«انتخاب» اسناد ویکی لیکس در رابطه با ایران را که متعلق به سال های ۱۹۷۲ تا ۲۰۰۹ است، را به صورت روزانه و به منظور آگاهی مخاطبان نسبت به تحولات و اتفاقات گذشته، منتشرمی کند
سرویس تاریخ «انتخاب»: سندی سری از ایتالیا به تاریخ سه شنبه، پنجشنبه ۲۶ دی ۱۳۸۱ به توضیحاتی درباره صادرات قایقهای ایتالیا به ایران و لیبی پرداخته است.
به گزارش «انتخاب»؛ متن این سند که ویکی لیکس آن را منتشر کرده، در زیر آمده است:
موضوع سند: صادرات قایقهای ایتالیا به ایران و لیبی
طبقه بندی: سری
پنج شنبه ۱۶:۵۳ دقیقه شانزدهم ژانویه ۲۰۰۳
از: ایتالیا
به: نامشخص
۱. در پاسخ به تلگراف الف، فرستاده اقتصادی سفارت روز ۱۴ ژانویه با هماهنگ کننده سیاسی وزارت امورخارجه دوموهر دیدار کرد تا بار دیگر نگرانی عمیق آمریکا را از فروش قایقهای گشتی تندرو شرکتهای ایتالیایی به ایران، ابراز کرده و بپرسد که آیا هیچکدام از این قایقها به ایران تحویل داده شده است یا خیر (تلگرافهای D. تا G. خلاصه مذاکرات قبلی ما با دولت ایتالیا درباره این موضوع و دیگر موضوعات مرتبط با سیاست ملی و ایران را شرح میدهد). دوموهر پاسخ داد که او نمیداند آیا قایقها از شرکتها به ایران تحویل داده شده است یا خیر. او با تکرار حرف خود در مذاکرات ماه جولای، اعلام کرد از آنجا که دولت ایتالیا به این نتیجه رسیده است که این قایقها نظامی نبوده و ماهیت کاربرد دوگانه هم ندارند، موضوع کنترلهای دولت ایتالیا قرار نمیگیرند. به این ترتیب دولت ایتالیا بررسی نکرده است که ببیند آیا قایقها تحویل داده شده اند یا خیر. البته دوموهر پذیرفت که این موضوع را برای ما بررسی کند. او همچنین اشاره کرد که بعد از صحبتهای ما در ماه جولای، او بار دیگر با سازمانهای دولت ایتالیا مشورت کرده و همه آنها همان موضع را تکرار کرده بودند که قایقها ماهیت کاملا غیرنظامی دارند.
۲. فرستاده اقتصادی هم تاکید کرد که دولت آمریکا آنقدر نگران تحویل این قایقها به ایران است که شاید این موضوع در دیدار آتی وزیر خارجه ایتالیا، فراتینی با همتای آمریکایی مطرح شود. دوموهر گفت که در همه جلسات وزارت امورخارجه او این دیدگاه همه سازمانها را تکرار خواهد کرد که این قایقها نه ماهیت نظامی و نه کاربرد دوگانه دارند و البته مخالفت دولت آمریکا را هم مطرح خواهد کرد. او همچنین اشاره کرد که با توجه به برآورد درباره کاربرد آنها، دولت ایتالیا هیچ اختیاری در متوقف کردن تحویل این قایقها ندارد.
۳. فرستاده اقتصادی همچنین درباره مشارکت شرکتهای ایتالیایی در رقابت بر سر قراردادهای بهینه سازی قایقهای لیبی بمنظور مناسب سازی آنها برای آموزش غواصی اشاره کرد. دوموهر به ما گفت: او از هرگونه علاقهای در این زمینه از طرف شرکتهای ایتالیایی بی اطلاع است.
اسکودون
وزیر دفاع از بن زاید درباره نفوذ ایران در عراق پرسید. بن زاید پاسخ داد که ایران همه را نگران میکند. ایران با پیش بینی سقوط صدام از فرصت استفاده کرد تا اعتماد و وفاداری نیروهای شیعه را به دست آورد. هرچند اماراتیها با انتخاب یک رییس جمهور شیعه مخالف نیستند، اما نگران ظهور یک شخصیت شیعه قدرتمند هستند.