یش از یکسال از شیوع بیماری کووید-۱۹ گذشته و حدود ۱۲ واکسن برای این مقابله با ویروس کرونا عرضه شده اما برخی مردم از دریافت واکسن امتناع میکنند تا آنجا که دولتها مجازاتهایی را برای چنین افرادی وضع کردند.
واکسیناسیونبه برخی کشورها مجازاتهایی برای عدم دریافت واکسن کووید-۱۹ وضع کردهاند. به طور مثال اندونزی جریمه میگیرد و برخی دولتهای دیگر درباره محدود کردن دسترسی به سفر و اماکن عمومی هشدار میدهند.
با افزایش جنبشهای واکسیناسیون در سطح جهانی و کاهش برخی کمبودهای عرضه، دولتها به دنبال راههایی هستند تا اطمینان حاصل کنند که امتناع برخی از شهروندان، تلاش برای واکسیناسیون تعداد کافی از افراد برای دستیابی به مصونیت گلهای را خدشهدار نمیکند.
به همین منظور مجازاتهایی در نظر گرفتهاند که طیف وسیعی از جریمه نقدی، محدودیت دسترسی به اماکن عمومی تا تهدید به از دست دادن اولویت دریافت واکسن را شامل میشود. کشورهای مختلف به دنبال راههایی برای فراهم کردن زمینه واکسیناسیون برای عموم مردم هستند: یک دوز (واکسن) بزنید یا با یک مجازات احتمالی روبرو شوید.
رویترز در گزارشی نوشت، اندونزی به ساکنان این کشور هشدار داد که در صورت امتناع از دریافت واکسن کووید-۱۹، با پرداخت جریمه نقدی، تا ۳۵۶.۸۹ دلار (۵ میلیون روپیه)، مجازات خواهند شد؛ این مجازات غیرمعمول و سخت با هدف اطمینان از انطباق با مقررات جدید و اجباری تلقیح واکسن وضع شده. معاون فرماندار جاکارتا به خبرنگاران گفت: «اگر آن (واکسن) را رد کنید، دو چیز وجود دارد: کمکهای اجتماعی به شما تعلق نمیگیرد و جریمه خواهید شد.»
اندونزی که با یکی از بزرگترین و سرسختترین اپیدمیهای ویروس کرونا در آسیا مبارزه میکند قصد دارد ۱۸۱.۵ میلیون نفر از جمعیت ۲۷۰ میلیون نفری خود را طی ۱۵ ماه واکسینه کند. تا کنون نزدیک به ۳۴۰۰۰ اندونزیایی بر اثر این ویروس جان خود را از دست دادهاند.
این کشور مدتهاست با شک و تردید عمومی در مورد ایمنی، تاثیرگذاری و حلال بودن واکسن ویروس کرونا مواجه است و کارشناسان بهداشت عمومی میگویند خشم عمومی در مورد واکسن میتواند یک مانع باشد؛ مدیر سازمان عفو بین الملل اندونزی معتقد است «صدور دستور واکسیناسیون اجباری و وضع مجازات کیفری، نقض آشکار حقوق بشر است.»
تایمز اسرائیل نیز از جریمههای این رژیم در قابل افرادی که تزریق واکسن را انجام نمیدهند نوشت و گفت مشاغلی که به افراد واکسن نزده خدمات ارائه کنند تادیب خواهند شد.
وزیر بهداشت رژیم صهیونیستی اعلام کرد قصد دارد واکسیناسیون گسترده را با ارائه مزیتهایی برای کسانی که واکسن میزنند و ایجاد محدودیت برای افرادی که این کار را انجام نمیدهند پیش برد.
در همین راستا اعلام شد که اشخاصی که واکسن نزدند تنها میتوانند به سوپرمارکتها یا داروخانهها مراجعه کنند در حالی که افراد واکسینه شده مجوز حضور در استادیومها و سالنهای ورزشی را خواهند داشت.
کارگران و معلمان نیز در صورت نداشتن مدارک واکسیناسیون باید هر ۴۸ ساعت آزمایش کرونا انجام دهند که کاری بسیار پرهزینه و وقتگیر است با این حال مسئولان در تلاشند روال آزمایش کرونا را از این نیز سختتر کنند.
با افزایش تردیدهای عمومی نسبت به کارآمدی واکسن در این رژیم، جنبش تلقیح واکسن در ماه گذشته با کندی پیش رفته و مقامات اسرائیلی را خشمگین کرده است؛ نتانیاهو گفت: «هرکس واکسن نزند تمام مردم را به خطر میاندازد و سیستم بهداشتی را به هم میریزد.»
استیت نیوز در گزارشی تصریح کرد کارشناسان معتقدند با وقوع مصونیت گلهای و مقاوم شدن توده گستردهای از مردم در برابر یک بیماری شایع، زنجیره انتقال متوقف خواهد شد و از افرادی که ایمنی ندارند محافظت غیر مستقیم میشود.
دانشگاه استنفورد ضمن یک مطالعه نشان داد در صورت عدم انجام واکسیناسیون رسیدن به این ایمنی جمعی حداقل تا سال ۲۰۲۵ به طول خواهد انجامید که این به معنای مرگ و میر بسیار زیاد و نابودی اقتصاد جهان است با این حال سوالاتی جدی در مورد قانونی بودن اجبار به دریافت واکسن همچنان وجود دارد.
روزنامه همشهری