت باید به نکات مختلفی دقت کنید. در واقع، عوامل گوناگونی در تصمیمگیری درباره این موضوع نقش دارند. برای مثال:
در کنار این موضوعات، باید نگاه ویژهای به بودجه مالی هر پروژه هم داشته باشید و با در نظرگرفتن موقعیت مکانی از نظر زلزلهخیزبودن هر منطقه ساخت هم به نتیجهگیری نهایی در این زمینه برسید. اجازه بدهید که در ادامه با اسکلتهای بتنی و فلزی بیشتر آشنا شویم.
در ساختار اسکلتهای بتنی برای مسلحکردن بتن از میلگرد استفاده میشود. با وجود میلگردها، پی ساختمان و ستون سازه مسلح و مستحکم میشود. مقاومت کششی بتنها آنچنان زیاد نیست، برعکس مقاومت فشاری بالایی که دارند.
این ویژگیها باعث میشود که گزینههای مطلوبی برای نواحی زلزلهخیز نباشند. با استفاده از میلگرد در بتن، ضعف سازه در مقوله استحکام از بین میرود. از اسکلتهای بتنی برای موارد زیر استفاده میشود:
برای اینکه بدانید اسکلت فلزی یا بتنی را انتخاب کنید، لازم است که مزایا و معایب هریک را بهخوبی بشناسید:
در ساختار اسکلتهای فلزی از مقاطع فولادی استفاده میشود. برای اتصالات هم از پیچ و مهره یا جوشکاری و پرچ استفاده میکنند. برای اینکه بدانید اسکلت فلزی یا بتنی را انتخاب کنید، باید با ویژگیهای هر دو آشنا باشید.
نگاهی به اسکلت فلزی به شما اطلاعات خوبی درباره مزایا و معایبش میدهد. قیمت مقاطع فولادی و فلزی مختلف مانند قیمت ورق st37 یا محصولات دیگر همیشه در نوساناتی است و باید در هنگام انتخاب اسکلت به این موضوع هم دقت کنید.
باید بدانید که پاسخی قطعی برای پرسش اسکلت فلزی بهتر است یا بتنی وجود ندارد. هریک ویژگیهایی دارند که استفاده از آنها را برای موقعیت و شرایطی مطلوب میکند. اسکلتهای فلزی هم مزایا و معایبی دارند که قابل بررسی است.
حالا که از ویژگيهای هریک از اسکلتهای بتنی و فلزی آگاه شدید، باید بنا به شرایط پروژه دست به تصمیمگیری بزنید. بررسی موارد زیر هم در رسیدن به تصمیم نهایی مفید است:
در خصوص ویژگیهای هریک از اسکلتهای فلزی و بتنی صحبت کردیم و مقایسهای هم میان آنها صورت دادیم. هزینه اجرای اسکلتهای فلزی معمولا بیشتر از همتای بتنیشان است. از سوی دیگر، در خصوص تهیه اسکلت هم با بازاری پرنوسانتر از محصولات بتنی روبهرو هستیم.
با کمی نگاه و بررسی بازارهای محصولات فولادی به این نتیجه میرسید که تلاطم و تغییرات زیادی در آنها وجود دارد. برای مثال، قیمت میلگرد ۱۶ امروز با فردا یا روزهای دیگر هفته میتواند تفاوتها و تغییراتی اساسی داشته باشد.
از همین روی است که انتخاب اسکلت فلزی برای سازهها با دغدغههایی در خصوص قیمت و هزینه روبهرو است. البته هزینه نباید مانع از آن شود که از میان اسکلت فلزی یا بتنی دست به انتخاب مورد دیگر بزنید. در واقع، لازم است که نگاهی کارشناسی با توجه به شرایط هر پروژه بهمیان باشد.
گاهی صرف هزینه بیشتر میتواند مانع از بروز خسارتهای آتی شود. با توجه به اینکه ملزومات هر پروژه ساخت چیست و چه بودجهای در اختیار دارد، باید دست به انتخاب اسکلت مناسب بزنید. هرچند که اسکلت فلزی هزینه بیشتری دارد اما مزایای آن را نباید نادیده گرفت.
برای تهیه مقاطع فولادی مختلف جهت اسکلتبندی سازهها باید با بازار خریدوفروش این محصولات بهخوبی آشنا باشید. یکی از روشهای آشنایی و رصد بازار هم مراجعه به پایگاههایی است که اطلاعات خوبی درخصوص قیمت محصولات این بازار در اختیارتان قرار میدهند.
یکی از مراجع فعال در این زمینه، شرکت آیرومارت (پیشرو صنعت نفت آسیا) است. این شرکت علاوه بر اینکه اطلاعات دقیق و درستی درباره قیمتها در اختیارتان قرار میدهد در حوزه تأمین و بازرگانی مقاطع مختلف هم سالیان طولانی فعالیت داشته است.
برای آگاهی از قیمت مقاطع فولادی و فلزی مختلف میتوانید از اطلاعات بهروز آیرومارت و تحلیل نوسان قیمتهایش استفاده کنید. راههای تماس با این مجموعه هم بهشرح زیر است:
بهکمک این مرجع خوشنام میتوانید به رصد قیمت مقاطع مختلف بازار فولاد و فلزات بپردازید و در ضمن از بستری امن و معتبر اقدام به تهیه محصولات موردنیازتان کنید.