دغدغه های مالیاتی این روزها!
در این روزها که بسیاری از کسب و کارها بصورت مستقیم و غیر مستقیم دچار رکود و کسادی شده اند، یکی از دغدغه ها و نگرانی های کسبه و اصناف، نحوه محاسبه مالیات بر عملکرد (درآمد) است.
در ابتدا به بررسی ماهیت مالیات می پردازیم تا بیشتر با آن آشنا شویم.
مالیات چیست؟
مالیات یک هزینهی مالی اجباری است که توسط سازمان های دولتی مسئول، به منظور تامین هزینه های مختلف عمومی، از مالیات دهنده (یک شخص حقیقی یا حقوقی) که به آن موئدی مالیاتی گفته می شود، دریافت می گردد. در صورت عدم پرداخت مالیات، طبق قانون برای متخلفین مجازاتی تعیین میشود. مالیات ها به دو دسته مالیات مستقیم و مالیات غیر مستقیم تقسیم میشوند. حسب رایج ترین تعارف در صورتی که مودی مالیاتی و پرداخت کننده مالیات یک نفر باشد، به آن مالیات مستقیم گفته میشود در غیر اینصورت مالیات غیرمستقیم خواهد بود. همچنین به شخصی که مسئول پرداخت مالیات است، مودی مالیاتی گفته میشود.
انواع مالیات مستقیم
مالیات های مستقیم از دو نوع تشکیل شده ات که شامل مالیات بر درآمد و مالیات بر دارایی می شود.
مالیات بر درآمد شامل درآمد حاصل از اجاره و یا خرید و فروش املاک، مالیات بر درآمد حقوق(کارمندان و کارگران)، مالیات بر درآمد مشاغل(فعالان اصناف مختلف)، مالیات بر درآمد کشاورزی، مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی و مالیات بر درآمدهای اتفاقی (جوایز بانکی و قرعه کشی های دیگر) میشود. مالیات بر دارایی شخص موئدی و مالیات بر ارث نیز از انواع مالیات مستقیم هستند.
انواع مالیات غیرمستقیم
همانطور که برای مالیات مستقیم انواعی دارد مالیات غیرمستقیم نیز دارای تنوع است که در ذیل به آن ها اشاره ای گذرا می کنیم تا شما نیز با آن بیشتر آشنا شوید.
1.مالیات بر واردات: شاملحقوق و عوارض گمرکی، سود بازرگانی، عوارض بر واردات اتومبیل و نظایر آن می شود.
2.مالیات بر مصرف و فروش کالا و خدمات: این نوع مالیات انواع مختلفی دارد که از قسمت های زیر تشکیل میشود.
3.مالیات بر ارزش افزوده
در نظام مالیات بر ارزش افزوده مالیات بر کالاها و خدمات وضع می شود که به عنوان منبعی از درآمد پایدار برای نظام مالیاتی کشورهاست. مالیات بر ارزش افزوده دارای نرخی است که بر ارزش نهایی کالاها و خدمات اضافه شده و از مصرف کننده نهایی در هر مرحله از تولید و یا ارائه خدمات دریافت می گردد. در ایران نیز این قانون مانند 160 کشور دیگر اجرایی است و تمامی مودیان مالیاتی پس از بررسی مشمولیت آن ملزم به پرداخت در صورت شمول هستند.
اصلاحات قوانین مالیاتی برای عدالت مالیاتی
با اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم در راستای طرح تحول نظام مالیاتی کشور و با هدف ارتقای جایگاه مالیات در تامین منابع مالی دولت و کاهش وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی و اصلاح ماده 97 (تشخیص مالیات اشخاص حقیقی به استناد اظهارنامه مالیاتی مؤدی که با رعایت مقررات مربوط تنظیم و ارائه شده) و حذف مواد 98 (تشخیص از روش علی الرس)، 152 (قرائن مالیاتی)، 153 (ضرایب مالیاتی در تشخیص علی الرس)، 154 (جدول ضرایب مالیاتی) و ... ، و به بیان بهتر با حذف تشخیص مالیات به صورت علیالراس و جایگزینی شیوه رسیدگی مبتنی بر دلایل و شواهد عینی، هدف رسیدن به عدالت مالیاتی و اخذ مالیات از درآمد واقعی اشخاص است که در همین راستا بخشنامه، آیین نامه و دستورالعمل های متعددی در اجرای دقیق و صحیح این قانون صادر شده است.
نظارت بر درآمد با مشمولیت استفاده از صندوق های مکانیزه فروش
با تصویب قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان در سال 1398 و همچنین بخشنامه نحوه بررسی و رسیدگی به اطلاعات پولی و مالی واصله از جمله تراکنش های بانکی که اخیراً صادر شده است، استفاده از یک نرم افزار توانمند، جامع با کاربری آسان بیش از پیش مورد نیاز می باشد.
گروه نرم افزاری محک تولید کننده نرم افزارهای تخصصی حسابداری ویژه مشاغل، شرکت و تولیدی با تکیه بر دانش، تجربه و بهره گیری از آخرین استاندارهای حسابداری همواره در حال بروز رسانی نرم افزار خود می باشد، که به برخی از ویژگی های نرم افزار محک اشاره می نماییم:
دریافت رایگان دمو نرم افزار حسابداری
نرم افزار حسابداری شخصی (کیف پول محک)
این اپلیکیشن برای جلوگیری از پرداخت مالیات مضاعف به سبب گردش مالی بین حساب های شخصی و کاری اشخاص طراحی شده است و با استفاده از حسابداری موبایل کیف پول، شما به راحتی میتوانید حساب های بانکی و بدهی و طلب خود با افراد مختلف را مدیریت کنید. نرم افزار حسابداری موبایل کیف پول محک با امکان نصب بروی گوشی های هوشمند Android و iPhone قابلیت های مختلفی را به کاربر ارائه می دهد. امکاناتی از جمله:
و در آخر باید بگوییم که پرداخت مالیات برای کلیهی اشخاص حقیقی و حقوقی که شامل خصوصیات و ویژگی های بیان شده باشند، اجباری است و باید آن را تمام و کمال پرداخت کنند. پس باید از راه ها و روش هایی استفاده شود که دارای کمترین خطا یا بهتر بگویم بی خطا هستند.
دانلود رایگان نرم افزار حسابداری شخصی (کیف پول محک)
محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه شرایط اقتصادی کنونی کشور را "رکود تورمی" توصیف کرده و از تغییراتی در تعرفههای مالیاتی در لایحه بودجه سال آینده (۱۴۰۰) خبر داده است. او گفته تعرفههای مالیاتی در بخش تولید در لایحه بودجه سال آینده ۴ تا ۵ درصد کاهش مییابد ولی "مالیات بر مصرف" شاهد افزایش خواهد بود.