یک عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس در واکنش به اظهارات سفیر پیشین ایران در هند مبنی بر اینکه هندیها در حال جایگزین کردن نفت روسیه با ما هستند، میگوید که هند به عنوان کشوری که خواهان تقویت روابط سیاسی و اقتصادی با کشورهای ابر قدرت مثل روسیه و چین است، بعید هم نیست که دست به چنین اقدامی بزند.
روز گذشته ابراهیم رحیمپور، سفیر پیشین ایران در هند اخیرا عنوان کرده است که «هندیها در حال جایگزین کردن نفت روسیه با نفت ما هستند.»
قاسم ساعدی، عضو هیئت رئیسه کمیسیون نفت و انرژی مجلس درباره این اظهارات در گفت و گو با «انتخاب»، بیان کرد: «از این قضیه اطلاعی ندارم ولی ماهیت و سیاست اقتصادی هند برای جمهوری اسلامی مشخص و مبرهن است. همه ما میدانیم که هند در دورههای گذشته، با توجه به اینکه قرارداد نفتی با ایران داشته است، ولی متاسفانه از طریق سفیر، مراودات سیاسی و روابط دیپلماتیکی که با عربستان سعودی داشته است، در چند سال گذشته بازهم نفت عربستان را جایگزین نفت ایران کرد. بنابراین هند به عنوان کشوری که خواهان تقویت روابط سیاسی و اقتصادی با کشورهای ابر قدرت مثل روسیه و چین است، بعید هم نیست که این ادعا صحت داشته باشد.»
نماینده مردم دشت آزادگان ادامه داد: «وزارت نفت، دولت و وزارت امور خارجه ایران نگاهشان به هند به عنوان یک متحد اقتصادی است و به عنوان اینکه روابط حسنه و چندین ساله داشتهایم. ولی هندیها به دنبال فرصتهای دیگری هستند. با این حال خللی هم به بازار صادرات نفتمان وارد نمیشود چون همه دنیا میداند که بازار فروش نفت ما تایید شده است و مشکلی برای فروشش نداریم و از همه ظرفیتهای فروش نفتمان داریم استفاده میکنیم. یکی از کشورهای مشتری نفت ما هند است، اما اگر روزی برسد که خرید نفت ما را لغو کند و به سمت روسیه یا کشور دیگری برود، برای ما مهم نیست و به عنوان یک مشکل نگاه نمیکنیم ولی باعث سلب اعتماد برای برنامهریزان سیاسی و اقتصادی جمهوری اسلامی میشود. هند اگر میخواهد مثل سالهای گذشته رفتار کند، یقینا در بستن قراردادها و تفاهمنامههای اقتصادی چه در حوزه انرژی و چه غیر انرژی، با احتیاط بیشتری رفتار خواهیم کرد.»
ساعدی همچنین درباره نقش و تاثیر روسها بر بازار نفت ایران، مطرح کرد: «همه دنیا میدانند که با این وضعیت اقتصادی، جنگ روسیه و اوکراین و موضعگیری های امریکا و اروپا در مقابل روسیه، بحرانی در حوزه انرژی روز به روز سنگینتر میشود و از طرف دیگر بازار فروش نفت ما روز به روز دارد وضعیت بهتری پیدا میکند. کما اینکه خود کشورهای تحریمکننده ما به انرژی و نفتمان نیاز دارند. آنها با همه ظرفیتها و سناریوهای اقتصادی که اتخاذ کردند، نتوانستند پاسخ نیازهای واقعیشان را بدهند. بنابراین روسیه اگر بازار ما را در بعضی جاها گرفته است، اما یقین داشته باشید که تا کنون هیچ مانعی بر روند فروش نفت ما نگذاشته و نمیتواند بگذارد.»
این نماینده مجلس در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چگونه روسیه بازار نفت ایران در برخی از کشورها را گرفته ولی بدون تاثیر بوده است، گفت: «چون الان بحران دنیا، بحران انرژی است. و جنگ روسیه و اوکراین این بحران را خلق کرده است و خواهان فروش حتی بیش از سهمیههای تعیین شده برای کشورها هستند. شما میدانید که امروز اگر امریکا در مقابل فروش نفت ما سکوت کرده، به این دلیل است که نمیتواند بدون نفت ایران، خوراک نفت و انرژی جهان را تامین کند. و از این بابت ما امروز در هر برهه زمانی که تصمیم بگیریم میتوانیم سهمیههایمان را افزایش دهیم و فروش ما یک فروش بسیار روان و ساده و به دور از پیچیدگیهای قبلی است.»
ساعدی همچنین در پاسخ به این پرسش که چگونه با وجود تحریمها فروش نفت ایران «بسیار روان و ساده است»، اظهار کرد: «وضعیت تحریم در بعضی حوزههاست ولی در حوزه انرژی، کشورهای تحریم کننده مثل اروپا و امریکا به نفت ما نیاز دارند و از این بابت تحریم خود به خود منسوخ شده است. امریکا از آن سیاستها و سناریوهای تهدیدی که قبلا داشته مجبور به چشم پوشی کردن و سکوت است.»