arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۶۵۳۱۴۳
تاریخ انتشار: ۵۳ : ۲۳ - ۲۹ آذر ۱۴۰۰
تورق خاطرات چهره‌ها در «انتخاب»؛

خاطرات آیت الله هاشمی رفسنجانی، ۲۹ آذر ۱۳۷۷: دیدار با رهبری و مذاکره درمورد مسائل مختلف

خاطرات آیت الله هاشمی: درباره جنگ عراق و كار غيرقابل توجيه آمريكا و انگليس مذاكره‌كرديم كه چگونه خودسرانه، چهار شب كشورى را بمباران كردند و بدون رسيدن به اهداف، متوقف كردند و عملاً ادعاى مربوط بودن به استيضاح را تأييدكردند و لابد موج تمسخر و اعتراض در پى خواهد بود. آيت‌الله خامنه‌اى گفتند، در صورت روى‌كار آمدن ال‌گور، [معاون رییس‌جمهور آمریکا]، سياست آمريكا نسبت به ايران خشن‌تر مى‌شود؛ چون او ضدايران و طرفدار افراطى اسرایيل است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

خاطرات روزنوشت مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی در سال ۱۳۷۷، هرشب در «انتخاب» منتشر می‌‌شود. پیشتر، خاطرات ایشان از سال ۵۸ تا ۷۶ در سرویس تاریخ «انتخاب» به صورت روزانه پوشش داده شده است.

 

با اينكه دو روز است كه در بسيارى از كشورهای اسلامى، ماه مبارك رمضان است- از پريروز در عربستان و اكثريت كشورها و از امروز بقيه- امروز دفتر رهبرى اعلان كرد كه هنوز رؤيت هلال رمضان در ايران، براى رهبرى ثابت نشده و امروز آخر ماه شعبان است. آقاى [مصطفی] ميرسليم هم متن تحقيقى را ارسال كرده بود و ادعا داشت، امروز تحقيقاً هلال قابل رؤيت نيست.

اخبار مربوط به توقف حملات نظامى، خيلى‌ها را خوشحال و خيلى‌ها را متعجب‌كرده. از رفتار آمريكا و انگليس، با توجه به تصريحات قبلى‌شان، در خصوص ادامه حمله در ماه رمضان و تا سقوط صدام. عراق هم پيروزمندانه اعلان كرده كه بازرسى تمام شده و ديگر بازرسان را نمى‌پذيرد و بايد تحريم‌ها رفع شود. آمريكا و انگليس، اعلان كرده‌اند كه بازرسى‌ها جدى‌تر مى‌شود و اگر عراق نپذيرد، تحريم‌ها تشديد مى‌شود و ممكن است حملات تجديد شود.

[آقای ایساکا امباکی]، سفير جديد سنگال آمد. پيام دوستى آقاى عبدو ديوف، [رییس‌جمهور سنگال] و شيخ سرين [مختار امباكى]، ریيس فرقه مُریديه را آورد. گفت، فرزند برادر شيخ است و شيخ با تشكر از سفر من به شهر طوبا در سنگال كه مقر طايفه آنها است، از من خواسته بود كه سفير را حمايت كنم.

آقاى [سیدمحمد] جهرمى از دبيرخانه [مجمع تشخیص مصلحت نظام] آمد. در مورد دستورهاى مجمع مذاكره شد. در مورد انتخابات شوراها، براى نامزد شدن در تهران، مشورت كرد. مى‌خواست كه كمك‌كنم، [حزب] كارگزاران، ليست مستقل بدهند و با چپى‌ها ائتلاف نكنند. آقاى [محمد] غرضى آمد. در مورد انتخابات شوراها و از اشتباه جناح راست در سال‌هاى گذشته و امروز، مطالبى داشت.

عصر در دفترم كاركردم. خبر رسيد كه آقايان [محمد] فاضل لنكرانى و [حسین] نورى همدانى، [از مراجع تقلید] در قم، اعلان كرده‌اند كه امروز ماه رمضان است؛ با توجه به حكم رهبرى، مشكل بزرگى است. در گزارش‌ها بود كه ديروز و ديشب، پس از پخش خبر پيروزى ايران در فوتبال آسيا در تايلند، در بسيارى از شهرها، تظاهرات طبيعى جشن‌گونه بوده و در چند شهر از جمله همدان و اصفهان، جمعى از جوانان با پليس برخورد داشته‌اند و خرابكارى كرده‌اند و شعار عليه نظام داده شده است.

شب میهمان رهبرى بودم. ايشان هم امروز برايشان ثابت شده كه رمضان است و اعلاميه جديد دادند كه فردا دوم رمضان است كه بسيار بد است، ولى گويا چاره‌اى نيست. آقاى [علی‌اصغر] حجازى، متن بيانيه دوم را براى تأييد رهبرى آورد. گفتم، اقدام بى‌سابقه‌اى است و اگر هم نشود، مورد بحث زياد خواهد بود.

سپس دربارة جنگ عراق و كار غيرقابل توجيه آمريكا و انگليس مذاكره‌كرديم كه چگونه خودسرانه، چهار شب كشورى را بمباران كردند و بدون رسيدن به اهداف، متوقف كردند و عملاً ادعاى مربوط بودن به استيضاح را تأييدكردند و لابد موج تمسخر و اعتراض در پى خواهد بود. آيت‌الله خامنه‌اى گفتند، در صورت روى‌كار آمدن ال‌گور، [معاون رییس‌جمهور آمریکا]، سياست آمريكا نسبت به ايران خشن‌تر مى‌شود؛ چون او ضدايران و طرفدار افراطى اسرایيل است.

دربارة جلسه آقاى [سیدمحمد] خاتمى، [رییس‌جمهور] در دانشگاه شريف صحبت شد. آيت‌الله خامنه‌اى هم آن را مضر مى‌دانند، ولى‌گفتند از آقاى خاتمى توقع نيست كه با دانشجويان برخوردكنند. من گفتم، اعتراضات به آقاى خاتمى، در حد اهانت و هتاكى رسيده و هنوز هم ادامه دارد. با اشاره به حوادث مربوط به تظاهرات جوانان بعد از پيروزى تيم فوتبال و مسایل دانشگاه‌ها و وضع روزنامه‌ها و مشكلات اقتصادى، اعلان نگراني‌كردم و ايشان ضمن قبول مشكلات، به اندازه من نگران نيستند، ولى از وضع روزنامه‌ها و گرانى‌هاى زياد ناراحت‌اند و از روزنامه زن هم به خاطر تندروى در مسایل مربوط به قتل‌ها ناراحت‌اند و از من خواستند، به فائزه تذكر بدهم و نيز از روزنامه ايران و هم خبرگزارى [ایرنا]، بيشتر ناراحت‌اند. در مورد متن مربوط به شوراى ويژه كه به عنوان معضل به مجمع ارسال كرده‌اند، صحبت شد. ايشان افطار مختصرى‌كرده بودند؛ با هم شام پلوماهى خورديم.

به خانه آمدم. فاطى و ياسر و مريم و ليلى آمدند. مقدارى با ليلى سرگرم بودم. ياسر، دربارة عكس‌هاى مناسبى‌كه براى‌كتاب خاطرات سال 1360 تهيه‌كرده، توضيحاتى داد. فاطى براى سحری من و كاظم [مرعشی، برادرهمسرم]، پلومرغ تهيه نمود و رفت.

نظرات بینندگان