بامداد پنجشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۰، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه پس از هفتهها گمانه زنی، بالاخره فرمان حمله نظامی همه جانبه به اوکراین را صادر کرد.
به گزارش «انتخاب»، روز گذشته مقامات و نیروهای اوکراینی روسیه را به استفاده از سلاح های شیمیایی در حمله به شهر بندری ماریوپل متهم کردند و مدعی شدند که این حمله به بیماری های تنفسی سربازان و غیرنظامیان منجر شده است.
«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا هم گفت که روسیه در تلاش برای استفاده از تسلیحات شیمیایی در ماریوپل است.
آخرین اخبار و تحولات مربوط به حمله روسیه به اوکراین را بخوانید.
سخنگوی وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که بندر تجاری ماریوپل به طور کامل به تصرف ارتش روسیه درآمده است.
به گزارش روسیا الیوم، «ایگور کوناشنکوف»، سخنگوی وزارت دفاع روسیه، چهارشنبه در سخنانی اعلام کرد که «بندر تجاری دریایی ماریوپول به طور کامل آزاد شده است.»
وی افزود: «همه گروگانهایی که در داخل کشتیها در بندر ماریوپل بازداشت شده بودند، آزاد شدهاند.»
کوناشنکوف تصریح کرد: نیروی هوایی روسیه ۱۰ پایگاه نظامی اوکراین از جمله مرکز فرماندهی، سه انبار مهمات و شش منطقه نظامی را نابود کرده است.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد: «اگر اقدامات تخریبی علیه اهداف ما در خاک روسیه ادامه یابد، مراکز تصمیمگیری در کییف را هدف قرار خواهیم داد.»
وزارت دفاع روسیه گفت اگر اقدامات تخریبی اوکراین همچنان علیه اهدافی در اراضی روسیه ادامه یابد، ارتش روسیه به مراکز تصمیمگیری در کییف حمله خواهد کرد.
سخنگوی وزارت دفاع روسیه گفت: ما شاهد تلاش اوکراین برای خرابکاری و هدف قراردادن اهدافی در خاک روسیه هستیم.
وی تأکید کرد که اگر این اقدامات ادامه یابد، ارتش روسیه به مراکز تصمیمگیری اوکراین از جمله در کییف که تاکنون از حمله به آنها خودداری کرده است، حمله خواهد کرد.
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت که مسکو خودروهای آمریکایی و ناتو را که در خاک اوکراین تسلیحات حمل میکنند بهعنوان «اهداف نظامی مشروع» تلقی خواهد کرد.
وی در گفتوگو با خبرگزاری دولتی تاس گفت: «هشدار میدهیم که حمل تسلیحات ایالات متحده و ناتو در سراسر خاک اوکراین از سوی ما به عنوان اهداف نظامی قانونی در نظر گرفته میشود.»
وی هشدار داد که «تلاشها برای کند کردن عملیات ویژه ما برای وارد کردن حداکثر خسارت به گروهها و تشکیلات روسی به شدت سرکوب خواهد شد.»
وزارت خارجه انگلیس با انتشار بیانیهای اعلام کرد واردات آهن و فولاد را از روسیه ممنوع خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری تاس، وزیر امور خارجه انگلیس روز چهارشنبه گفت که بریتانیا واردات آهن و فولاد روسیه را از تاریخ ۱۴ آوریل ممنوع خواهد کرد و عرضه برخی محصولات با فناوری پیشرفته به روسیه را متوقف میکند.
لیز تراس، وزیر امور خارجه انگلیس با اعلام این خبر افزود: کشورش عرضه برخی محصولات فناوری پیشرفته به روسیه را نیز متوقف خواهد کرد.
وی گفت: از فردا واردات آهن و فولاد روسیه و همچنین صادرات فناوری های کوانتومی و مواد پیشرفته را ممنوع می کنیم.
دولت انگلیس ممنوعیت واردات محصولات فولادی روسیه را در ۶ آوریل اعلام کرد. روند توزیع مجدد سهمیه های روسیه و بلاروس برای واردات فولاد در همان روز آغاز شد.
یکی از مقامهای شهر ماریوپل اوکراین میگوید روسیه احتمالا قصد دارد روز نهم ماه مه، همزمان با سالگرد پیروزی جنگ جهانی دوم، در این شهر رژه پیروزی برگزار کند.
پترو آندریوشچنکو مشاور شهرداری ماریوپل گفت که شهردارد دستنشانده روسیه که در مناطق تحت کنترل آنها منصوب شده، دستور داده است که طی چهار هفته مرکز این شهر را از خرابهها و اجساد تخلیه کنند.
همزمان روسیه اعلام کرد که بیش از هزار سرباز اوکراینی در شهر محاصرهشده ماریوپل خود را تسلیم کردهاند. خبرگزاری رویترز گزارش داده که از منطقه صنعتی آزوستال که به پایگاه دفاعی نیروهای اوکراینی تبدیل شده، شعلههای آتش برخاسته است.
تلویزیون روسیه تصاویری را پخش کرد که میگوید مربوط به سربازان اوکراینی است که خود را در این منطقه تسلیم کردهاند.
با وجود این یکی از مشاوران رئیس جمهور اوکراین گفت که مقاومت نیروهای اوکراینی در ماریوپل همچنان ادامه دارد.
تصاویر ماهوارهای نشان میدهد که نیروهای روسیه در حال تجدید قوا و حرکت به سوی شرق اوکراین برای عملیاتی گسترده در منطقه دونباس هستند.
«دیمیترو کولبا» وزیر خارجه اوکراین امروز (چهارشنبه) در توییتی از گفتوگوی تلفنی با همتای ایرانی خود خبر داد.
وی در این خصوص نوشت: «با حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه (جمهوری اسلامی ایران) گفتوگوی تلفنی داشتم. ایران در مقابل جنگ روسیه علیه اوکراین ایستاده و از راهحل دیپلماتیک حمایت میکند. از وزیر خارجه امیرعبداللهیان به دلیل رد ادعاهای مربوط به انتقال تسلیحات به روسیه با کمک شرکتهای ایرانی و همچنین تیم پزشکی اعزامی به اوکراین سپاسگزاریم».
از آغاز بحران اوکراین، این دومین گفتوگوی تلفنی امیرعبداللهیان و کولبا بوده و دو وزیر خارجه پیشتر در تاریخ ۲۳ اسفندماه هم گفتوگو کرده بودند. دو طرف در گفتوگوی قبل در مورد بحران اوکراین، لزوم حفاظت از اماکن دیپلماتیک، ارسال کمکهای بشر دوستانه و موضوعات دوجانبه به بحث و تبادل نظر پرداختند.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در آن گفتوگو به تبیین موضع ایران مبنی بر مخالفت با جنگ و لزوم توجه به راهحل سیاسی و گفتوگوی دیپلماتیک پرداخت. امیرعبداللهیان با اشاره به ریشه بحران اوکراین اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران از هر تلاش سیاسی برای حل و فصل این بحران حمایت میکند. ما بدون اتخاذ رویکرد دوگانه مخالف جنگ در اوکراین، افغانستان، یمن و … هستیم.
بعد از افزایش حجم تسلیحات ارسالی توسط آمریکا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به اوکراین، مسکو هم درباره هدف قراردادن ناتو در اوکراین هشدار داد.
«اولگ سیرومولوتوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه امروز (چهارشنبه) گفت: «با تمام تلاشهای آمریکا و غرب برای کُند کردن عملیات نظامی در اوکراین مقابله خواهیم کرد».
سیرومولوتوف در گفتگو با خبرگزاری «اسپوتنیک» توضیح داد: «تلاش غرب برای کاهش سرعت عملیات نظامی در اوکراین و آسیب رساندن به واحدهای روسیه را به شدت سرکوب خواهیم کرد».
وی تاکید کرد: «هر وسیله حمل و نقل متعلق به ناتو که سلاح را در داخل خاک اوکراین حمل میکند، اهداف قانونی است».
به نوشته اسپوتنیک، معاون وزیر امور خارجه روسیه اظهار داشت: «مسکو تهدید تروریسم شیمیایی توسط ملیگرایان و ارتش اوکراین را بسیار واقعی میداند».
پیش از این نیز، معاون نماینده فدراسیون روسیه در سازمان ملل با هشدار درباره احتمال تنشزایی جدید اوکراین در اودسا، گفته بود نیروهای اوکراینی با لباسهای نظامی روسی بهتعداد زیاد در این شهر دیده شدهاند.
ولودیمیر زلنسکی رییس جمهوری اوکراین روز چهارشنبه پیشنهاد تبادل ویکتور مدودچوک سیاست مدار طرفدار روسیه با زنان و مردان (اوکراینی) اسیر شده در دست نیروهای مسکو را مطرح کرده است.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه گفت که مذاکرات صلح با اوکراین به بن بست رسیده است و متعهد شد جنگ را ادامه دهد.
پوتین انکار کرد که ارتش روسیه به دلیل مشکلاتش مجبور به عقبنشینی از مناطق بزرگی از اوکراین، از جمله مناطق اطراف کییف بوده است: «عملیاتهای ما در مناطق معین اوکراین در خدمت آن بوده است که نیروها را یکپارچه سازیم، خسارتهایی را (به اوکراینیها) وارد کنیم و زیرساختهای نظامی را نابود سازیم.»
او تصریح کرد: «هدف این بوده است که پیششرطهای یک عملیات فعالتر در منطقه دونباس را فراهم سازیم.»
پوتین در مورد طولانی شدن تهاجم نظامی به اوکراین گفت، سرعت را باید پایین آورد تا مانع تلفات بیشتر شد: «من اغلب میشنوم که سئوال میکنند: آیا سریعتر نمیشود؟ بله این امر امکانپذیر است، اما تشدید عملیات رزمی متأسفانه بر میزان تلفات اثر میگذارد.»
وی گفت: طرف اوکراینی از اجرای توافقات در مذاکرات استانبول سر باز میزند. عملیات ما طبق نقشه پیش میرود و تا تحقق اهداف اصلی ادامه دارد.
پوتین اوکراین را به عدم پایبندی به امتیازات قبلی متهم کرد و گفت موضع کییف تغییری نکرده است.
وی به ادعای غرب درباره این که نیروهای روسیه مرتکب "کشتار غیرنظامیان غیرمسلح" در بوچا و دیگر شهرهای شمال اوکراین شدهاند، اشاره و آن را با حملات آمریکا به شهرهایی مانند رقه در سوریه مقایسه کرد و گفت این اتهامات "جعلی" است.
رئیسجمهوری روسیه گفت: «علیه بشار اسد نیز اتهاماتی در مورد استفاده از سلاحهای شیمیایی مطرح میشد. ما با همین اطلاعات جعلی در مورد بوچا سر و کار داریم.»
«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا روز سهشنبه «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه را متهم کرد که در حال ارتکاب نسل کشی در اوکراین است.
وی این سخنان را در جریان سخنرانی در آیوا در خصوص تلاشها برای مقابله با افزایش قیمت سوخت به دلیل حمله روسیه به اوکراین مطرح میکرد.
بایدن در سخنرانی خود گفت: «من از طریق دستورات اجرایی هر کاری که در قدرتم قرار دارد انجام میدهم تا قیمتها را کاهش دهم».
وی افزود: «بودجه خانواده شما، توانایی شما برای پر کردن باک بنزین، هیچ کدام از آنها نباید مرتبط با اقدام یک دیکتاتور در اعلام جنگ و ارتکاب نسل کشی در آن طرف دنیا باشد».