arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۵۶۲۴۸۴
تعداد نظرات: ۱۱ نظر
تاریخ انتشار: ۰۲ : ۲۰ - ۲۷ تير ۱۳۹۹
اندیشکده امریکایی «شورای آتلانتیک»:

بن زائد و بن سلمان به دنبال انعقاد توافق نامه استراتژیک با چینی‌ها / آیا سند همکاری تهران-پکن بی سابقه است؟

هفته گذشته گزارشی قابل توجه مبنی بر اینکه چین و ایران در شرف آغاز همکاری تجاری و نظامی بیست و پنج ساله هستند، منتشر شد. به نظر می‌رسد امضای چنین توافقی بین دو کشور عواقب ژئوپلیتیکی قابل توجهی برای غرب آسیا داشته باشد. با این حال، نگاه دقیق‌تر به مذاکرات تهران و پکن، ما را با سؤالات بسیاری رو به رو می‌سازد. اکنون عاقلانه آن است که با دیده شک و تردید و وسواس جزئیات این توافق را بررسی کنیم.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

جاناتان فولتون در اندیشکده آمریکایی «شورای آتلانتیک» نوشت: هفته گذشته گزارشی قابل توجه مبنی بر اینکه چین و ایران در شرف آغاز همکاری تجاری و نظامی بیست و پنج ساله هستند، منتشر شد. به نظر می‌رسد امضای چنین توافقی بین دو کشور عواقب ژئوپلیتیکی قابل توجهی برای غرب آسیا داشته باشد. با این حال، نگاه دقیق‌تر به مذاکرات تهران و پکن، ما را با سؤالات بسیاری رو به رو می‌سازد. اکنون عاقلانه آن است که با دیده شک و تردید و وسواس جزئیات این توافق را بررسی کنیم.

به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»؛ در ادامه این مطلب آمده است: چندین نکته در مورد این مذاکرات و توافق بین تهران و پکن وجود دارد که باید آن‌ها را در نظر گرفت. اول، اینکه این توافق به هیچ عنوان چیز جدیدی نیست و دو کشور از زمان سفر شی جی پینگ به تهران قرار بود تا به انجام همکاری‌هایی استراتژیک مبادرت ورزند. دوم این توافقنامه به هیچ روی پاسخی به کمپین فشار حداکثری دولت ترامپ یا به معنای تخریب روابط پکن و واشنگتن نیست.

بیشتر بخوانید:

نکته مهم دیگر این است که در حالی که بر اساس اسناد افشا شده همکاری‌های نظامی و امنیتی در این توافق گنجانده شده، اما هیچ نکته تهدیدآمیزی به ویژه برای آمریکا یا متحدین آن در خلیج فارس وجود ندارد. همین حالا نیز دو کشور در حوزه آموزش نظامی و اطلاعاتی با یکدیگر همکاری دارند. عمده تمرکز تهران و پکن بر مبارزه با تروریسم، قاچاق و جرایم فرامرزی است که عملا کشور خاصی را تهدید نمی‌کند و خودش جزو نگرانی‌های مشترک بین‌المللی است. این همکاری دو جانبه اگرچه مبهم است، اما حداقل در کوتاه مدت ثبات خلیج‌فارس را تهدید نخواهد کرد.

طی یک سال گذشته ایران گاه و بی‌گاه اظهار نظر‌هایی در مورد همکاری‌های دو جانبه داشته، در حالی که دولت چین در مورد روند کار سکوت پیشه کرده است. اخیرا رسانه‌هایی مثل شانگ‌های آبزرور یا شینهوا روایتی را با عنوان برنامه همکاری بیست و پنج ساله با ایران منتشر کردند. در مورد این توافق عاقلانه این است که پیش از هرچیز منتظر یک بیانیه رسمی از پکن باشیم.

مهمترین نکته، اما این جاست که ایران تنها کشوری نیست که با چین همکاری می‌کند. در حال حاضر هم عربستان سعودی و هم امارات متحده عربی توافق نامه‌های همکاری استراتژیک جامعی با چین دارند و مذاکرات شان با پکن از طریق کمیته‌هایی با حضور مقامات ارشد طرفین در حال انجام است. مشارکت چین و عربستان سعودی توسط یک کمیته مشترک در سطح عالی با ریاست معاون نخست وزیر هان ژنگ و ولیعهد محمد بن سلمان دنبال می‌شود. در سوی دیگر نماینده هیئت اماراتی نیز به عنوان نخستین فرستاده ویژه به چین، خلدون آل مبارک، است. همتای وی یانگ جیچی نیز یکی از مقامات عالی رتبه حزب کمونیست (CCP) است که ریاست هیئت چینی‌ها بر عهده او است. وی یکی از اعضای بیست و پنج نفره حزب کمونیست و همچنین وزیر امور خارجه سابق بود. اینکه این مردان با چنین مقامی برای گسترش روابط دو جانبه انتخاب شده‌اند، نشانی واضح و روشن از اهمیت موضوع برای پکن دارد، چین به هیچ عنوان قصد ندارد روابط خود با ریاض و ابوظبی را فدای همکاری با ایران کند.

درعوض، چین تلاش خواهد کرد تا رویکرد متعادل خود در قبال خلیج فارس را ادامه دهد. در حالی که همه جا صحبت از توافق چین و ایران بود، نهمین نشست وزیران امور خارجه چین و کشور‌های عرب (CASCF) در ۶ ژوئیه در اردن برگزار شد. این اجلاس هر دو سال یک بار برگزار و وزرای خارجه همه کشور‌های عضو اتحادیه عرب با همتای چینی خود دیدار می‌کنند تا در جریان آن برنامه همکاری دو سال آینده را بین دو طرف ترسیم کنند.

اگرچه نهمین نشست وزیران در اردن اعلامیه پایانی مهمی نداشت، اما آن‌ها سه سند سیاسی را در حوزه‌های مختلف از جمله همکاری برای مبارزه با کووید-۱۹ به امضا رساندند. کشور‌های عربی نیز همزمان بر تعمیق روابط و رفع نگرانی‌های اساسی مشترک تاکید کردند. طبق گفته یک دیپلمات حاضر در نشست در بیانیه پایانی اجلاس به همکاری‌های چین و ایران اشاره نشد، اما در جریان جلسات مورد بحث قرار گرفت.

این کنفرانس در ۱۱ ژوئیه به ابتکار مشترک آکادمی علوم اجتماعی چین و دانشگاه شارجه امارات متحده عربی با تمرکز بر همکاری‌های چین و خاورمیانه و بحران کرونا ویروس برگزار شد. بدیهی است که ایران به عنوان یکی از کشور‌های عضو منطقه نماینده‌ای نداشت، در حالی که چندین شرکت کننده برجسته عرب از جمله شاهزاده سعودی ترکی بن فیصل و نخست وزیر پیشین مصر، عصام شریف در نشست حضور داشتند.

اهمیت این مسئله فقط برای تأکید این نکته است که چین در غرب آسیا چندین گزینه دارد. این کشور منافع عمیقی در سراسر منطقه و روابط مطلوبی با بسیاری از کشور‌های آن دارد، کشور‌هایی که لزوما هم روابط خوبی با ایران ندارند. بسیار بعید است که پکن بخاطر تعامل هرچه بیشتر با ایران، مایل باشد چندین دهه تعامل دیپلماتیک و حجم قابل توجهی از تجارت و سرمایه گذاری با این کشور‌ها را لغو کند.

شایعات مبنی بر اینکه چین ۴۰۰ میلیارد دلار در ایران سرمایه گذاری خواهد کرد، پس از انتشار مقاله‌ای در سال گذشته قوت گرفت. گمانه زنی‌ها این است که چین قرار است ۲۸۰ میلیارد دلار در بخش‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران و ۱۲۰ میلیارد دلار دیگر برای ارتقاء زیرساخت‌های حمل و نقل و تولید سرمایه گذاری کند.

با این وجود، اما ژاکوپو اسکیتا، کارشناس روابط چین و ایران، بسیار غیرممکن می‌داند که پکن ۴۰۰ میلیارد دلار در ایران سرمایه‌گذاری کند آن هم در شرایطی که کل سرمایه‌گذاری برای کمربند و ابتکار جاده ابریشم جدید بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ میلیارد دلار است. سرمایه گذاری‌های چین در ایران از زمان اوج خود در سال ۲۰۱۶ رو به کاهش است، چرا که شرکت‌های دولتی چین از انجام معاملات بزرگ خودداری می‌کنند. در مجموع بنا بر برآورد‌ها ارزش پیمانکاری و سرمایه گذاری چینی‌ها در ایران از سال ۲۰۰۵ تا امروز تقریباً زیر ۲۷ میلیارد دلار بوده حالا چگونه ممکن است این رقم به یک باره ۱۵ برابر افزایش یابد؟!

در سال ۲۰۱۶ حجم مبادلات ایران و چین کمتر از ۲۵ میلیارد دلار بود و در این سال طی سفر شی جی پینگ به تهران، هنگامی که صحبت از امضای چنین توافقی شد، پیش‌بینی گردید که سطح تجارت دو کشور تا سال ۲۰۲۶ به ۶۰۰ میلیارد دلار برسد. حالا، اما سطح روابط دو کشور به کمترین میزان خود یعنی ۱۹ میلیارد دلار رسیده است.

علاوه بر این، باید به وجود زیرساخت‌های مالی برای تسهیل این حجم از رشد مبادلات نیز توجه شود. بانک کونلون چین از سال ۲۰۰۶ تاکنون در ایران فعالیت کرده و با یک مؤسسه برای تسهیل تجارت و سرمایه گذاری همکاری می‌کند. اکنون این بانک نسبت به تحریم‌های آمریکا حساس شده و در اوایل سال جاری به مشتریان ایرانی خود اعلام کرد که پس از ۹ آوریل، آن‌ها دیگر امکان هیچگونه فعالیتی در صنایع ساخت و ساز، معدن، تولید و نساجی در این بانک ندارند. بانک چینی کونلون صریحا به ایرانی‌ها هشدار داده که قصد دارد خدمات خود برای آن‌ها را محدود کند.

به طور کلی، شکی نیست که دو کشور نسبت به همکاری با هم جدی هستند و این همکاری استراتژیک جامع در دستور کار هر دو شان قرار دارد. با این حال، قرار نیست چین تهران را به قیمت ناراحت کردن سایر شرکای خود در خلیج فارس کنار خودش نگه دارد. درعوض، انتظار می‌رود که همچنان اتخاذ یک رویکرد میانه ادامه یابد چرا که پکن همواره منافع خودش را در اولویت قرار می‌دهد.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۲۰
غیر قابل انتشار: ۰
حامد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
21
34
هیچ اتفاق مثبتی در ایران رخ نخواهد داد با این قرار دادهای سرکاری............
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
10
12
توجیه...
پاسخ ها
ناشناس
| Spain |
۱۲:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۸
عربستان کجا و ایران کجا در چه زمینه ای وجه اشتراک دارند آنها تحریم هستند اقتصاد ورشکسته دارند اینهمه اختلاس گر و دزد دارند و هزاران مورد دیگر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
8
38
تحلیل شما تا حدود زیادی بر مبنای واقعیت بود اما چرا تا حدودی؟ببینید برای چین آنچه که در اولویت قرار دارد در کنار موضوع ژئوپلیتیک, تامین مواد اولیه و فروش محصولات تولید شده از این مواد خام و اولیه در بازارهای جهانی است.در واقع مسئله ژئوپلیتیکی چین نیز بطور اعم در همین راستا می باشد.کشورهای خاورمیانه و برخی کشورهای آفریقایی علاوه بر دارا بودن ذخایر غنی مواد اولیه و معدنی مورد نیاز صنعت چین همچنین در اغلب این کشورها بدلیل موقعیت های خاص سیاسی-اقتصادی و مشکلات عدیده داخلی و خارجی, پتانسیل بالقوه ای برای تحصیل مواد اولیه با قیمت و هزینه ای بسیار بصرفه برای چین دارند.پس نتیجه ایی که می توان دریافت نمود اینست که تنها چیزیکه از قرادادی بلند مدت و مهم نصیب کشورمان خواهد شد فروش ارزان نفت و گاز و سایر مواد معدنی جالب توجه چین از سوی ما و دریافت اجناس و محصولات نچندان با کیفیت چینی است.در زمینه نظامی هم بر فرض که چینی ها به ما هواپیمای جنگی بفروشند به لحاظ آویونیک و جنگ افزاری قطعا در حدی نخواهد بود که دست برتری را در خلیج فارس به ایران بدهد.توضیح واضحتر اینکه جنگنده جی 10 که تحویل خود ارتش چین می شود با جی 10 که مثلا در اختیار ایران گذاشته می شود بدون شک از نظر برد راداری و جنگ الکترونیک و جنگ افزار با هم قابل مقایسه نخواهند بود و این تسلیحات در حد و اندازه ای هستند که یگان های هوایی اعراب خلیج فارس و حتی اسراییل از چین رنجیده خاطر نشوند.خلاصه و بدون پرده اگر بخواهم بگوییم دریافتی ما از چین در قبال ثروت ملی ایران, همانا چیزیست بخور و نمیر برای دوام آوردن در مقابل تحریم ها که خود این قضیه هم محل شک خواهد بود چون با فشار بیشتر تحریم ها و دورتر شدن ایران از جامعه جهانی چین نیز بی تردید سواستفاده خواهد کرد و بازی های بسیاری برای ما در خواهد آورد.
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۸
6
2
آقای فقیهی با این خبر تا میتونی قرار داد ایران و چین رو تو این شرایط تحریم زیر سوال ببر تا همین روزنه بهبود روابط تجاری هم ازبین بره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۸
4
8
همانگونه که چینی ها اتوبان تهران شمال راساختند کشورراخواهندساخت.
ص
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۸
1
8
به نظر میرسه در جامعه ضد و نقیض گویی و دروغ امری عادی است چون دیروز در تحلیلی خبری نوشته شده بود ایران میخواهد درب چاههای نفتش را سه قفله کند و دیگر وابستگی به نفت نخواهیم داشت در حالیکه در قرارداد با چین بیست و پنج سال نفت را با تخفیف ویژه به چین خواهند داد یعنی عملا با انتشار این اخبار متناقض به شعور خوانندگان دارد توهین می شود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۸
1
7
اینکه از دامن یک استعمارگر به دامن یک استعمارگر نوپا افتادن، برای ایران که خود دارای معادن مواد اولیه خام فراوان میباشد فرقی به حال روزگار ش نمیکند، وقتی فرق میکند که مسولین مملکت با درایت وبه نفع مردم ایران و منافع ملی ایران برنامه ریزی کنند تا با پشتیبانی مردم بتوانند هم از اختلاسهای نجومی و غارت سرمایه ملت جلوگیری کرده وکشور را از این ورطه هلاکت ونابودی نجات دهند
خانم ناشناس 119
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۸
6
8
مرگ بر چینی ها ویروسی
امیدوار
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۸
2
4
چین؟؟؟؟ چین از خودش چی داره؟؟؟؟؟ چین فقط یک جزیره ارزان بواسطه نیروی کار ارزان برای کارخانجات و برندهای غیر چینی است همین و بس!!!! مطمئنا بواسطه کرونا تمام جهان نسبت با ارزان سازی نیروی کار در کشورهای خودش جهت جلوگیری از بیکاری رشد اقتصادی اقدام میکنن کما اینکه ترامپ با تمام حماقتاش قبل کرونا اینکارو کرد و اقتصاد مقاومتی رو برای نجات آمریکا در پیش گرفت.چین خوب میداند که بواسطه کرونا از آمریکا و اروپا بیرون رانده شده و مطمئنا در پس پرده اقتصاد چین برخلاف ظاهر آن یک فروپاشی خطرناک در پیشه به همین واسطه میخواهد با دست بالا نشان دادن خود در خاورمیانه از این مخمصه فرار کند. چین هیچ خاصیت راهبردی و استراتژیکی جز تحمیل فقر و به غارت بردن منابع بینظیر ما ندارد.و مطمئنا در صورت برخورد ایران و آمریکا موضع انفعالی در پیش می‌گیرد چون ایران قدرتمند خار چشم تمام جهان است پس بجای اینگونه قراردادهای ترکمانچایی به ارتباط عادی با دیپلماسی قوی با تمامی کشورها در حال حاضر بسیار هوشمندانه تر است و به نحوی هم طمع چین کنترل میشود و هم اجازه بازیگردانی به سایر کشورها از جمله آمریکا نمی‌دهد.با این وضعیت کرونا و کاهش اقتصاد جهانی هیچ نیازی به انعقاد اینگونه قراردادهای بی ارزش نیست.مدام نگوییم چون دشمنان از این قرارداد خشمگینن ما درست رفته ایم این اندیشه کور است چه بسا این خشم تله ای ساختگی برای افتادن ما در چاه باشد.حفظ زیست محیط ایران و منابع غنی آن در شرایط فعلی بسیار استراتژیکتر از فروش رایگان آن است.باتشکر از انتخاب بواسطه تحلیل منطقیش
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۸
4
5
اون عرب داره با چین مذاکره می‌کنه که کشورش با این همه ثروت آباد تر شده اون وقت یه عده نخونده برا برجام عروسی میگرن شیرینی پخش می‌کنند و نخونده برا این قرار داد عزا میگیرن بابا این قرار داد قرار بود از 4سال پیش اجرا شه..
نظرات بینندگان