ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه با بیان اینکه آمریکا در شورای امنیت در مساله لغو محدودیت تسلیحاتی ایران رفتار فریبکارانه داشت، اظهار کرد: امیدواریم با توجه لغو تحریم های تسلیحاتی ایران در ۱۸ اکتبر( ۲۷ مهر)، آمریکا در این مورد عاقلانه رفتار کند.
به گزارش ایرنا، زاخارووا روز پنجشنبه در نشست خبری هفتگی در ساختمان وزارت امور خارجه روسیه در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا که در مورد لغو محدودیت تسلیحاتی ایران باتوجه به حمایت سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه از آن چه فکر می کنید، گفت: طرف روسی بر اجرای کامل قطعنامه ۲۲۳۱ و برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) اصرار دارد.
زاخارووا در ادامه گفت: همان طور که می دانید طرف روسیه همواره و بطور فعالانه بر اجرای بدون قید و شرط قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل و مطابق با تعهدات در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تاکید کرده است.
وی افزود: یکی از موارد اصولی در این ارتباط مربوط به تامین اجرای تعهدات طرف ها در مورد لغو محدودیت های موقت طرف ها در قطعنامه است.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفت: روسیه بارها اعلام کرده است که قطعنامه 2231 شورای امنیت ازجمله ارسال تسلیحات از ایران یا توسط این کشور قابل بازنگری نیست.
وی ادامه داد: همان طور که مشخص است که در سال 2015 شورای امنیت سازمان ملل هیچگونه محدودیت تسلیحاتی در مورد ایران وضع نکرد.
زاخارووا تصریح کرد: تهران بخشی از محدودیت ها را بطور داوطلبانه برای تسریع روند مثبت مذاکرات در مورد برجام برعهده گرفت.
وی خاطرنشان کرد: از ابتدا برای همه طرف های شرکت کننده مشخص بود که این محدودیت ها هیچ ارتباطی با حل و فصل مسائل پیرامون برنامه هسته ای ایران ندارد. تاریخ ماده مربوطه منقضی شده است.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه با تاکید بر لزوم توسعه روابط ایران و روسیه تصریح کرد: برای ما ایران شریک مطمئن در بسیاری از عرصه ها است.
وی در ادامه گفت: ما معتقدیم که همه امکانات و فرصت ها که باتوجه به منقضی شدن بخشی از موارد درباره همکاریها تسلیحاتی در قطعنامه 2231 بوجود می آید برای همکاریهای دوجانبه به نفع مردم دو کشور بطور شایسته مورد توجه قرار خواهد گرفت.
زاخارووا تصریح کرد: ادعای آمریکا مبنی بر اینکه به تنهایی توانست همه تحریم های شورای امنیت را که تا سال 2015 وجود داشت، احیا کند، واقعیت ندارد و بارها بر این نکته تاکید کردیم.
وی افزود: شورای امنیت سازمان ملل دیدگاه طرف آمریکایی را نمی پذیرد و هیچ گامی برای احیا و بازگرداندن تحریم های پیشین برنداشت. جهان تسلیم حرکات آمریکا نشد. ما این اقدامات را غیرقانونی و حتی فریبکارانه توصیف کردیم. متاسفانه این اقدامات به شیوه مختص آمریکا در امور بین المللی شده است. امیدواریم که شرکای آمریکایی عاقلانه رفتار کنند و قراردادهای بین المللی و نه بخشی از آن که به نفع خود می دانند را اجرا کنند.
محدودیت تسلیحاتی ایران روز ۲۷ مهر ماه به پایان می رسد و آمریکا در ماههای اخیر همه تلاش های ممکن را برای تمدید آن بکار گرفت اما این تلاش ها به شکست انجامید.
تنش ترامپ با ایران و جامعه جهانی از سال گذشته و هنگامی آغاز شد که ایالات متحده از برجام خارج شد و دیگر کشورها، واشنگتن را درتصمیمات علیه این توافق همراهی نکردند.از میانههای سال ۲۰۱۹ رسانههای جهان بر پایان تحریم تسلیحاتی ایران (از ۱۸ اکتبر- ۲۷ مهر) تمرکز کردند و مخالفت با نخستین امتیاز حقوقی و سیاسی توافق هسته ای برای تهران، کاخ سفید را به تکاپو واداشت.
در نخستین رو در رویی جدی دولت آمریکا با قدرتهای جهان حدود یک ماه قبل ۱۳ عضو شورای امنیت سازمان ملل با قطعنامه پیشنهادی کاخ سفید برای تمدید نامحدود تحریم تسلیحاتی ایران مخالفت کردند. همین امر آتش کینه و لجاجت کودکانه ترامپ را برانگیخت. وزیر امور خارجه وی سپس با حضور در مقر سازمان ملل در نیویورک کوشید ضربه اصلی را به برجام وارد آورد و مدعی شد سازوکار حل اختلاف توافق هستهای را فعال ساخته است.همه امضاکنندگان برجام در کنار اکثر اعضای شورای امنیت واشنگتن را دارای صلاحیت برای استفاده از این بند توافق ندانستند زیرا ۲ سال قبل دولت آمریکا همه تعهدات و الزامات توافق را زیرپا گذاشته بود و به صورت رسمی از آن خارج شد.