اولین دیدار در مرحلهی یکچهارم نهایی جام ملتهای اروپا ۲۰۱۲ شامگاه پنجشنبه (۲۱ ژوئن/ اول تیر) در ورزشگاه ملی لهستان در شهر ورشو برگزار شد؛ جایی که پرتغال و جمهوری چک در برابر دیدگان ۵۵ هزار تماشاگر با قضاوت هاوارد وب انگلیسی به مصاف هم رفتند.
پرتغال تیم دوم گروه دوم بازیها، موسوم به گروه مرگ بود و جمهوری چک صدرنشین گروه نخست مرحلهی نهایی این مسابقات. این مصاف با فوتبال محتاط دو تیم و تلاش برای محکزدن حریف آغاز شد. در ادامه اما جمهوری چک تیم برتر میدان بود؛ موضوعی که شاید پیش از سوت آغاز پیشبینی نمیشد.
یکی از موقعیتهای خوب گلزنی چک در دقیقهی هجدهم بازی نصیب باروش شد. او برای ضربهزدن به ارسال همتیمی خود داویدا به سمت توپ خیز برداشت، اما سرعت توپ بیشتر از گامهای او بود.
پاسهای اشتباه مهمترین ویژگی بازی پرتغالیها در این دقایق بود. حملات کمشمار شاگردان پائولو بنتو هم عموما توسط خط دفاعی منظم جمهوری چک مهار میشدند. آنان در دقیقه ۲۵ برای نخستین بار موفق به شکستن خط دفاعی حریف شدند. رونالدو که با فرار بهموقع خود از تلهی آفسایدگیری مدافعان چک جسته بود، در این صحنه پیش از زدن ضربهی نهایی میخال کادلتس، مدافع چک را با خطا متوقف کرد. هر چند ضربهی او را هم پتر چک، سنگربان نامدار جمهوری چک دفع کرد.
رونالدو که به محض دریافت توپ با سوت اعتراضی تماشاگران مواجه میشد، در دقیقهی ۳۳ هم تلاش کرد توپی بادآورده را با ضربهی برگردان به تور دروازهی چک برساند. این موقعیت هم اما برای شاگردان پائولو بنتو نتیجهای نداشت.
پپه، مدافع باشگاه رئال مادرید در تیم پرتغال، هم یکی از مؤثرترین بازیکنان این تیم در خطوط پشتی بود. او در هنگام دفاع بارها حملات قرمزپوشان جمهوری چک را ناتمام گذاشت و در حرکات رو به جلو هم همواره حضور داشت.
پائولو بنتو، سرمربی پرتغال که یک روز پیش از این مسابقه تولد ۴۳ سالگی خود را جشن گرفته بود، در دقیقه چهلم بازی به تعویضی اجباری تن داد: هلدر پوستیگا، مهاجم باشگاه رئال ساراگوسا، به دلیل مصدومیت از میدان خارج شد و بهجای او اوگو آلمیدا برای نخستین بار در این مسابقات پا به زمین گذاشت.
نیمهی نخست این دیدار با یک خوشاقبالی برای جمهوری چک به پایان رسید. کریستیانو رونالدو در دقیقه ۴۶ با فرار از کادلتس، مدافع مستقیم خود، توپ ارسالی از جناح راست خط دفاعی حریف را با سینه مهار و آن را با ضربهی پای راست روانهی سنگر پتر چک کرد. این توپ زمینی اما پس از برخورد به دیرک عمودی به زمین بازگشت.
رونالدو در حالی بار دیگر به تنهایی تلاش به گلزنی کرد که یکی از همتیمیهای او در مقابل دروازهی خالی چک ایستاده بود.
این پنجمین توپ پرتغالیها به دیرک دروازه در تورنمنت جاری بود. شاگردان بنتو در این زمینه رکورددار یورو ۲۰۱۲ هستند.
نیمهی دوم
۴۵ دقیقهی دوم هم با موقعیتی جدید برای پرتغال آغاز شد. ضربهی سر آلمیدای تازه وارد تنها ۲۰ ثانیه پس از سوت آغاز این نیمه از بالای دروازهی چک به بیرون رفت. ۳ دقیقه بعد هم ضربهی شروع مجدد رونالدو با برخورد به نوک انگشتان پتر چک به دیرک عمودی حریف کشید و به بیرون رفت: چهارمین ضربه به دیرک برای رونالدو و ششمین برای تیم پرتغال.
در این نیمه بر خلاف آغاز بازی این پرتغال بود که دوندهتر و در حملات هدفمندتر نشان میداد؛ بازی عملا تنها در زمین چک دنبال میشد و سنگربان این تیم بارها (از جمله ضربهی نانی در دقیقه ۵۳) مجبور شد جور مدافعان را بکشد.
این روند تا دقیقه ۵۹ که پرتغال به گل رسید، ادامه داشت. گل اوگو آلمیدا اما توسط کمکداور به درستی آفساید تشخیص داده شد. چک پس از این موقعیت دوباره به بازی بازگشت و پرتغال را مجبور کرد نیمنگاهی هم به دروازهی خودی داشته باشد.
با وجود این کفهی ترازو به سود پرتغال پایین بود. به نظر میرسید سرمربی این تیم در زمان استراحت بین دو نیمه نواختن ضربات از راه دور را هم به شاگردان خود یادآوری کرده باشد. سفیدپوشان پرتغال در نیمهی دوم بارها بخت گلزنی خود را از پشت محوطهی جریمهی حریف آزمودند. جمهوری چک اما سنگربانی در زمین داشت که بارها بهعنوان بهترین دروازهبان جهان برگزیده شده است.
از بیست دقیقه مانده به پایان وقتهای قانونی بهنظر میرسید دو تیم علاقه دارند بخشی از توان خود را هم برای وقتهای اضافه یا ضربات پنالتی نگهدارند؛ روندی که جمهوری چک عملا از آغاز نیمهی دوم در پیش گرفته بود.
پرتغال اما در نهایت به گلی که به ویژه در نیمه دوم مستحق آن بود رسید: ارسال زیبای موتینیو از جناح چپ دروازهی جمهوری چک در دقیقه ۷۹ با ضربهی سر چکشی رونالدو به زمین برخورد کرد و دور از دستان پتر چک به تور دروازهی حریف بوسه زد.
این گل مورد تشویق اوزبیو و لوئیش فیگو، دو ستارهی برجستهی تاریخ فوتبال پرتغال، هم قرار گرفت که این بازی را از نزدیک در ورزشگاه دنبال میکردند.
جمهوری چک که در نیمهی دوم حتی یک بار هم موفق نشده بود موقعیتی خطرناک روی دروازهی حریف بیافریند، پس از گل هم طرفی از بازی بیهدف خود نبست. این دیدار در نهایت پس از ۹۴ دقیقه به پایان رسید.
ملیپوشان فوتبال اسپانیا یا فرانسه حریف پرتغال در نیمهنهایی خواهند بود.
شاگردان پائولو بنتو با این حساب بهعنوان نخستین تیم به جمع ۴ تیم برتر جام ملتهای اروپا ۲۰۱۲ راه یافتند. پرتغال در دور پیشین این مسابقات در این مرحله با شکست از ترکیه از راهیابی به نیمهنهایی بازمانده بود. این تیم در سال ۲۰۰۴ در خانه تا دیدار پایانی هم پیش رفت؛ در فینال اما قهرمانی را به یونان داد و یک گل از مهمان خود گرفت.
چک هم در سال ۲۰۰۴ تا نیمهنهایی پیش آمد، با شکست یک بر صفر از یونان اما از راهیابی به فینال بازماند. این تیم در سال ۲۰۰۸ در مرحلهی گروهی حذف شد.