ایسنا: مجید مجیدی با تاکید بر اینکه ساخت فیلم دینی و مذهبی بسیار سخت شده است، گفت: اینکه سینمای ما در این حوزه در یک نقطه مانده دست متولیان فرهنگی است که اگرچه آدمهای خوبی هستند اما با شعار و بیانیه کار را پیش میبرند و به جای تولید اثر بیشتر در حال محکوم کردن هستند.
کارگردان فیلم «محمد (ص)» در حاشیه رونمایی از پوستر جشنواره فیلم تصویر دهم با موضوع فیلمهای عاشورایی در پاسخ مبنی بر اینکه با وجود مدیریت چنین جشنوارهای چرا خودش در حوزه فیلمهای دینی و مذهبی فیلم نمیسازد؟ گفت: همه آثار ما در حوزه انسان و معارف و اخلاق که هستند در بخش دین تعریف میشوند و لازم نیست مستقیم سراغ دین رفت. فکر میکنم پرداختن به موضوعات اخلاقی و مسائل اجتماعیای که منتهی به اخلاق و امید میشود، جلوههایی از نگاه دینی هستند اما کار کردن به شکل آنچه برای فیلم محمد انجام شد سخت است و اساساً پرداختن به موضوعات مذهبی سخت است و دست و بال ما بسته شده است، هم به جهت تصویر و هم متن و هم اجرا؛ یعنی از همه جهت فیلم تاریخی ساختن کار دشواری است. ما هفت سال از عمرمان برای فیلم پیامبر (ص) صرف شد که البته باعث افتخار بود اما واقعیت این است که خیلی کار دشواری است و حتی اگر مسائل مالی فراهم باشد هم نمیتوان به آن راحتی کار کرد.
وی در ادامه این بحث درباره اینکه او فردی مورد اعتماد و وثوق سیستم شناخته میشود و آیا باز هم مشکلی برای ساخت پیدا میکند؟ ابتدا با خنده گفت که مرا دولتی کردید و بعد گفت: سختیهایی که میگویم فقط از جهت ممیزی نیست، بلکه به جهت نوع پرداخت آثار نیز هست. به نظرم شرایط سینمای ما اکنون این ظرفیت را ندارد و برای پیامبر (ص) هم که فیلم ساختیم بیشترین تلاش فردی بود؛ وگرنه شاید آن فیلم هم در همان ابتدای راه اتفاق نمیافتاد. در این مسیر هیچکس در امان نیست و حتی خود علما هم در امان نیستند، چون گاهی مسائلی پیش می آید که گروههای مختلف نظرات مختلفی دارند و اینطور نیست که چون کسی را میشناسند بدون مشکل کار کند.
او در پاسخ به اینکه آیا قرار است سینمای دینی ایران در فیلم «روز واقعه» متوقف بماند، گفت: این دیگر دست متولیان است. وقتی متولیان فرهنگی ما اساسا با این مقوله به شکل شعاری آشنا هستند و بنا ندارند برنامه جدی داشته باشند و فقط دستور و ابلاغیه میدهند یا مثلاً وزیر میگوید چند کار فاخر ساخته شود، انگار سفارش کالا میدهند. اساساً جایگاه متولیان فرهنگی ما اشتباه است و کسانی که در رأس آن هستند به نظرم اشتباهی آمدهاند و اشتباهی گماشته شدهاند. آدمهای خوبی هستند اما اینکاره نیستند. ما هیچ وقت متولی فرهنگی خوبی نداشتیم، البته به غیر از دورههایی که آنها هم شاید امکانش را نداشتند. با این حال به نظرم در این زمینهها متولی باید برنامه داشته باشد ولی متاسفانه فکر می کنند پادگان است و بقیه هم مثل سرباز با دستور به خط میشوند.
مجیدی در پاسخ به پرسشی مبنی براینکه آیا درباره فیلم عنکبوت مقدس برنامهای دارد، آنهم وقتی در مقابل کاریکاتوریست دانمارکی فیلم پیامبر (ص) را ساخت؟ بیان کرد: فیلم پیامبر (ص) اجل از این حرفهاست و من آن را به خاطر قرائتی که از اسلام در دنیا میشد ساختم و نباید سطح آن را پایین آورد. معتقد بودم قرائتی که از اسلام در دنیا میشود غلط و بخش عمده آن سیاسی است. به عنوان هنرمند بر اساس باورها و اعتقاداتم حساس کردم باید تلاش کرد تا مقابل آن جریان یک نگاه دیگر را ارایه کنیم نه اینکه فقط شعار بدهیم و محکوم کنیم. درباره عنکبوت مقدس هم به نظرم خیلی بیسلیقگی کردیم. البته من فیلم را ندیدم و از نظر هنری قضاوتی ندارم اما براساس نظر دوستانی که دیدهاند مطمئن هستم اثری سخیف است. معتقدم ما اشتباه کردیم و بیشتر از همه مبلغ آن فیلم شدیم. ما فقط منتظر محکوم کردن هستیم و به نظرم باید یک وزارتخانه برای محکوم کردن درست کنیم؛ مثلا وزارت ارشاد در این زمینه بیشتر فعال است تا اینکه بخواهد اثر و نگاهی را تبیین کند.