ممکن است شبها خوب نخوابید یا اشتهای زیادی داشته باشید. یا اینکه ممکن است تپش قلب را تجربه کنید. تعادل هورمونی در بسیاری از مواقع بر هم میخورد و علائم روشن و درمان دارد. در این رابطه بخوانید.
عدم تعادل هورمونی هنگامی اتفاق می افتد که هورمون خیلی زیاد یا خیلی کمی در جریان خون وجود داشته باشد. به دلیل نقش اساسی آنها در بدن، حتی عدم تعادل هورمونی کوچک میتواند عوارض جانبی را در کل بدن ایجاد کند.
هورمونها مواد شیمیایی هستند که توسط غدد در سیستم غدد درونریز تولید میشوند. هورمونها از طریق جریان خون به بافتها و اندامها میرسند و پیامهایی را ارائه میدهند که به اندامها میگوید چه کاری باید انجام دهند و چه موقع باید این کار را انجام دهند.
توجه داشته باشید که هورمونها برای تنظیم بیشتر فرایندهای اصلی بدن مهم هستند و بنابراین عدم تعادل هورمونی میتواند طیف گستردهای از عملکردهای بدن را تحت تأثیر قرار دهد.
هورمونها به تنظیم این موارد کمک میکنند:
· متابولیسم و اشتها
· ضربان قلب
· چرخه خواب
· چرخه تولید مثل
· رشد و نمو عمومی
· سطح خلقی و استرس
· دمای بدن
زنان و مردان به طور یکسان میتوانند تحت تأثیرعدم تعادل انسولین، استروئیدها، هورمونهای رشد و آدرنالین قرار بگیرند. همچنین ممکن است زنان عدم تعادل در سطح استروژن و پروژسترون را تجربه کنند، در حالی که مردان احتمالاً عدم تعادل در تستوسترون را تجربه می کنند.
علائم تعادل هورمونی
علائم عدم تعادل هورمونی بستگی به این دارد که کدام غدهها و هورمونها تحت تأثیر باشند. علائم مرتبط با علل شایعترعدم تعادل هورمونی عبارتند از:
· صورت پفی
· تاری دید
· ناباروری
· نفخ
· عطش زیاد
· موهای نازک و شکننده
· خستگی غیرقابل توضیح و طولانیمدت
· تغییر در اشتها
· نیاز به رفتن به حمام کمتر و یا بیشتر از حد معمول
· سردرد
· افسردگی
· تحریکپذیری و اضطراب
· تغییر در غلظت قند خون
· استخوانهای ضعیف
· تغییرات ضربان قلب
· تغییرات فشار خون
· پوست خیلی خشک یا مشکلات پوستی
· تغییر در حساسیت به سرما و گرما
· به سختی خوابیدن
· تعریق غیر قابل توضیح یا بیش از حد
· افزایش وزن و یا کاهش وزن غیر قابل توضیح
· برآمدگی در گردن
توضیح چند مورد از علائم
نوسانات خلقی میتواند خلقو خوی بالا و پایین و افسردهای در طول روز ایجاد کند و باعث سندروم قبل از قاعدگی در طول روز شود. اگر احساس اضطراب در زندگی روزمره شما تداخل ایجاد میکند، ورزش کنید، الکل مصرف نکنید و کمتر سیگار بکشید.
عادت ماهیانه سنگین یا دردناک اگر با علائمی مانند درد شکم، کمردرد، یبوست و مقاربتهای دردناک همراه باشد، ممکن است نشان از کیست و فیبروم داشته باشد که باید سابقه خانوادگی خود را در نظر بگیرید و به پزشک مراجعه کنید. اگر داروها در رفع آن موثر نبودند، ممکن است به عمل جراحی نیاز داشته باشید.
بیخوابی و خواب بیکیفیت به علت تولید استروژن و پروژسترون پایین است. عرقهای شبانه خواب شما را به هم میزند. بهترین کار صحبت با پزشک و آزمایش هورمونی است. پوشیدن لباس نخی، اتاق خواب خنک و تاریک و ورزش به شما کمک خواهد کرد.
افزایش وزن غیر قابل توضیح ممکن است به علت تیروئید شما باشد که هورمون لازم را ترشح نمیکند و در نتیجه سوختوساز شما تنظیم نمیشود. سندروم تخمدان پلی کیستیک یا یائسگی نیز میتواند باعث چاقیهای شکمی و افزایش وزن شود. در این شرایط ورزش کنید و با پزشک زنان خود برای درمان کیست یا علائم یائسگی صحبت کنید.
در حالی که اجتناب از استرس در بسیاری از اوقات دشوار است، اما استرس مزمن میتواند بر سلامت جسمی و روانی شما تأثیر بگذارد. این امر شما را در برابر شرایط سلامتی نامطلوب مانند بیماریهای قلبی عروقی و افسردگی آسیب پذیر میکند و تقریباً هر بیماری نیز میتواند خطر ابتلا به ویروس کرونا را افزایش دهد.