احمد داوداوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه روز یکشنبه (۱۳ فروردین) در پایان دومین نشست "دوستان سوریه" در استانبول گفت که حاضران در این نشست توافق کردهاند که از روند تامین نیازهای بشردوستانه مردم سوریه و نیز کشورهای همسایه سوریه که پذیرای پناهجویان سوری هستند، حمایت بیشتری بکنند.او بر حق مردم سوریه برای دفاع از خود در برابر حملهها نیز تاکید کرد.
به گزارش سرویس بین الملل "انتخاب" به نقل از بی بی سی؛ کشورهای حامی تغییرات سیاسی در سوریه، شورای ملی سوریه، یکی از گروههای اصلی مخالف دولت سوریه را به عنوان نماینده مشروع تمام مردم سوریه به رسمیت شناختهاند.
رجب طیب اردوغان، نخستوزیر ترکیه نیز صبح روز یکشنبه اول آوریل در مراسم آغاز به کار کنفرانس "دوستان سوریه" گفت که درخواستهای مشروع مردم سوریه باید هرچه سریعتر برآورده شود و جامعه بینالملل در این باره کوتاهی کرده است.
همچنین داود اوغلو وزير امور خارجه ترکيه در پايان کنفرانس گروه موسوم به دوستان
سوريه در استانبول تصريح کرد، اين کنفرانس خواستار شورش نيروهاي دولتي
سوريه عليه نظام اين کشور شد.
داود اوغلو افزود، ما اجازه نخواهيم داد نظام سوريه به سوء استفاده از قدرت ادامه دهد.
وي
تصريح کرد، کنفرانس استانبول از ماموريت کوفي عنان فرستاده ويژه سازمان
ملل به سوريه حمايت مي کند، اما تاکيد دارد اين ماموريت نامحدود نيست.
وزیران امور خارجه بیش از ۷۰ کشور جهان در دومین نشست "دوستان سوریه" در استانبول شرکت داشتند. بررسی روشهای افزایش فشارها بر دولت بشار اسد برای اجرای طرح صلح پیشنهادی فرستاده مشترک سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب هدف اصلی این نشست اعلام شده بود.
بر اساس گزارشها از استانبول، شرکتکنندگان در این نشست بر ضرورت اعمال تحریمهای بیشتر علیه دولت سوریه تاکید کردهاند، اما در عین حال، گفته شده است که همچنان برای مذاکره و یافتن راهحلی دیپلماتیک به منظور پایان دادن به خشونتها در سوریه فرصت باقی است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، آلن ژوپه، وزیر امور خارجه فرانسه، در جمع خبرنگاران در استانبول گفته است: "تصمیم گرفتهایم کارگروهی درباره تحریمها علیه سوریه تشکیل شود."
نمایندگان ۷۰ کشور در شرایطی یافتن راهی برای پایان دادن به خشونتها در سوریه را بررسی کردند که کشورهای حامی دولت بشار اسد، از جمله روسیه، چین و ایران، در این نشست نمایندهای نداشتند.
دولت سوریه نیز نشست استانبول را نشست "دشمنان سوریه" خوانده است.
قطر خواستار اعزام نیرو به سوریه شدنخست وزیر قطر بار دیگر بر ضرورت ارسال نیروهای عربی و بین المللی به سوریه تحت عنوان نیروهای پاسدار صلح تأکید کرد.
به گزارش انتخاب به نقل از العالم، "حمد بن جاسم" نخست وزیر قطر ظهر امروز در افتتاحیه نشست موسوم به دوستان سوریه در استانبول، گفت: "باید درباره مسأله اعزام نیروهای عربی و بین المللی برای حفظ صلح در سوریه فکر کرد".
وی همچنین با تأکید بر ضرورت افزایش فشارهای اقتصادی و سیاسی بر نظام سوریه، ایجاد مناطق حائل در سوریه، تحت عنوان مناطق امن را خواستار شد.
حمدبن جاسم با بیان اینکه از مأموریت "کوفی عنان" فرستاده مشترک سازمان ملل و اتحادیه عرب حمایت می کند؛ تأکید کرد که باید همه کمکهای لازم را برای مردم سوریه از جمله کمکهای انسانی فراهم کرد.
حمد بن جاسم همچنین از گروه موسوم به شورای ملی سوریه خواست به تلاشهای خود برای اتحاد همه مخالفان ادامه دهد.
بر سر تامین تسلیحات مورد نیاز گروههای مسلح فعال در سوریه نیز
اتفاقنظری بین "دوستان سوریه" وجود ندارد؛ نمایندگان قطر و عربستان سعودی
به شدت از ارائه تسلیحات به این گروهها حمایت کردهاند، اما این نظر مورد
مخالفت دیگر حاضران در نشست استانبول قرار گرفته است.
عربستان اما صریح تر از بقیه اعلام کرده که به مبارزان مسلح سوری، کمک مالی می کند.
ما خامیم
- ترکیه در قبال اقدام ضد سوری خودش پولهای هنگفتی از کشورهای عربی(قطر) گرفته تا بدهی های خارجی خودر پرداخت کند(بدهی خارجی ترکیه 60 میلیارد برآورد شده). اخیرا بدهی های خارجی ترکیه به طرز عجیبی کم شده. گفتنی است مخالفان سوریه مستقر در ترکیه ارتش آزاد سوریه را تشکیل داده اند.
- تصمیم در خصوص ادامه خشونت یا توقف آن در خارج سوریه گرفته خواهد شد.