پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، کم خونی یا فقر آهن شایعترین و گستردهترین اختلال تغذیهای در جهان است. اما دریافت کافی آهن از رژیم غذایی صرفاً محود به خوردن غذاهای غنی از آهن نیست. بین سطح آهن، آهن موجود در غذا و توانایی بدن در جذب آن رابطه پیچیدهای وجود دارد.
به گزارش سرویس خواندنیهای انتخاب، به نظر میرسد که برخی از غذاها میتوانند نرخ آهن موجود در بدن شما را تقویت کنند یا کاهش دهند.
زردچوبه
زردچوبه یکی از چندین گیاه و ادویه جات حاوی پلی فنول است که نشان داده شده در دوزهای بالاتر جذب آهن را مهار میکند. کورکومین ترکیبی در زردچوبه است که به آهن متصل میشود و به نظر میرسد وقتی ذخیره آهن کم باشد، اثر آن بیشتر میشود. از آنجا که زردچوبه بعضاً به عنوان مکمل برای اثرات ضد التهابی استفاده میشود، امکان ایجاد یا تشدید کم خونی ناشی از فقر آهن را دارد.
بادامها
بادام، مانند اکثر مغزها، سرشار از ترکیباتی هستند که به نظر میرسد از جذب آهن جلوگیری میکند، از جمله فیتات، پلی فنولها و کلسیم. با این حال، با توجه به اینکه منبع خوبی برای تغذیه هستند، میتوان بادام را به تنهایی به عنوان میان وعده مصرف کرد تا از انسداد آهن در وعدههای غذایی جلوگیری کند و یا با ویتامین C اثر مهاری را جبران کند.
ساردین کنسرو شده
ساردین کنسرو شده که معمولاً به عنوان منبع خوبی از آهن معرفی میشود، معمولاً شامل استخوانهای ماهی نیز میباشد که دارای کلسیم بالایی است. کلسیم تنها مهارکننده آهن شناخته شده است که جذب آهن و غیر آهن را به طور یکسان تحت تأثیر قرار میدهد و این به این معنی است که باید جدا از وعدههای اصلی مصرف شود تا بر جذب آهن تأثیر نگذارد.
گوشت
گوشت قرمز منبع شناخته شده آهن است، اما نقش آن در بهبود کم خونی فراتر از محتوای آهن است. مانند همه گوشتها، از جمله ماهی، صدف و مرغ، گوشت گاو نیز حاوی آهن است، همچنین حاوی پروتئینها، پپتیدها و فاکتورهای دیگری است که باعث افزایش جذب آهن و تحریک تولید آب معده میشود که به بدن در پردازش آهن کمک میکند. در واقع، افزودن یک وعده گوشت به یک وعده غذایی به بدن شما کمک میکند تا آهن سایر غذاها را نیز جذب کند.
لیمو
همانند اکثر مرکبات، لیمو تازه به وفور اسید اسکوربیک (ویتامین C)، موثرترین ماده تقویت کننده جذب آهن و پادزهر مهارکنندههای جذب موجود در غذاها را داراست. لیمو یک افزودنی آسان و خوش طعم برای غذاهای غنی از آهن است، اما اسید اسکوربیک در اثر حرارت از بین میرود و به خوبی حفظ نمیشود، بنابراین بهتر است آب لیموی تازه درست قبل از سرو اضافه شود.