اپل و گوگل سیستمی را برای ردیابی شیوع ویروس جدید آماده کرده اند که به کاربران امکان میدهد دادهها را از طریق انتقال بلوتوث کم انرژی (BLE) و برنامههای تأیید شده از سازمانهای بهداشتی به اشتراک بگذارند. این سیستم جدید از ارتباطات بلوتوث با برد کوتاه برای ایجاد یک شبکه ردیابی تماس داوطلبانه استفاده میکند و دادههای گستردهای را در تلفنهایی که با یکدیگر نزدیک بوده اند، نگه میدارد.
به گزارش سرویس آی تی و فناوری انتخاب، برنامههای رسمی از مقامات بهداشت عمومی به این دادهها دسترسی پیدا میکنند و کاربرانی که آنها را بارگیری میکنند در صورت تشخیص COVID-۱۹ میتوانند گزارش دهند. این سیستم همچنین به افرادی که آنها را بارگیری میکنند هشدار میدهد که آیا در تماس نزدیک با شخص آلوده بوده اند یا خیر.
اپل و گوگل در اواسط ماه مه (اواخر اردیبهشت) یک جفت API اندروید و iOS معرفی خواهند کرد و اطمینان حاصل میکنند که مقامات بهداشتی میتوانند آنها را پیاده سازی کنند. در طی این مرحله، کاربران برای شرکت در ردیابی مخاطب، مجبور به بارگیری یک برنامه هستند، که میتواند باعث محدودیت پذیرش شود. اما در ماههای پس از اتمام API، این شرکتها روی ساختن قابلیت ردیابی به سیستم عامل اصلی کار خواهند کرد، به عنوان گزینهای که بلافاصله در دسترس همه با تلفن iOS یا اندروید قرار دارد.
ردیابی مخاطب (که شامل اطلاع از تماس با شخص آلوده و سعی در جلوگیری از آلوده شدن دیگران دارد) یکی از راه حلهای امیدوار کننده برای مهار COVID-۱۹ است، اما استفاده از فناوری نظارت دیجیتالی برای انجام آن نگرانیهای گستردهای در مورد حریم خصوصی ایجاد میکند. در اوایل این هفته، اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا نگرانی در مورد ردیابی کاربران با دادههای تلفنی را ابراز کرد و اظهار داشت که هر سیستم نیاز به دامنه محدود دارد و از به خطر افتادن حریم خصوصی کاربران جلوگیری میکند.
بر خلاف برخی از روشهای دیگر مانند استفاده از دادههای GPS این برنامه بلوتوث موقعیت مکانی فیزیکی افراد را ردیابی نمیکند. این برنامه اساساً سیگنالهای تلفنهای مجاور را در فواصل ۵ دقیقهای انتخاب میکند و اتصالات بین آنها را در یک پایگاه داده ذخیره میکند. اگر یک نفر تست جدیدی از ویروس کرونا داشته باشد، میتواند به این برنامه بگوید که آلوده شده اند و میتواند به افراد دیگری که تلفن هایشان نزدیک است، اطلاع دهد.
ساندار پیچای مدیرعامل گوگل نیز در توییتر نوشت: «برای کمک به مقامات بهداشت عمومی و کاهش سرعت انتشار COVID۱۹ شرکتهای گوگل و اپل روی یک روش ردیابی مخاطب کار میکنند که با کنترلهای قوی و محافظت از حریم شخصی کاربران طراحی شده است. تیم کوک و من متعهد هستیم از دادههای کاربران حفاظت کنیم.»
این سیستم همچنین اقدامات بسیاری را برای جلوگیری از شناسایی افراد انجام میدهد، حتی پس از به اشتراک گذاشتن دادههای خود. در حالی که برنامه مرتباً اطلاعات را از طریق بلوتوث ارسال میکند، یک کلید ناشناس را به جای هویت ثابت پخش میکند، و آن کلیدها هر ۱۵ دقیقه برای حفظ حریم خصوصی تغییر میکنند.
تیم کوک مدیرعامل اپل نیز توییت کرد: «ردیابی مخاطب میتواند به کندتر شدن گسترش COVID-۱۹ کمک کند و میتواند بدون به خطر انداختن حریم خصوصی کاربران انجام شود. ما در حال همکاری ساندار پیچای و گوگل هستیم تا به مقامات بهداشتی کمک کنیم تا فناوری بلوتوث را به گونهای به کار گیریم که شفافیت و رضایت را نیز رعایت کنیم.»
این روش هنوز نقاط ضعف بالقوهای دارد. برای مثال در مناطق شلوغ، میتواند افرادی را در اتاقهای مجاور که در واقع فضای مشترکی با کاربر ندارند، علامت گذاری کنند و مردم را به طور غیر ضروری نگران کنند. با این حال این برنامه جدید است و میتواند مکمل پیشرفتهای از فناوری را با استفاده از برنامه توسعه ارائه دهد.
محققان برای مبارزه با قاچاق حیوانات و خرید و فروش غیرقانونی این موجودات از GPS استفاده میکنند. محققان میگویند قرار دادن تخمهای مجهز به GPS در لانههای لاک پشت دریایی میتواند کلید مورد نیاز برای جلوگیری از تجارت غیرقانونی تخمهای لاک پشت باشد.