پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : بانک ملی ایران به عنوان بازوی اقتصادی دولت قرار است در پروژه زیرساختی نفتی کشور به عنوان یکی از مهمترین تامین کنندگان مالی پروژه ها مشارکت کند.
اولین پروژه از این دو پروژه، توسعه میدان نفتی آزادگان است. در این طرح، 420 حلقه چاه تولیدی و تزریقی حفاری میشود و در اوج کار تعداد 40 دستگاه دکل حفاری مورداستفاده قرار میگیرد. نفت درجای میدان نفتی آزادگان 32 میلیارد بشکه بوده و طبق این طرح عدد تولید به 570 هزار بشکه در روز افزایش مییابد.
در این پروژه 7 میلیارد دلار سرمایهگذاری خواهد شد که 80 درصد منابع آن توسط 6 بانک از جمله بانک ملی ایران تامین می شود. این 6 بانک در مجموع در طول ۷ سال باید معادل ۱۶۸ هزار میلیارد تومان (به قیمت امروز) سرمایهگذاری کنند.
تفاهم نامه مربوط به توسعه این میدان دو ماه پیش امضا شد. این نخستین بار در تاریخ صنعت نفت بود که بانکهای ایرانی به جای اعطای وام و تسهیلات به صورت مستقیم در پروژههای نفتی سرمایهگذاری میکردند.
دومین پروژه زیرساختی در حوزه نفت که بانک ملی ایران نقش ویژه ای در اجریا آن خواهد داشت، پروژه پتروپالایشگاه شهید سلیمانی است. این پتروپالایشگاه ظرفیت پالایش ۳۰۰ هزار بشکه فرآورده نفتی در روز را خواهد داشت و از مهمترین پروژه های نفتی کشور به شمار می رود.
در این پروژه معادل ارزی ۱۱ میلیارد دلار سرمایهگذاری در مدت ۵ سال انجام میشود. قرار است 4 بانک 45 درصد این سرمایه گذاری را بر عهده بگیرند.
سهم بانک ملی در این میان، ۱۵ درصد است.
معادل ریالی سرمایهگذاری بانکهای مذکور در این پروژه ۱۴۸ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان خواهد بود که حداکثر در کمتر از ۵ سال به این پروژه تزریق میشود.
اهمیت این پروژه ها و نقش بانک ملی ایران در اجرای آنها زمانی روشن تر می شود که بدانیم تحریم ها دشواری های فراوانی را برای کشور پدیدار کرده. در این شرایط، اگرچه بانک ها بیشترین آسیب را از همین تحریم ها متحمل شده اند اما بانک هایی مانند بانک ملی ایران در همین شرایط هم به کمک پروژه های زیرساختی کشور آمده اند تا اثر تحریم ها را کاهش دهند.
این دو پروژه از مهمترین پروژه های نفتی دولت به شمار می رود. تجربه حضور بانک ها در این پروژه ها می تواند به عنوان نمونه ای موفق در سایر پروژه های زیرساختی کشور نیز مورد استفاده قرار گیرد.