arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۶۷۰۲۶
تاریخ انتشار: ۲۶ : ۰۸ - ۳۰ خرداد ۱۳۹۱

روز اول مذاکرات مسکو در فضاي سرد پايان يافت

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
دو دور مذاکره ايران و 1+5 روز گذشته در حالي در "هتل حلقه طلايي"و در هواي آفتابي اما سرد مسکو برگزار شد که گزارش ها و اظهار نظر ها قبل و پس از پايان اين مذاکرات نيز حاکي از فضاي سرد در اين دور ازمذاکرات است.

به گزارش خراسان از هتل گلدن رينگ مسکو محل انجام مذاکرات هسته اي ميان جمهوري اسلامي ايران و گروه 1+5، ساعت 11:30 صبح روز گذشته همزمان با آغاز مذاکرات مسکو يک منبع نزديک به هيات مذاکره کننده کشورمان در جمع خبرنگاران با بيان اينکه 1+5در دور اول مذاکرات با حرکت منسجم تيم ايراني مواجه خواهد شد ، گفت : ايران براي دور اول راهبردي در سه گام تعيين کرده است که طبق آن در گام اول ما از فرصت سوزي طرف مقابل در برگزار نکردن جلسه کارشناسان و فرصت سوزي يک ماه پس از اجلاس بغداد انتقاد مي کنيم و در گام دوم به سوالات 1+5 به صورت منطقي و محتوايي بر اساس ان پي تي جواب مي دهيم .اين منبع آگاه ، گام سوم تيم ايراني را شفاف سازي 5 محور پيشنهادي ايران در بغداد يعني گفتگوهاي هدفمند، تدوين مداليته گام به گام، مشخص ساختن چارچوب گفتگوها ، تناسب ميان تکاليف و حقوق جمهوري اسلامي در چارچوب ان پي تي و مسائل غير هسته اي منطقه ، به نحو تفصيلي تر و روشن تر دانست و گفت : اميدواريم در اين اجلاس پاي بندي گروه 1+5 به تعهد خود مبني بر مذاکره جدي با ايران مشخص شود.اما ديدار نماينده چين با علي باقري معاون دبير شوراي عالي امنيت ملي قبل از آغاز مذاکرات و درخواست مطرح شده از سوي وي اين ترديد را که 1+5 به دنبال "مذاکره براي مذاکره " ونه مذاکره براي نتيجه است به طور جدي تر ي مطرح کرد. نماينده چين در اين ديدار در حالي که هنوز مذاکرات آغاز نشده بود خواستار موافقت ايران با برگزاري دور بعدي مذاکرات در پکن مي شود اماپاسخ منفي و قاطع باقري به نماينده چين نشان مي دهد که ايران به دنبال مذاکره براي نتيجه است .ارائه پيشنهاد هاي مدون ايران در نشست نيز کاترين اشتون را ناگزير کرد تا امروز سه شنبه براي پاسخ به پيشنهاد هاي ايران فرصت بخواهد.

سخنگوي اشتون: در ان پي تي بحث واضحي مبني بر داشتن حق غني سازي وجود ندارد

در همان دقايق اوليه آغاز مذاکرات مايکل مان سخنگوي کاترين اشتون مذاکره کننده ارشد 1+5 در ميان خبرنگاران با بيان اينکه مذاکرات در فضايي مناسب و جوي آرام پيش مي رود، در خصوص برنامه هاي 1+5 در اين اجلاس تصريح کرد : بحث و تبادل نظر در مورد محتواي تماس جليلي و اشتون و توافقات صورت گرفته در آن، زمينه محورهاي اصلي مذاکرات مسکو خواهند بود.مان تاييد غني سازي در ايران را به نحوه پاسخ ايران به درخواستهاي 1+5 منوط دانست و ادعا کرد : در ان پي تي بحث واضحي مبني بر داشتن حق غني سازي وجود ندارد. سخنگوي اشتون توقف غني سازي20 درصد،خارج شدن مواد هسته اي تا غناي 20 درصد از ايران و بسته شدن سايت فردو را از جمله خواسته هاي 1+5 عنوان کرد و گفت : به دليل قطعنامه هاي شوراي امنيت ايران نبايد به غني سازي ادامه دهد. وي در پاسخ به خراسان در مورد ديدارهاي انجام شده ميان هيات ايراني و ساير گروهها تاکنون يا در آينده اظهار اميدواري کرد اين نوع ديدارهاي دو جانبه در روز سه شنبه انجام شود. پيش از اين اعلام شده بود که جليلي و اشتون قبل از آغاز مذاکرات ديدار داشته اند که اين خبر تکذيب شد.

پايان دور اول مذاکرات ،آغاز جمع بندي ها

راس ساعت 13 دور اول مذاکرات پايان يافت و دو طرف در پايان دور اول براي جمع بندي مذاکرات و مشورتهاي لازم جلسه را ترک کردند . دور اول در شرايطي پايان يافت که منابع موثق نزديک به هيات ايراني از طرح پيشنهادهاي 5 گانه ايران در اين دور مذاکرات خبردادند. طبق اين اعلام اعضاي تيم ايراني محورهاي 5 گانه خود را به تفصيل براي طرف مقابل شرح دادند و اين پيشنهادها بين دو طرف مورد بحث قرار گرفت. اين منابع آگاه تاکيد کردند محورهاي 5 گانه طرح ايران کاملا به هم پيوسته و با هم مرتبط است و بايد در فضاي احترام متقابل مورد بحث قرار بگيرد. يک عضو هيات مذاکره کننده ايران نيز پس از پايان نشست صبح روز نخست مذاکرات ايران و 1+5 اظهار کرد: اگر تحريم‌هاي يکجانبه و بين‌المللي درباره ايران برداشته نشود و حق ايران در غني سازي اورانيوم به رسميت شناخته نشود، توافقي در مذاکرات مسکو و پس از آن صورت نخواهد گرفت.

دور دوم مذاکرات و ترديد درباره جدي بودن طرف مقابل

دور دوم مذاکرات ايران و 1+5 حدود ساعت 16 از سر گرفته شد و برخلاف مذاکرات قبلي هيچ گزارشي مبني بر ديدار هاي دوجانبه در بين اين مذاکرات گزارش نشد .تنها ديدار دوجانبه تا برگزاري دور دوم مذاکرات در روز اول مربوط به ديدار نماينده چين با باقري قبل از آغاز مذاکرات بود که در اين ديدار علي باقري درخواست نماينده چين براي برگزاري دور بعدي مذاکرات در پکن را رد کرده و اعلام کرد اگر توافقي بر اي ادامه مذاکرات صورت گيرد در خصوص محل بعدي مذاکرات گفت وگو خواهيم کرد.همزمان برخي منابع از سياست وقت کشي 1+5 براي ادامه مذاکرات خبردادند.در همين حال يک عضو هيات مذاکره کننده ايران گفت که آمادگي نداشتن تيم مذاکره کننده 1+5 براي انجام مذاکرات کارشناسي و توافق بر روي دستور کار پيش از مذاکرات مسکو پيشرفت در مذاکرات مسکو را با ترديد روبرو کرده است. اين عضو هيات مذاکره کننده ايران پس از شروع نشست عصر ايران و 1+5 تاکيد کرد: به اين ترتيب 1+5 فرصتي يک ماهه ـ قبل از مذاکرات مسکو ـ را از دست داد. بنابراين آن‌ها (1+5 ) مسوول پيشرفت نداشتن مذاکرات هستند. در عين حال يک منبع مرتبط با تيم مذاکره کننده ايران به فارس گفت: به نظر مي‌رسد روسيه و چين تصميم گرفته اند از نقش پيغام بر آمريکا در مذاکرات فاصله گرفته و فعال تر عمل کنند.وي تصريح کرد که مثلا درباره روس‌ها به نظر مي‌رسد آنها مصمم هستند محتواي مقاله پوتين حين مبارزات انتخاباتي اخير در روسيه را که در آن تاکيد شده بود غني سازي حق ايران است، به دستور کار دروني گروه 1+5 تبديل کنند.

باقري:اشتون تا امروز فرصت خواست

در همين حال در پايان دور دوم مذاکرات مسکو، معاون بين الملل دبير شوراي عالي امنيت ملي کشورمان با بيان اينکه ايران 5گام اصلي را براي مرحله گام به گام طرح خود پيشنهاد کرده‌ايم،از درخواست فرصت توسط مذاکره کننده ارشد 1+5 براي پاسخگويي به پيشنهادات ايران تا ساعت 12 ظهر امروز خبر داد. به گزارش خراسان از مسکو علي باقري عضو تيم مذاکره کننده هسته اي کشورمان در پايان دور دوم مذاکرات مسکو در جمع خبرنگاران با اشاره به دوجلسه سنگين و طولاني صبح و عصر ديروز به تشريح جزئيات بيشتري از آنها پرداخت. وي گفت : در جلسه صبح جمهوري اسلامي بر اساس توافق استانبول 2 و گفتگوهاي معاونان در ژنو، چارچوب جامعي در پنج محور اصلي شامل اصول راهنماي مورد توافق دو طرف،اهداف ،موضوعات، ساختار شکلي گفتگوها و گامهاي متقابلي که دو طرف بايد به آنها بپردازند ، به گروه 1+5 ارائه شد . باقري افزود : پنج گام اصلي براي محور پنجم به صورت تفضيلي همراه با نتايج ، مباني و اقدامات مورد نياز هر گام به طرف مقابل ارائه شد . معاون دبير شوراي امنيت ملي کشورمان اين پنج گام را پيوسته و به صورت يک بسته توصيف کرد و گفت : به نظر ايران عمل به اين بسته مي تواند روند گفتگو ها را به خوبي پيش برده و پيشرفت جدي در اين امر ايجاد کند. باقري تاکيد برحق غني سازي جمهوري اسلامي، اقدامات شفاف طرف مقابل در اعتماد سازي ، اقدامات دو طرف در مسائل هسته اي و غير هسته اي را از جمله گامهاي مورد نظر دانست و تاکيد کرد : راهکار عمده براي 1+5 براي پيشرفت گفتگوها، جلب اعتماد ملت ايران و پاسخ مناسب به اقدامات مثبت ايران است که در گذشته و حال تنها به تثبيت حقوق مسلم هسته اي خودش پرداخته است. عضو تيم مذاکره کننده هسته اي با بيان اينکه در جلسه عصر ديروز جمهوري اسلامي به صورت مستدل و منطقي و براساس واقعيت‌ها پاسخ جامعي به پيشنهادهاي مطرح شده 1+5 در بغداد داده است، از استقبال طرف مقابل از اين پاسخ ها خبرداد.

مذاکرات سازنده و جدي بود

باقري ضمن سازنده و جدي توصيف کردن گفتگوهاي ديروز، افزود: ما پيشنهاد هاي خود را مطرح و به نقد پيشنهاد هاي طرف مقابل در چارچوب قانون پرداختيم و همچنين در جلسه عصر ديروز به طور دقيق و بر اساس مفاد اساسنامه آژانس و منشور سازمان ملل متحد غيرقانوني بودن ارجاع پرونده هسته اي ايران به شوراي امنيت و قطعنامه هاي صادره شورا را به طرف1+5 متذکر شديم. وي در پايان سخنانش با اعلام اينکه کاترين اشتون از جليلي درخواست زمان براي مشورت در مورد پيشنهادها و نقدهاي ايران کرده است از ادامه مذاکرات از ساعت 12ظهر امروز خبردادو گفت : جمهوري اسلامي آماده است تا حرفهاي طرف مقابل را در اين موارد بشنود. همچنين علي باقري معاون سياست خارجي و بين الملل دبير شوراي عالي امنيت ملي کشورمان در حاشيه اين نشست خبري در گفتگوي کوتاهي با خبرنگار خراسان و در خصوص احتمال برگزاري ديدارهاي دو جانبه درفرصت باقي مانده تا دور بعدي مذاکرات مسکو،با بيان اينکه برگزاري اين گونه ديدارها در اين مذاکرات طبيعي خواهد بود ، گفت : ديدارهاي دوجانبه در همه اجلاسها از جمله اين اجلاس بوده و خواهد بود.

روسيه: نزديک‌کردن مواضع طرفين مذاکرات اتمي دشوار است

در همين حال دويچه وله به نقل از رويترز گزارش داد:سرگئي ريابکوف، معاون وزير خارجه روسيه روز دوشنبه بعد از پايان نخستين روز مذاکرات هسته‌اي در مسکو گفت: «مشکل بتوان مواضع ايران و شش قدرت جهان در مذاکرات مسکو را به يکديگر نزديک کرد.» قرار بود جليلي شب گذشته در ضيافت شام مقامات کشور ميزبان شرکت کند. همچنين جليلي و اشتون احتمالا ديداري دوجانبه نيز خواهند داشت.
حاشيه‌هاي نشست مسکو

* ساعت 3:55 را نشان مي داد که پرواز تهران – مسکو با هواپيماي ايرباس 321 خطوط هوايي ايرفلوت روسيه از فرودگاه امام خميني(ره) تهران برخاست؛ در حالي که همه مسافران عادي اين پرواز با تعجب شاهد حضور سعيد جليلي دبير شوراي عالي امنيت ملي و تيم مذاکره کننده هسته اي کشورمان در ميان خود بودند.

*با وجودي که برخي خبرنگاران و اعضاي دبيرخانه شورا در قسمت تجاري هواپيما(بيزينس کلاس) بودند ، جليلي و همراهانش ترجيح داده بودند که به صورت عادي و در قسمت اقتصادي (اکونومي کلاس) به سفر روسيه بروند که اين مساله تعجب مسافران ايراني و حتي روس را در برداشت.

*با رسيدن وقت نماز صبح و باز شدن کمربندها ، دبير شوراي عالي کشورمان نيز در قسمت جلوي هواپيما سجاده اي پهن کرد و به نماز مشغول شد که اين صحنه با عکس گرفتن مسافران و خبرنگاران حاضر در پرواز همراه بود.

*برگزاري جلسه خصوصي و ضبط خاموش ميان وندي شرمن و خبرنگاران خارجي در عصر روز يکشنبه در هتل محل مذاکرات از نکات جالب توجه بود که البته خبر جلسه توسط خبرنگار خراسان که از ورودش به جلسه ممانعت شد به رسانه هاي ايراني هم درز کرد.

*ديدار جليلي با اشتون که احتمال برگزاري آن طبق روال گذشته زياد به نظر مي رسيد انجام نشد؛ هرچند خبرگزاري ايسنا حتي خبر انجام شدن اين ديدار را جلوتر ارسال کرد.

*لباس کاترين اشتون در اين دوره نيز خبرساز شده بود ،به گونه اي که هماهنگي رنگ آبي آن با پوشش کف سالن به همراه پرتره اي از کاخ کرملين به رنگ آبي اين هماهنگي را به رخ مي کشيد حتي برخي تغيير نوع پوشش کاترين اشتون در مقايسه با نشست بغداد را نشانه‌اي از عدم تمايل طرف غربي به توافق تفسير مي‌کردند.

*هيات روسيه و چين اولين گروههاي مذاکره کننده بودند که يک ساعت جلوتروارد سالن اجلاس شدند.

*روسها در اين دوره همچون استانبول و بغداد نقاشي آبي رنگي از کاخ کرملين را به عنوان پس زمينه ابتدايي ورود روساي هيات مذاکره کننده ايراني و 1+5 قرار داده بودند که نکته جالبش قرار دادن تصوير ساختمان رياست جمهوري روسيه در ميانه اين عکس است که خود پيامهايي ويژه از سوي روسها را منتقل مي کند.

* طراحي ميز مذاکرات مسکو به صورت مستطيل نيز جالب توجه بود و به اعتقاد برخي برخلاف ميزهاي گرد و دوار احساس تقابل و رقابت را تداعي مي‌کرد.

*مايکل مان سخنگوي کاترين اشتون همچون دوره هاي قبلي سعي مي‌کرد با سخنان گاه و بيگاه خود وبا فضاسازي رسانه اي افکار عمومي را به سوي 1+5 و به ضرر کشورمان منحرف کند.

*تيمهاي مذاکره کننده با اتمام دور اول مذاکرات براي صرف ناهار ،استراحت و جمع بندي در همان هتل گلدن رينگ باقي ماندند.

*ايلان برمن در سرمقاله روزنامه غربگراي مسکو تايمز ،صبح دوشنبه و در آستانه مذاکرات هسته اي ميان ايران و 1+5 با عنوان مشکل ايراني کرملين نوشت : تمام نگاهها دوشنبه و سه شنبه اين هفته متوجه مسکو است جايي که مذاکرات حساس ايران و غرب درباره پرونده هسته اي ايران آغاز مي شود. اين روزنامه مدعي شد هرگونه شکست مذاکرات به خاطر اصرار ايران بر مواضعش است.

*در حاشيه مذاکرات مسکو و در زمان استراحت بين دو دور مذاکرات ، سرگئي لاوروف وزيرامورخارجه روسيه با کاترين اشتون مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا تلفني گفت وگو کرد.

*عکس مقاله امروز مسکو تايمز به خرسي تعلق داشت که مشغول بازي کردن با چراغي جادويي است که علامت انرژي هسته اي بر روي آن وجود دارد.

* روزنامه‌هاي خراسان و ايران تنها روزنامه‌هايي بودند که خبرنگاران خود را در کنار خبرگزاري‌ها به نشست مسکو اعزام کرده‌اند.

*يکي از مشکلات خبرنگاران ايراني در مسکو يافتن غذاي حلال است که باعث ماهي و سيب زميني خوار شدن اين روزهاي خبرنگاران شده است.
نظرات بینندگان