ایرنا: سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: در نظام نوین جهانی مثلثی از سه قدرت ایران، روسیه، چین در آسیا تشکیل شده است. چشم انداز این مناسبات جدید، پایان هژمونی یک سویه آمریکا و غربیها است.
«محمود عباس زاده مشکینی» درباره سفر رییس جمهور به روسیه گفت: پیش از آنکه به موضوع سفر رییس جمهور به روسیه اشاره کنم، لازم است چند نکته را یادآور شوم از جمله اینکه جمهوری اسلامی ایران در دوره جدید و دولت سیزدهم به کانون رایزنیها و تنظیم مناسبات سیاسی و دیپلماسی در منطقه، آسیا و جهان تبدیل شده است.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی افزود: پیوستن ایران به پیمان شانگهای در اوایل دولت آیت الله رییسی که با اتصال شانگهای به خلیج فارس در حقیقت سبب تقویت این پیمان شد، قطب جدید اقتصادی، سیاسی و امنیتی را در منطقه شکل داد که چشم انداز این مناسبات جدید، پایان هژمونی یک سویه آمریکا و غربیها است.
وی اضافه کرد: در نظام نوین جهانی مثلثی از سه قدرت در آسیا تشکیل شده که یکی از اضلاع قدرت، جمهوری اسلامی ایران است که به تنهایی در برابر شرارتهای غربیها واکنش عملی نشان داده و سبب شده جسارت سایر کشورها نیز در این باره افزایش یابد.
نماینده مردم مشکین شهر استان اردبیل در مجلس با ذکر چند نمونه مثال در این باره گفت: جمهوری اسلامی ایران تنها کشوری است که در برابر تهاجم دریایی آمریکا در دریا واکنش نظامی نشان داده و آنها را اسیر میکند و در خشکی هم پایگاه عین السد آمریکا را با موشک در هم میکوبد.
مشکینی ادامه داد: دو ضلع دیگر هم کشورهای چین و روسیه هستند که از نظر میزان قدرت سیاسی و نظامی همراه با داشتن «حق وتو» در شورای امنیت سازمان ملل شناخته شده بوده و همکاری این دو کشور با جمهوری اسلامی ایران درحال توسعه است.
وی درباره سفر رییس جمهور به روسیه و تاثیر آن بر کشورهای منطقه تاکید کرد: امروزه در منطقه هیچ مناسباتی بدون حضور ایران شکل نمیگیرد وهمه کشورها این موضوع را پذیرفتند. به عنوان نمونه جمهوری اسلامی در مسائل افغانستان، عراق، سوریه، مدیترانه، یمن و قفقاز نقش تعیین کنندهای را بازی کرد و بدون تدبیر و مشارکت ایران هیچ گرهای باز نخواهد شد. البته غرب هم از این موضوع نگران است و ایران را رقیب اصلی خود در این مناسبات میداند.
توافقنامه همکاری ایران و روسیه درحال تدوین است
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره تاثیر سفر آیت الله رییسی بر دور جدید مذاکرات کشورهای ۱+۴ در وین گفت: حمایتهایی که کشورهای چین و روسیه از ایران در مذاکرات دارند به هیچ عنوان با دور قبل این گفت و گوها در دولت دوازدهم قابل مقایسه نیست و این دو کشور در دو جدید مذاکرات به خوبی از ایران در برابر غرب حمایت کردند.
مشکینی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران کشوری بزرگ با ظرفیتهای منحصر به فرد است که میتواند نیاز روسیه را در بخشهای موردنظر برآورده کند و روسیه هم از نظر سیاسی، اقتصادی و نظامی نگاه راهبردی و استراتژیک نسبت به جمهوری اسلامی دارد.
وی با بیان اینکه دیدار و گفت و گو روسای جمهور ایران و روسیه برای هردو کشور سازنده و توسعه دهنده خواهد بود، گفت: همانطور که روابط ایران و چین طبق سند همکاری ۲۵ ساله در حال تحکیم است، روسای جمهوری ایران و روسیه نیز بر اساس توافق نامهای که کارهای کارشناسی آن در حوزه اقتصادی، امنیتی، نظامی و سیاسی انجام شده و در حال تکمیل است گفت وگو کرده و برخی ملاحظات را حل و فصل خواهند کرد.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه ایران و روسیه در موضوعات مختلف اشتراکهای فراوانی دارند، ادامه داد: نحوه تعامل با اروپا، موارد هستهای و انرژی، موضوع قفقاز، مذاکرات وین، تبادلات اقتصادی و پیمان شانگهای از جمله اشتراکات در این زمینه است که در این سفر مورد بررسی و ارزیابی قرار خواهد گرفت.
ایران منتظر توافقات و مذاکرات وین نخواهد ماند
مشکینی ادامه داد: پیام سفر رییس جمهور به روسیه در مرحله نخست برای نیروهای غرب گرای داخلی است که از زمانهای گذشته مانع توسعه روابط با روسیه میشدند و دومین پیام هم به طرفین غربی است. یعنی ایران منتظر توافقات و مذاکرات وین نخواهد ماند و در حقیقت این غرب است که به جمهوری اسلامی ایران نیاز دارد.
وی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران تابوی تحریم را شکسته است، عنوان کرد: آمریکاییها هم به این موضوع اذعان دارند که جمهوری اسلامی ایران تهدید تحریمها را ضربدر صفر کرده است و نگرانی آمریکایی از همین موضوع است. چرا که آمریکا رفتار بسیاری از کشورها را با استفاده از تحریم مدیریت میکند ولی در قبال ایران این سیاست شکست خورد.
این نماینده مجلس یازدهم تصریح کرد: ایران کانون قدرت در برابر جبهه غرب شده و سفر رییس جمهور به روسیه برای غرب قطعا پیام ناامید کنندهای خواهد داشت. هرچند که این سفر آخرین سفر رییس جمهور نخواهد بود و قطعا توسعه روابط باکشورهای منطقه، آسیا و جهان در دستور کار آیت الله رییسی است.
مشکینی ادامه داد: البته باید در نظر گرفت که نباید دراین زمان هم همه انرژی و ظرفیت دستگاه دیپلماسی در سبد چین و روسیه هزینه شود. چرا که کشورهایی مانند چین و روسیه هم منافع ملی خود را دنبال میکنند. مانیز باید ارتباطات و سیاست خارجی خود در بخش های مختلف بر اساس نفع ملی تنظیم میکنیم.
وی درباره اینکه چرا دولت قبل از ظرفیت روسیه در بخشهای مختلف اقتصادی و کشاورزی به درستی بهره نبرد، گفت: نقدهایی بر دولت قبل وارد است و دولت روحانی همه ظرفیت و انرژی خود را برای تعامل با غرب هزینه کرد که در نهایت نتیجه هم نداد و فقط زمان و فرصتهای مهمی را از دست دادند.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: دولت قبل با ایدهای که ۳۰ سال برای آن کار کرده بود، برای رهایی از تحریم و رسیدن کشوربه رشد و شکوفایی کشور، قدرت را در دولت و مجلس به دست گرفت و معتقد به حل شدن موضوع تعامل با غرب بود. ولی در نهایت خسارتهای زیادی برای کشور به ارمغان آورد. البته حسن این پلشتی سیاسی دولت قبل برای مردم و افکار عمومی نیز این بود که سراب غرب پایان یافت.