arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۶۹۵۶۲۹
تاریخ انتشار: ۵۹ : ۱۶ - ۲۸ شهريور ۱۴۰۱

المنت تسمه­ای؛کاربردها، انواع و مزیت ها

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

المنت­ها دستگاه­هایی هستند که برای کاربردهای گرمایشی مختلف استفاده می­شوند. المنت تسمه­ای یکی از پرکاربردترین مدل­های المنت در صنعت ذوب است. که به دلیل داشتن شکل ظاهری و کاربردهای متفاوت، توانسته در صنایع مختلف نقش مهمی را ایفا کند. این المنت­ها به دلیل شکل ظاهری خود که شبیه به تسمه است به این نام معروف هستند، البته با نام­های  band heater، المنت میکایی، المنت نواری، المنت سرامیکی ( کمربندی)، المنت سیلندری و المنت سرنازل و غیره نیز شناخته می­شوند. المنت­های تسمه­ای با عرض 2 تا 5 میلیمتر در مدل­ها و جنس­های متفاوت در­دسترس هستند. در ادامه به معرفی آنها می­پردازیم، و سپس کاربردهای و مزایای آنها را ارائه خواهیم کرد.

المنت چیست؟

المنت یک رشته سیم نیمه هادی همراه با مقاومت است که خاصیت داغ­ شوندگی و تحمل جریان الکتریکی بالا را داراست، به طور نمونه اگر جریان الکتریکی زیادی در یک سیم نازک ساده به شکل المنت برقرار شود ( اتصال کوتاه ) سیم در عرض چند صدم ثانیه ذوب می شود، اما المنت­ها این خاصیت را ندارند و جریان­های بسیار زیادی را تحمل می­کنند ، جنس اصلی المنت­ها از نیکروم یا نیکل – کروم است و انواع آنها با توان­ها یا قدرت­های متفاوتیمی­باشند در بازار موجود هستند.

المنت تسمه­ای؛کاربردها، انواع و مزیت ها

المنت گرمایی

المنت گرمایی یک سیم دارای مقاومت الکتریکی است که به دور یک استوانه­ی عایق نارسانا از جنس سرامیک یا خاک نسوز پیچیده شده‌است و گذشتن جریان برق از آن گرما تولید می‌کند. جنس آنها کُرُم و نیکل (نیکروم) یا ترکیبات الوکروم است و با توان‌های مختلف در بازار موجودند.

المنت­های گرمایی بیشتر از جنس نیکروم 80/20 هستند، یعنی 80 درصد نیکل و 20% کروم. از این نظر دارای مقاومت الکتریکی بالایی هستند. المنت تسمه­ای یکی از انواع این المنت­هاست که در ادامه به توضیح آن می­پردازیم.

 المنت تسمه­ای چیست؟

المنت تسمه­ای یکی از مدل­های المنت موجود در بازار است که بیشتر در صنایع پلاستیک و دستگاه­های اکسترودر (سیلندر های تزریق پلاستیک) و همچنین تولید دیگر قطعات پلاستیکی همچون لوله­های پی­وی­سی، شلنگ­ها و داکت­ها استفاده می­شود.

دمای تولید شده توسط المنت­های تسمه­ای تا 700 درجه سانتی­گراد می­رسد و به همین علت در کنار صنایع پلاستیک در صنایع ذوب و قالب­گیری آلومینیوم نیز از این المنت استفاده می­شود. المنت­های تسمه­ای بسته به نوع کاربرد خود می­توانند بین دو تا پنج میلیمتر عرض داشته باشند و قطر آنها نیز بسته به نوع کاربری متفاوت است.

المنت تسمه­ای دستگاهی است که از آن برای تولید گرما استفاده می­شود و معمولاً در بازار با روکش استیل یا ورق گالوانیزه موجود هستند. این المنت­ها به شکل استوانه بر روی لوله­ها و سیلندرها نصب می­شوند و به تولید گرما می­پردازند. معمولا حلقه­های المنت تسمه­ای ابعادی در حدود 25 در 25 و یا 50 در 100 میلیمتر دارند. این المنت­ها با نصب شدن بر روی نازل دستگاه­ها و در نتیجه با تولید گرما موجب ذوب­شدن مواد اولیه موجود در دستگاه شده و دستگاه­ها را برای قالب گیری آماده می کنند.

المنت تسمه­ای؛کاربردها، انواع و مزیت ها

انواع المنت تسمه­ای

المنت­های تسمه­ای دارای انواع گوناگونی در نوع خود می­باشند که از لحاظ ظاهری به 5 مدل اصلی تقسیم می­شوند که عبارتند از:

المنت تسمه­ای بدون پیچ و مهره

 این المنت­ها به شکل قالبی و دایره کامل هستند و باز یا بسته نمی­شوند. نصب و بازکردن این المنت­ها کار آسانی نیست، به همین دلیل علاقمندان کمتری دارند.

المنت تسمه­ای یک تکه

ساده­ترین نوع المنت تسمه­ای است که در آن المنت از یک سمت و از طریق یک و یا دو پیچ باز و بسته می شود.

المنت تسمه­ای دو تکه

 این مدل المنت­ها از هر دو طرف قابل باز و بسته شدن هستند و به دلیل قطر بیشتر و سرعت بالاتر باز و بسته شدن علاقمندان بیشتری دارند.

المنت تسمه­ای یک تکه انعطاف­پذیر

 در مواردی که امکان استفاده از المنت دو تکه وجود نداشته از این مدل استفاده می­شود.

المنت تسمه­ای مربعی یا مستعطیلی

 این نوع المنت­ها برخلاف مدل­های قبلی حالت مستطیل و یا مربع دارند و به صورت دو تکه در بازار عرضه می­شوند.

المنت تسمه­ای؛کاربردها، انواع و مزیت ها

عایق المنت تسمه­ای

عایق­ها دارای نقش اساسی در تولید گرمای المنت تسمه­ای هستند. المنت­های تسمه­ای بر اساس عایق­ها، به عنوان رسانای گرما و قلب اصلی المنت، به سه نوع تقسیم می­شوند:

میکایی

 این نوع از یک سیم مقاوم که بین دو صفحه میکا قرار گرفته، ساخته شده است. در این سیستم، یک ورق آلومینیومی به کار برده شده تا از المنت در برابر خوردگی محافظت کند. این المنت­ها برای حداکثر دمای کارکرد 350 درجه سانتیگراد طراحی شده­اند و می­توان آنها را به شکل مجزا برای دستگاه­های با قطر بالا استفاده نمود. این المنت­ها به صورت ضدآب و همراه با ترموکوپل در بازار وجود دارند.

سرامیکی

 نوع دیگر المنت تسمه­ای است که یک سیم مقاوم در یک پوشش سرامیکی قرار گرفته است. سرامیک این نوع المنت دارای لولاست و از این رو، منعطف بودن یکی از خصوصیات بازر این نوع المنت به شمار می­ورد. یک ورق فولاد ضد زنگ به همراه پیچ­های سفت­کننده این قطعه را همراهی می­کنند که می­توان از طریق آنها المنت را بر روی دستگاه­های مختلف نصب­کرد. این المنت دمای بیشینه 700 درجه سانتیگراد تولید می­کند. و از طریق کابل یا سیم­پیچ به منبع تغذیه وصل می­شوند.

روکش­دار

المنت روکش­دار از یک المنت گرمایی لوله­ای شکل ساخته شده و توسط یک نوار نگهدارنده خارجی که بعنوان یک بازتابنده عمل می­کند، در جای خود محکم می­شود. این المنت­ها ضد آب و محکم هستند، و برای شرایط سخت ( مانند لرزش، رطوبت، محیط­های آبی و غیره) تا دمای بیشینه 450 درجه سانتیگراد مناسب هستند. المنت روکش­دار می­تواند توسط کابل یا سیم­پیچ به منبع تغذیه وصل شود.

المنت­های روکش­دار در یک یا چند بخش تولید می­شوند، و با ترموکوپلی که روی صفحه نگهدارنده قرار دارد تجهیز می­شوند.

کاربردهای المنت تسمه­ای در صنعت

المنت تسمه ای به علت دارا بودن ابعاد کوچک و همچنین قابلیت تولید گرمای بسیار بالا در صنایع زیادی مورد استفاده قرار می گیرد که در ادامه به برخی از آنها اشاره نموده ایم:

ماشین­آلات گرم­کننده مواد غذایی.

ماشین­آلات تولید لاستیک.

تولید لوله­های پلی اتیلن و پلیکا.

قالب تزریق اکستروژن و اکستردو.

صنایع تزریق و قالب پلاستیک.

تجهیزات آزمایشگاهی.

ماشین­آلات بسته بندی.

ماشین­آلات فروش خودکار.

دستگاه غلطک لاستیکی.

انواع المنت­ها درصنایع تزریق پلاستیک

همانطور که گفته شد المنت­های بکاررفته در ماشین­های تزریق پلاستیک المنت­های تسمه­ای هستند، که بر حسب گرماژ و اندازه طول سیلندر تزریق دستگاه در قطرها و طول­های مختلف تقسیم می­شوند. بر اساس تفاوت حرارتی المنت­های دستگاه به سه دسته تقسیم می­شوند:

المنت های عقبی: سری اول المنت­ها هستند که در مرحله اول ورود مواد به سیلندر قرار دارند و کار آنها گرم­کردن اولیه مواد و خمیر­نمودن آنهاست و نسبت به المنت­های میانی و جلویی دمای پائین­تری دارند.

المنت های میانی: سری دوم المنت­های تسمه­ای هستند که در وسط سیلندر تعبیه شده­اند.

المنت های جلویی یا المنت سرنازل: آخرین سری از المنت­های دستگاه بوده که مهم­ترین المنت به شمار می­روند و بیشترین حرارت را برای آخرین مرحله پیش از تزریق نهایی دارند.

مزیت­های المنت تسمه­ای

مقاومت بالای سیم کروم نیکل

دوام و بازدهی بالا

حداکثر دما و گرمای تولیدشده در آنها

هزینه کم نگهداری

طول عمر بالا به علت استفاده از ورق فولاد و گالوانیزه

نصب راحت به علت اندازه کوچک آن

نتیجه گیری

یکی از المنت هایی که در نوع خود کاربری بسیار زیادی دارد، المنت تسمه ای است. این المنت که به آن المنت کمربندی یا المنت میکایی نیز گفته می شود خصوصیات جالب توجهی دارد و به همین دلیل از جمله المنت­های موجود در بازار به شمار می رود که طرفداران زیادی دارد. این المنت­ها با توجه به ویژگی­ها و کاربردهایشان به انواع مختلفی تقسیم می­شوند که در این مقاله به توصیف انواع آن، کاربردها و مزیت­های آن پرداخته شد.

منابع:

گروه صنعتی کوپل

نظرات بینندگان