arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۵۵۳۱۱۳
تاریخ انتشار: ۲۲ : ۱۴ - ۱۳ خرداد ۱۳۹۹

وزیر بهداشت: ۹۰ درصد مردم هنوز به کرونا مبتلا نشده‌اند

وزیر بهداشت بیان این که برخی از بیماران با دریافت دارو‌های کلروکین و کلترا دچار آریتمی قلبی شدند، تصریح کرد: باید بیش از گذشته بر روی این موارد کار کنیم. شاید همه شیوه‌های مختلف در تمام نقاط دنیا، یکسان عمل نکند. باید بدانیم که هنوز ۹۰ درصد جمعیت بسیاری از شهر‌ها به بیماری مبتلا نشدند و باید برای آن‌ها پروتکل تشخیصی ارزان و آسان تهیه کنیم.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

وزیر بهداشت در نشست کمیته عملی کشوری سیاست‌گذاری بیماری کووید ۱۹ با تاکید بر این که تمام جلسات این کمیته به او گزارش شده است، گفت: به طور کلی در برنامه روزانه‌ام از ساعت ۱۲ تا دو بامداد هر شب به مطالعه آخرین یافته‌های ایران و جهان در خصوص کرونا می‌پردازم. کووید۱۹ یک پاتوژن عادی نیست و نباید آن را با هیچ کدام از اجدادش مقایسه کرد. از روز اول به همکارانم تاکید کردم که مطلقا به این فکر نباشید که با ویروسی مشابه سارس و مرس طرف هستید. در برخی اوقات ممکن است ماهیتی شبیه به اچ‌ای وی داشته باشد و یا برخی اوقات مانند ویروس آنفلوآنزا عمل کند.

قضاوت درباره کرونا هنوز زود است
کرونا در اقلیم‌های مختلف، متفاوت عمل می‌کند

به گزارش ایسنا، وی با تاکید بر این که کرونا ویروس بسیار پیچیده است، گفت: من هنوز فکر می‌کنم روز‌های اول آشنایی با ویروس را طی می‌کنیم و قضاوت درباره آن زود است، باید با عینکی ویژه کرونا را بنگریم. با این که یافته‌های جهانی ملاک خوبی برای مطالعات است، اما نباید ۱۰۰ درصد آن‌ها را در نظر گرفت؛ چرا که ویروس در اقلیم‌های مختلف به شکل متفاوت عمل می‌کند؛ به شکلی که حتی مواجهه با ویروس در استان قم با استان گیلان یکسان نبوده است.

وزیر بهداشت با تاکید بر لزوم انجام کاری بین بخشی برای مهار کرونا اظهار کرد: ما نمی‌توانیم یک نسخه واحد برای تمام سطوح ویروس بپیچیم. شما محققین و اساتید مرجع مهمی برای مردم هستید؛ چرا که مردم به حرف‌های شما اقتدا می‌کنند. به همین دلیل باید مواردی را با آن‌ها مطرح کنید که روی آن‌ها شکی وجود ندارد.

وی ادامه داد: ما باید پروتکل‌هایی بنویسیم که با فرهنگ و اقتصادمان همخوانی داشته باشد. من به عنوان کسی که در اقتصاد سلامت حرف‌هایی برای گفتن دارد، این موضوع را مطرح می‌کنم؛ بنده وزارتخانه را با حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان کسری تحویل گرفتم. اگر بدانم چیزی برای مردم مثبت است، مطمئن باشید آن را با جان و دل برایشان تهیه خواهم کرد.

۹۰ درصد جمعیت بسیاری از شهر‌ها هنوز به کرونا مبتلا نشده‌اند

وی در ادامه با بیان این که برخی از بیماران با دریافت دارو‌های کلروکین و کلترا دچار آریتمی قلبی شدند، تصریح کرد: باید بیش از گذشته بر روی این موارد کار کنیم. شاید همه شیوه‌های مختلف در تمام نقاط دنیا، یکسان عمل نکند. باید بدانیم که هنوز ۹۰ درصد جمعیت بسیاری از شهر‌ها به بیماری مبتلا نشدند و باید برای آن‌ها پروتکل تشخیصی ارزان و آسان تهیه کنیم.

وزیر بهداشت ادامه داد: اولین موارد بیماری در روز ۲۹ بهمن ماه سال گذشته به من گزارش شد و این موضوع را ۳۰ بهمن در جلسه هیات دولت مطرح کردم.

وی با بیان این که گرفتن تست PCR برای بیماران سخت است، گفت:، اما اگر این نمونه گیری به شکل درست انجام شود، ضریب بالایی از تشخیص را دارد. به علت سختی این روش نمونه‌گیری از شما می‌خواهم همگی به دنبال یک روش غیر تهاجمی تشخیصی باشید. از سوی دیگر باید به انجام مناسب‌ترین کار‌ها برای درمان و همچنین انتقال تجارب فکر کنیم. چیزی که تا امروز بر ما مشخص شده، این است که هیچ چیزی به اندازه مراقبت درست از بیماران نمی‌تواند به روند بهبود آن‌ها کمک کند.

دستاورد بزرگی که از غربالگری کرونا حاصل شد

وزیر بهداشت با اشاره به طرح غربالگری و شناسایی بیماران گفت: در این طرح توانستیم بیماران را در مراحل ابتدایی شناسایی کرده و پس از تشخیص اولیه با ایزوله کردن آن‌ها چرخه انتقال را تا حدودی متوقف کنیم که این یک دستاورد بزرگ است.

وی در ادامه با تاکید مجدد بر لزوم انتقال تجارب میان متخصصان تاکید کرد: یکی از خواسته‌های من این بود که متخصصین خبره که در آی سی یو‌های بیمارستان‌های مهم فعالیت کرده بودند، بتوانند سوپروایزر آی سی یو بیمارستان‌های استانی باشند و یا تجربیات خود را از طریق ویدئو کنفرانس در اختیار سایر بیمارستان‌ها قرار دهند.

برای شرایط ویژه‌تر آماده شویم
بی‌خیالی مردم نسبت به کرونا، آفت است

وی ادامه داد: این بیماری در شرایطی در کشور رخ داد که ما اوضاع چندان مناسبی نداشتیم. ما به ازای هر هزار نفر ۱.۶ تخت داریم در حالی که این رقم در فرانسه به ازای هر هزار نفر ۶.۶ است. بنده همواره گفته‌ام که حالت‌های مختلفی از گسترش بیماری را باید متصور باشیم؛ به شکلی که حتی یک باد را طوفانی تصور کنیم تا دچار مشکلات نشویم. ما باید خود را برای شرایط ویژه‌تری آماده کنیم. اینکه امروز مردم دچار بی‌خیالی نسبت به بیماری کرونا شدند، یک آفت بزرگ است. این موضوع از دو حالت خارج نیست؛ یا به قدرت و خدمات ما اعتماد کامل دارند و یا فکر می‌کنند کرونا تمام شده است؛ که به هیچ عنوان دوم، صادق نیست. من از شما متخصصین می‌خواهم ضمن آن که آگاهی‌های کامل نسبت به این بیماری به آن‌ها می‌دهید، کاری نکنید که آن‌ها دچار هراس و وحشت گسترده و بیشتر شوند. مردم حتی پیش از شیوع این بیماری نیز ترس‌ها و اضطراب‌های داشتند.

همزمانی کرونا و آنفلوآنزا در پاییز
لزوم واکسیناسیون آنفلوآنزا و رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی برای افراد پرخطر

وی ادامه داد: ما این موضوع را در نظر گرفته‌ایم که در پاییز با همزمانی کرونا و آنفلوآنزا رو به رو شویم؛ اگر بتوانم میزان واکسن آنفلوآنزا را برای گروه‌هایی که ریسک بیشتری دارند و برای سنین بالا تهیه کنیم و از سوی دیگر تلاش به رعایت فاصله گذاری اجتماعی در سنین بالا داشته باشیم، می‌توانیم اقدامات مناسبی برای پاییز انجام دهیم.
تاثیر افزایش مرگ و میر کرونا در اقتصاد

وی با اشاره به این که در روز‌های گذشته آمار مرگ و میر به حدود ۵۰ نفر رسیده بود، اظهار کرد: اگر قرار باشد مثل گذشته به آمار بالا و سه رقمی برگردیم، اصلا اوضاع مناسب نخواهد بود و این موضوع می‌تواند در مسائل مختلفی مثل اقتصاد و کالا‌های اساسی اثرگذار باشد؛ چرا که دیدید زمانی که آمار مرگ و میر سه رقمی بود خیلی از مرز‌های کشور بسته شد.

وزیر بهداشت ادامه داد: از شما متخصصین می‌خواهم یک کار تحقیقاتی سنگین بین رشته‌ای در زمینه کرونا انجام دهیم. به شکلی که این پروتکل‌ها به مبانی اقتصادی نیز فکر کنند.

مقابل بازگشایی مدارس مقاومت کردم

وزیر بهداشت با بیان این که یکی از اولین جا‌هایی که به واسطه شیوع کرونا تعطیل شدند مدارس بودند تصریح کرد: روز‌های اول اینگونه بیان می‌شد که بچه‌ها به بیماری مبتلا نمی‌شوند. در حالی که می‌توانستند مخزنی برای انتقال بیماری به سایرین باشد تا اینکه مشاهده کردید بعدا معلوم شد حتی بچه‌ها هم می‌توانند به شکل سنگین به این بیماری مبتلا شوند.

نمکی ادامه داد: من برای بازگشایی مدارس خیلی مقاومت کردم در حالی که حتی هجمه‌هایی هم به من وارد می‌شد.

ناگفته‌هایم از مدیریت کرونا را کتاب خواهم کرد

وی در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: ناگفته‌های از این بیماری و مدیریت آن دارم که روزانه آن‌ها را یادداشت می‌کنم و حتما این یادداشت‌ها را روزی به عنوان کتابی به این ملت عزیز تقدیم می‌کنم تا ببینیم ما چگونه در برابر بیماری مقاومت کردیم.

کرونا یا حذف می‌شود یا فعال‌تر

وی با تاکید مجدد بر اینکه کرونا چهره‌های مخصوص به خود را دارد، اظهار کرد: از این رو باید برای بسیاری از پیچیدگی‌ها آماده باشیم. دو حالت بیشتر وجود ندارد؛ یا این ویروس حذف می‌شود و یا فعالتر از گذشته وجود خواهد داشت. این درست است که موتاسیون ویروس قوی‌تر نشده است، اما اگر به سمتی حرکت کنند که این موتاسیون چموش شود، دچار گرفتاری خواهیم شد.

لزوم استفاده از ظرفیت تابستان برای ارتقای ظرفیت آموزش در آموزش و پرورش

نمکی با تشکر از وزیر آموزش و پرورش که در راستای تعطیلی مدارس اقدامات مناسب و همکاری خوبی با وزارت بهداشت داشت، بیان کرد: آموزش مجازی توانست موثر باشد، اما مگر همه جای ایران مانند تهران است؟ در برخی نقاط دانش آموز به اینترنت و یا موبایل هوشمند دسترسی ندارد. از این رو باید از ظرفیت تابستان که گمان می‌رود ویروس در این فصل به سمت خاموشی حرکت خواهد کرد، باید استفاده کنیم تا ظرفیت آموزش را ارتقا دهیم که این آمادگی برای فصل پاییز و احتمال همزمانی کرونا و آنفلوآنزا برای ما فراهم باشد.

وی ادامه داد: باید از دو طریق از ظرفیت دوران خاموش کرونا استفاده کنیم؛ اول آن که ظرفیت‌ها را برای آموزش افزایش دهیم و دوم آن که به سمت کاهش آسیب پذیری از بیماری حرکت کنیم.

لزوم گسترش تله‌مدیسین

وزیر بهداشت با اشاره به این که در حال حرکت به سمت گسترش خدمات تله مدیسین پزشکی هستیم، تصریح کرد: همچنین بر روی نسخه نویسی الکترونیکی کار می‌کنیم. از سوی دیگر برای ویزیت پزشکان در بخش تله مدیسین باید فکر کنیم. ما باید بدانیم که فعلا باید با کرونا زندگی کنیم، اما نباید کرونا بر ما غلبه کند.

وی افزود: موضوعی که باعث ناراحتی و نگرانی است، عادی انگاشته شدن بیماری است. چند روز قبل در سفری به مشهد مقدس با هواپیما دیدیم که مردم چندان نکات بهداشتی را رعایت نمی‌کنند. من هیچ گاه از بخش پاویون به سمت پرواز نمی‌روم و خود را از مردم جدا نمی‌دانم؛ چرا که اگر خیلی از مردم فاصله بگیری، فکر میکنی اوضاع مناسب است. بلیت من هم مانند سایر افراد بود و دیدم که مردم تنگاتنگ یکدیگر در هوای گرم و بدون داشتن ماسک صحبت می‌کردند.

کاهش درآمد بیمارستان‌های آموزشی
۹۹؛ سال سخت اقتصادی

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این که درآمد بیمارستان‌های آموزشی به شدت افت کرده است، گفت: علت این کاهش درآمد به خاطر عدم مراجعه موارد الکتیو بود. امسال یکی از سال‌های بسیار سخت اقتصادی است و من فکر می‌کنم سالی سخت‌تر از امسال نخواهد بود. در شرایطی که بیمارستان‌ها درآمد زایی مناسبی نداشتند باید به این سمت حرکت کنیم که بخش‌ها و یا بیمارستان‌های پذیرش کرونا را از بیمارستان‌های پذیرنده بیماران الکتیو جدا کنیم تا آن‌ها ترسی از حضور در بیمارستان نداشته باشند.

وزیر بهداشت درباره میزان تخت‌های آی سی یو در کشور بیان کرد: ما شب عید حدود ۹۰۰ تخت آی سی یو به تخت‌های کشور اضافه کردیم. من اعتقادی ندارم که به دلیل این که ممکن است امواجی از کرونا در راه باشد به شکل مداوم تخت آی سی یو اضافه کنیم. بلکه باید به فکر تربیت مناسب نیروی متخصص فعال در بخش‌های آی سی یو باشیم، قرار نیست تخت و یا در و دیوار بخش آی سی یو به بیمار خدمات دهند؛ بنابراین باید به سمت مگا آی سی یو حرکت کنیم و کاری کنیم نیروی انسانی مجرب تربیت شود. نباید توسعه آی سی یو به شکل کلونی‌های جزیره‌ای باشد.

وی در خاتمه سخنان خود با تشکر مجدد از متخصصان فعال در زمینه مهار کرونا در کشور اظهار کرد: شاید ۱۵۰ سال یکبار کشور‌ها دچار چنین مشکل گسترده‌ای شوند و خرسندم که شما از روز اول همراه ما بودید و در خط مقدم مقابله با کرونا به دل آتش زدید.

به گزارش ایسنا وزیر بهداشت در جمع خبرنگاران نیز گفت: از همان روز‌های اول که ویروس کرونا در کشور چین شناسایی شد ما کمیته علمی در زمینه بیماری کرونا در ایران تشکیل داده و ۱۳۰ تا ۱۴۰ گروه تحقیقاتی در کشور برای بررسی این بیماری شکل گرفت. از همان روز‌های اول شیوع بیماری کرونا، پروتکل‌های تشخیصی، درمانی و بازتوانی بیماران تدوین شد و ما در روز‌های اول کار سختی در زمینه تهیه ماسک و کاور داشتیم و در شرایط تحریم و حداقل منابع و امکانات کار را به جلو بردیم و امروزه ما در دنیا صاحب یک مدلی هستیم.

با بی‌پولی و حداقل امکانات، بیماران را درمان کردیم

وزیر بهداشت با اشاره به اینکه ما بیماران را با بی‌پولی و حداقل امکانات درمان کردیم، گفت: در کشور‌های پیشرفته بیماران کرونایی روی زمین مانده و درمان نشدند؛ در حالی که ما با کمک متخصصین اقدامات مناسبی انجام دادیم.

کرونا با گرما مهار نشده است

نمکی با بیان اینکه ویروس کرونا با گرما مهار نشده و به سمت آرامش نرفته است، ادامه داد: ویروس کرونایی که در قم و گیلان بوده امروزه ما شاهد پیک آن در استان‌های گرم هستیم و پیر و جوان را درگیر کرده است. از مردم می‌خواهم همان گونه که در روز سیزده بدر در خانه ماندند باید با ما همکاری کنند و به این مسئله باور داشته باشند که ویروس فعال است و از یک اقلیم به سرزمین دیگر می‌رود.

پرسنل بهداشتی درمانی روز‌های سختی را گذرانده‌اند، نکات بهداشتی را رعایت کنید

نمکی ادامه داد: ما با حداقل امکانات دستاورد بزرگی داشتیم که در عرصه بین‌المللی این افتخار و کار ما تبدیل به یک مدلی شده است. پرسنل و نیرو‌های ما در مراکز درمانی و خانه‌های بهداشت روز‌های سختی را گذرانده و خواهش من از مردم این است که موضوع بیماری کرونا را عادی تصور نکنند و نکات بهداشتی را به طور کامل رعایت کنند.

نظرات بینندگان