بامداد پنجشنبه ۵ اسفند، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه پس از هفتهها گمانه زنی، بالاخره فرمان حمله نظامی همه جانبه به اوکراین را صادر کرد.
در خلال این حمله، نیروگاه زاپوریژیا که بزرگترین نیروگاه اتمی اروپاست، پس از بمباران روسیه دچار آتشسوزی شد. ارتش روسیه پس از این حمله عملا این نیروگاه را به اشغال خود درآورد، اقدامی که واکنش رئیس جمهوری اوکراین و آمریکا و مقامات برخی دیگر از کشورهای غربی و سازمانهای بینالمللی را به همراه داشت.
سه دور مذاکره میان اوکراین و روسیه تاکنون به توافق برای ایجاد یک کریدور بشردوستانه برای خروج غیرنظامیان منجر شده است.
روز گذشته و در دهمین روز از جنگ، آتش بس موقت برای خروج غیرنظامیان از دو شهر برقرار اما اخباری از نقض آتش بس نیز منتشر شد.
به گفته سازمان ملل، تا کنون بیش از یک میلیون نفر از اوکراین خارج شده و بیشتر آنها به لهستان رفته اند.
آخرین اخبار و تحولات مربوط به حمله روسیه به اوکراین را بخوانید.
رسانههای اسرائیلی میگویند که رئیسجمهور روسیه در دیدارش با نفتالی بنت گفته که از محل اختفای ولودیمیر زلنسکی، همتای اوکراینی خود مطلع است، اما نمیخواهد او را به قتل برساند.
رسانههای اسرائیلی ضمن افشای جزئیات بخشی از گفتوگوی اخیر بنت و پوتین اعلام کردند که رئیس جمهور روسیه محل اختفای رئیس جمهور اوکراین را میداند.
المیادین به نقل از رسانههای اسرائیلی نوشت: رئیسجمهور روسیه به نفتالی بنت گفته که وی میداند زلنسکی دقیقا کجا مخفی شده است، اما نمیخواهد او را بکشد.
نفتالی بنت دیروز شنبه برای دیدار با رئیس جمهور روسیه به مسکو رفت و امروز یکشنبه هم با وی تماس تلفنی برقرار کرد.
نخست وزیر رژیم صهیونیستی طی ۲۴ ساعت اخیر همچنین سه بار با ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین تماس گرفته است.
کییف به آژانس بینالمللی انرژی هستهای اطلاع داده که مدیریت نیروگاه هستهای زاپوریژیا از هفته گذشته در دست نیروهای روسیه است و از دستورهای نیروهای مسلح روسیه پیروی میکند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی هستهای گفت: اوکراین به آژانس بینالمللی انرژی هستهای اطلاع داده که اداره نیروگاه هستهای زاپوریژیا در حال حاضر تابع دستور فرمانده نیروهای روسیه است.
در بیانیه گروسی آمده است، اوکراین امروز به آژانس بینالمللی انرژی هستهای اطلاع داد، در حالی که پرسنل تمام وقت به فعالیت نیروگاه هستهای زاپوریژیا ادامه میدهند، مدیریت نیروگاه اکنون تحت فرمان فرمانده نیروهای روسیه است که کنترل سایت را هفته گذشته به دست گرفته است.
آژانس بینالمللی انرژی هستهای خاطرنشان کرد: اوکراین همچنین گزارش داد که هرگونه اقدام مدیریت نیروگاه هستهای زاپوریژیا، از جمله اقدامات مربوط به عملیات فنی شش واحد، نیاز به تأیید قبلی فرمانده روسیه دارد.
این نیروگاه حدود ۲۰ درصد برق اوکراین را تامین میکند و در ساعات اولیه روز جمعه هدف قرار گرفت به طوریکه درگیری شدید مسلحانه بین نیروهای روسیه و اکراین درگرفت که منجر به آتش سوزی در ساختمان آموزشی شش طبقه شد.
آژانس انرژی اتمی میگوید، خوشبختانه هیچیک از شش راکتور این سایت در معرض خسارت مستقیم قرار نگرفتند، در حالی که کییف میگوید، شش سرباز اوکراینی در این سایت کشته شدند.
ایگور کوناشنکوف، سخنگوی وزارت دفاع روسیه میگوید که مسکو ممکن است اقدام هر کشوری که اجازه دهد جنگندههای اوکراینی از حریم هوایی آن کشور استفاده کند، به منزله ورود آنها به جنگ تلقی کند.
کوناشنکوف همچنین با اشاره به پناه دادن جنگندههای اوکراین درخاک کشورهای همسایه از جمله رومانی، تلویحا نسبت به تبعات چنین اقداماتی، هشدار داد.
رئیس جمهوری خودخوانده خلق دونتسک روز یکشنبه مدعی شد که اوکراین برای حمله به کریمه و دونباس در 8 مارس (سهشنبه) برنامه ریزی کرده است.
«دنیس پوشیلین» رئیس جمهوری خودخوانده خلق دونتسک روز یکشنبه در سخنانی اعلام کرد که اوکراین قصد دارد روز سه شنبه به کریمه و دونباس حمله کند و برای آن برنامهریزی کرده است.
وی گفت: بر اساس اطلاعات جمهوری خلق دونتسک و شهادت عناصر ارتش اوکراین، این حمله از خشکی و دریا طراحی شده است.
مسئولان دونتسک اعلام کردند که 15 غیرنظامی دیروز شنبه در نتیجه بمباران اوکراین زخمی شدند.
رئیس جمهور روسیه اوایل اسفندماه در سخنانی ضمن اعلام به رسمیت شناختن استقلال جمهوریهای دونتسک و لوهانسک از اوکراین، قراردادهایی برای به رسمیت شناختن استقلال این دو منطقه خودمختار را امضا کرد.
رئیسجمهوری روسیه پس از به رسمیت شناختن این دو منطقه خودمختار دستور داد تا نیروهای کشورش به این دو منطقه واقع در شرق اوکراین اعزام شوند و به اوکراین حمله کنند.
این جنگ و درگیری اکنون همزمان با اعمال تحریمهای سنگین غرب و آمریکا علیه روسیه وارد یازدهمین روز خود شده است.
کاخ الیزه اعلام کرد که امانوئل مکرون رییس جمهور فرانسه از ولادیمیر پوتین همتای روس خود خواسته تا به عملیات نظامی این کشور در اوکراین خاتمه دهد و از ایمنی و امنیت سایتهای هستهای اوکراین حفاظت کند.
به گزارش رویترز، کاخ الیزه اعلام کرد که امانوئل مکرون امروز گفتوگویی تلفنی حدودا ۲ ساعته با ولادیمیر پوتین داشته است.
بر اساس این گزارش، مکرون از پوتین خواست که به عملیات نظامی در اوکراین خاتمه دهد و به قوانین بین المللی احترام بگذارد.
در همین حال، پوتین نیز موافقت خود را با گفت و گو با اوکراین و آژانس بین المللی انرژی اتمی برای تضمین امنیت تاسیسات هسته ای اعلام کرد.
رئیس جمهوری روسیه تاکید کرد که کشورش قصد حمله به تاسیسات هسته ای اوکراین را ندارد.
پوتین همچنین هرگونه حمله نیروهای روسیه به غیرنظامیان و تاسیسات غیرنظامی در اوکراین را رد کرد.
بر اساس اعلام کاخ الیزه، رئیس جمهوری روسیه به همتای فرانسوی خود اعلام کرد که اهداف روسیه در اوکراین چه با جنگ و چه از طریق گفت و گو محقق خواهد شد.
رییس جمهور فرانسه از قبل از آغاز عملیات روسیه در اوکراین به طور مرتب با همتای روس خود در ارتباط بوده و در طول ۱۱ روز گذشته نیز در تلاش بوده تا رهبران مسکو را متقاعد به توقف عملیات نظامی کند.
رییس جمهور روسیه همزمان امروز اعلام کرد که عملیات نظامی این کشور در خاک اوکراین تا زمانی که کییف به مبارزات خود ادامه دهد، متوقف نخواهد شد. این در حالی است که برای دومین روز متوالی تلاشهای بینالمللی گستردهای برای تخلیه شهر ماریوپل از شهروندان در جریان است که تاکنون ناموفق بوده است.
پوتین این اظهارات را در گفتوگوی تلفنی با رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه اعلام کرد. اردوغان خواستار آتش بس مورد نظر سازمان ملل شده است. سازمان ملل متحد پیش بینی کرده که از زمان آغاز این جنگ، اروپا شاهد سریع ترین رشد پناهجویان از زمان جنگ جهانی دوم بوده است.
به گزارش رویترز به نقل از مقامات کرملین، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه خواستار تغییر رویکرد اوکراین در گفتوگوهای مستقیم شد.
کرملین اعلام کرد که ولادیمیر پوتین در گفتوگوی تلفنی با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه خواسته خود از اوکراین را مطرح کرده است.
پوتین گفته است: «این امید هست که نمایندگان اوکراین در دور بعدی مذاکرات رویکرد سازندهتری اتخاذ کنند و واقعیت جدیدی که ایجاد شده را در نظر گیرند.»
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده روز یکشنبه در جریان بازدید از مولداوی گفت کشورش «فعالانه» روی توافقی با لهستان با موضوع ارسال جتهای جنگنده به اوکراین برای مقابله با تهاجم روسیه کار میکند.
پیش از این رسانههای آمریکا گزارش داده بودند که لهستان طبق این توافقنامه میتواند جتهای جنگنده خود از نوع میگ ۲۹ ساخت شوروی سابق را که خلبانان اوکراینی با آنها آشنا هستند به اوکراین تحویل دهد و در برابر، از ایالات متحده جنگندههای اف۱۶ بگیرد.
اکنون وزیر امور خارجه آمریکا گفته که این احتمال در حال بررسی است.
بلینکن به خبرنگاران گفت: «نمیتوان در مورد جدول زمانی صحبت کرد، اما فقط میتوانم بگویم که ما بسیار بسیار فعالانه به آن نگاه میکنیم.»
وی افزود: «ما اکنون به طور فعال در حال بررسی موضوع هواپیماهایی هستیم که لهستان میتواند به اوکراین بدهد و این که اگر لهستان تصمیم به دادن هواپیماهایش بگیرد، ما چگونه میتوانیم جبران کنیم.»
کمیته بینالمللی صلیب سرخ که تلاش کرده بود تا کریدور امنی را برای خروج غیرنظامیان از شهر محاصره شده ماریوپل در جنوب شرقی اوکراین ایجاد کند، روز یکشنبه اعلام کرد که دومین عملیات خروج ساکنان بار دیگر متوقف شده است.
کمیته بینالمللی صلیب سرخ در بیانیهای اعلام کرد: «در میان صحنههای ویرانگر رنج انسانی در ماریوپل، امروز نیز تلاش برای خارج کردن حدود ۲۰۰ هزار نفر از این شهر متوقف شد».
کار خارج کردن و انتقال شهروندان محاصره شده ماریوپل در روز شنبه به دلیل حملات شدید روسیه متوقف شده بود.
مذاکرهکنندگان میگویند که گفتگوهای اوکراین و روسیه روز دوشنبه از سر گرفته میشود.
دیوید آراخامیا، مذاکره کننده اوکراینی در حساب کاربری رسمی خود در فیس بوک اعلام کرد که هیئتهای اوکراین و روسیه فردا دور سوم مذاکرات را برگزار خواهند کرد.
آراخامیا جزئیات بیشتری در این زمینه اعلام نکرده است.
تاس، خبرگزاری دولتی روسیه نیز روز یکشنبه گزارش داد که لئونید اسلوتسکی، مذاکرهکننده روسی در جریان پخش زنده در کانال یوتیوب «اسلاویو» تأیید کرد که دور سوم مذاکرات روزم هفتم مارس برگزار میشود.
به گزارش تاس، اسلوتسکی پیشتر به شبکه دولتی روسیه ۲۴ گفته بود که «در دور دوم، طرف اوکراینی قابلیت خود برای مذاکره را نشان داده است».
به گزارش تاس، اسلوتسکی گفت: «آنها متوجه هستند که جان مردم در خطر است. این اولویت مشترک ما است. حداقل در طول مذاکرات این گونه بود.»
آراخامیا و اسلوتسکی نگفتند که مذاکرات در کجا انجام خواهد شد.
شمار افرادی که از اوکراین گریخته و وارد لهستان شدهاند در آستانه عبور از مرز یک میلیون نفر است. تنها روز شنبه ۵ مارس مرزبانان لهستان از ورود بیسابقه ۱۲۹هزار نفر به این کشور خبر دادند. با احتساب این آمار، شمار کل آوارگانی که از جنگ اوکراین فرار کرده و در لهستان پناه جستهاند، به ۹۲۲ هزار و ۴۰۰ نفر رسیده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین میگوید که فرودگاه غیرنظامی در شهر وینیتسا در حدود ۲۵۰ کیلومتری جنوب غربی کییف بوسیله موشکهای روسی به طور کامل ویران شده است.
مقامات کی یف در تماس با آمریکایی ها گفتند که روسیه قصد دارد سومین نیروگاه اتمی اوکراین را محاصره و به تصرف درآورد
یک گروه مستقل حقوق بشری روسیه، میگوید که بیش از ۶۰۰ نفر در تظاهرات علیه جنگ در ۲۱ شهر روسیه بازداشت شدهاند. تظاهرات امروز در روسیه با فراخوان الکسی ناوالنی، چهره مخالف زندانی، صورت گرفت که خواستار اعتراض روسها علیه جنگ در اوکراین شد. حداقل ۸۰۰۰ معترض، از زمان آغاز جنگ اوکراین در ۱۱ روز پیش، در این کشور زندانی یا بازداشت شدهاند.
معاون نخستوزیر انگلیس با بیان اینکه جنگ روسیه علیه اوکراین ممکن است چند ماه یا چند سال به طول انجامد، گفت مقامهای ارتش پوتین در اوکراین در صورت پیروی از دستورات "غیرقانونی" رئیسجمهوری روسیه بابت ارتکاب "جرایم جنگی به او در زندان ملحق خواهند شد
نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل امروز (یکشنبه) برای بار سوم ظرف ۲۴ ساعت اخیر با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین گفتگوی تلفنی کرد
رئیسجمهور اوکراین گفته نیروهای روسیه در حال آمادهشدن برای بمباران شهر جنوبی اودسا هستند.
روسای جمهور ترکیه و روسیه درباره آخرین تحولات اوکراین به صورت تلفنی با یکدیگر گفتوگو کردند
شورای شهر ماریوپل اعلام کرده که آتش بسی موقت از ساعت ۱۰:۰۰ الی ۲۱:۰۰ به وقت محلی (۸:۰۰ الی ۱۹:۰۰ گرینویچ) در این شهر اعلام شده است.
ستاد مشترک نیروهای مسلح اوکراین یکشنبه ۶ مارس (۱۵ اسفند) اعلام کرد، از زمان شروع جنگ در ۲۴ فوریه تا کنون بیش از ۱۱هزار سرباز روسی کشته شدهاند. روز شنبه این آمار بالغ بر بیش از ۱۰هزار کشته بود.
سازمان جهانی بهداشت خبر حمله به چند مرکز درمانی در اوکراین را تأیید کرده است. تدروس آدهانوم، رئیس این سازمان در توییتی با تأیید چند مورد از این حملات نوشته است که موارد بیشتر در دست بررسی قرار دارد.
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشت که مقامات آمریکا از توسعه روابط میان مسکو و کاراکاس نگران هستند و به همین منظور یک هیئت آمریکایی برای دیدار با نمایندگان نیکلاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا راهی این کشور شده است. این هیئت آمریکایی که روز گذشته به ونزوئلا سفر کرده شامل نمایندگان بلندپایه وزارت خارجه و کاخ سفید است که طی سالهای اخیر بی سابقه بوده است.
وزارت دفاع اوکراین گزارش روزانه خود را درباره درگیری ها منتشر کرده که مهم ترین نکات آن عبارت است از:
نیروهای روسیه از زمان آغاز جنگ ۸۸ هواپیما و هلی کوپتر را از دست داده انند
تعدادی از خلبانان روسی اسیر شده اند
نیروهای مسلح اوکراین به دفاع از شهر بندری ماریوپل در جنوب شرق ادامه می دهند
"مقدار قابل توجهی" از تجهیزات روسی در منطقه میکولایف، در جنوب در نزدیکی اودسا به تصرف نیروهای اوکراین درآمده است
نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل، برای دیدار و مذاکره با ولادیمیر پوتین به مسکو سفر کرده است. رسانههای اسرائیل این سفر غیرمترقبه را کوشش برای میانجیگری در جنگ روسیه علیه اوکراین ارزیابی کردهاند. نخستوزیر اسرائیل در روز هشتم از تهاجم روسیه به اوکراین گفته بود باید رهبرانی پیدا شوند که رهبران روسیه و اوکراین را از میدان نبرد به پای میز مذاکره بیاورند
خبرگزاری «اینترفکس» نوشته کریدورهای بشردوستانه صبح امروز (یکشنبه) در شهرهای ماریوپول و ولنوواخا اوکراین باز میشود.
مدیرعامل بزرگترین شرکت نفت شیل آمریکا ضمن تاکید بر عدم توانایی آمریکا در جایگزین کردن نفت روسیه هشدار داد تحریم نفت و گاز روسیه قیمت نفت را تا ۲۰۰ دلار در هر بشکه بالا میبرد.
بلینکن، وزیر خارجه اوکراین که برای ابراز همبستگی با اوکراین در منطقه به سر میبرد، حدود ۴۵ دقیقه تحت تدابیر امنیتی شدید در مرز لهستان با همتای اوکراینی خود کولبا دیدار کرد و دو طرف در مورد افزایش فشار بینالمللی بر روسیه با کمک تسلیحاتی بیشتر به کییف رایزنی کردند.
معاون وزیر خارجه اوکراین اعلام کرد، این کشور مذاکراتی با چندین کشور دیگر با هدف میانجیگری آنها برای پایان جنگ دارد.
امینه جبار، معاون وزیر خارجه اوکراین در مصاحبه با شبکه الجزیره گفت: ما مذاکراتی با چین و چندین کشور دیگر با هدف میانجیگری برای پایان جنگ داریم. عربستان، ترکیه و اسرائیل با پایان روز دهم جنگ روسیه علیه اوکراین پیشنهاد میانجیگری را برای توقف درگیریها دادهاند.
وی گفت: این پیشنهادها همچنان در دست بررسی است. ما به دنبال ساختارهای مختلفی برای حل نزاع و توقف جنگ هستیم.
کاخ سفید از تماس تلفنی جو بایدن، رییس جمهوری ایالات متحده با ولودیمیر زلنسکی، رییس جمهوری اوکراین خبر داده است. بنا بر اعلام کاخ سفید، این مکالمه به مدت ۳۰ دقیقه طول کشیده است. بنابر اعلام کاخ سفید، بایدن از تلاش برای تصویب کمک های بیشتر به اوکراین در کنگره خبر داده است.
شرکت توییتر اعلام کرد حساب کاربری افرادی را که از هشتگ "ایستاده با پوتین" حمایت کرده اند، مسدود کرده است.
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین از مردم این کشور خواست در مقابل نیروهای روسیه به مقاومت ادامه دهند.
به گزارش "سی ان ان" زلنسکی شنبه شب در یک پیام ویدیوئی در فیس بوک خطاب به مردم اوکراین گفت: در تمام شهرهای اوکراین، مردم باید به خیابانها بروند و به نیروهای روسیه حمله کنند.
رئیس جمهور اوکراین ضمن تقدیر از مقاومت مردم اوکراین اعلام کرد ،"اوکراینیها کشور خود را به دشمن نمیدهند. باز پسگیری هر وجب از خاک کشور ما، یک گام به سمت پیروزی است."