پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
یک ربات کنترل از راه دور، روز سهشنبه برای کاوش در راکتور هستهای آسیبدیده در نیروگاه ویران شده فوکوشیما ژاپن استفاده شد.
زلزله و سونامی در سال ۲۰۱۱ باعث ذوب فاجعهبار سه راکتور فوکوشیما دایچی شد که تا حدی هستههای رادیواکتیو آنها را در پایههای بتنی نیروگاه فرو برد و حذف را بسیار دشوار کرد.
اپراتور نیروگاه، توکیو الکتریک پاور شرکت هلدینگ، گفت ربات غوطه ور به کشتی مهار اولیه واحد ۱ فرستاده شد تا یک مسیر هدایت را برای پنج ربات بعدی نصب کند، که سعی میکند سوخت ذوب شدهای را که تشعشعات کشنده منتشر میکند، ارزیابی و نمونه برداری کند.
تحقیقات روز سهشنبه پنج سال پس از آن انجام شد که اپراتورها ربات دیگری را به همان رآکتور به شدت آسیب دیده فرستادند، اما نتوانستند تصویری از سوخت ذوب شده به دست آورند.
انتظار میرود این کار تحت هدایت رباتی که از اواسط ژانویه به دلیل اشکالات مکانیکی به تعویق افتاد، چند روز قبل از آغاز کاوشگرهای کامل ادامه یابد.
کاوشگرهای قبلی نشان داد که سوخت واحد ۱ توسط آب بسیار پرتوزا تا عمق ۲ متر (۶.۵ فوت) غرق میشود. پنج ربات دیگر که توسط Hitachi-GE Nuclear Energy و موسسه تحقیقات بینالمللی خلع سلاح هستهای، یک کنسرسیوم با بودجه دولتی ساخته شدهاند، به طور جداگانه برای تحقیقات در چند ماه آینده ارسال خواهند شد.
به گفته مقامات توکیو الکتریک، کاوشگر در واحد ۱ با هدف اندازه گیری تپههای سوخت ذوب شده، نقشه برداری سه بعدی از آنها، تجزیه و تحلیل ایزوتوپها و رادیواکتیویته آنها و جمع آوری نمونهها انجام میشود.
حدود ۹۰۰ تن سوخت هستهای ذوب شده در داخل سه راکتور نیروگاه باقی میماند که حدود ۲۸۰ تن در واحد ۱ است و حذف آن کاری دشوار است که به گفته مقامات ۳۰ تا ۴۰ سال طول میکشد. منتقدان میگویند که این دیدگاه، بیش از حد خوش بینانه است.
رباتهای کنترل از راه دور دارای دوربین با دید مناسب برای حرکت در مناطقی است که دسترسی به آن برای انسان بسیار خطرناک است. در سال ۲۰۱۷، سطوح بسیار بالای تشعشعات و آسیبهای ساختاری مانع از بررسی واحد ۱ شد.
جزئیات چگونگی حذف، ذخیره و دفع ایمن مواد بسیار پرتوزا در پایان پاکسازی مشخص نشده است، توکیو الکتریک امیدوار است بتواند از یک بازوی رباتیک برای حذف اولین پیمانه سوخت ذوب شده در اواخر امسال از واحد ۲ استفاده کند، جایی که کاوشگرهای رباتیک داخلی بیشترین پیشرفت را داشته اند.
ماهیگیران و ساکنان مناطق دورافتاده فوکوشیما به برنامههای اپراتور برای تخلیه آبهای رادیواکتیو از راکتورها به دریای مجاور، پس از تصفیه و رقیق کردن آنها تا سطوح قابل رهاسازی ایمن اعتراض کردهاند.