arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۵۱۱۲۱۱
تاریخ انتشار: ۰۱ : ۱۷ - ۱۶ آبان ۱۳۹۸
اسناد ویکی لیکس در «انتخاب»؛ شماره ۷۹/

ادعای کمک دانشمندان هسته‌ای سابق روسیه، اوکراین، آذربایجان و ازبکستان به برنامه هسته ای ایران

بخاری اختلافات سیاسی در ایران را غیرمهم توصیف کرده و اختلافات را «جزیی» دانست. البته او آشکارا به مسئله «برنامه هسته‌ای ایران» اشاره کرد. او معتقد است این برنامه با سرعت پیشرفت کرده که دلیل آن «خرید» دانشمندان هسته‌ای سابق از روسیه، اوکراین، آذربایجان و ازبکستان است. هرچند او می‌گوید هرگز با این دانشمندان که در تاسیسات هسته‌ای پنهان شده اند، دیدار نکرده، اما می‌گوید سیاستمداران برجسته ایرانی به او گفته اند که کارشان خوب است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

آیا دانشمندان هسته‌ای سابق روسیه، اوکراین، آذربایجان و ازبکستان به برنامه هسته ای ایران کمک کرده بودند؟

«انتخاب» اسناد ویکی لیکس در رابطه با ایران را که متعلق به سال های ۱۹۷۲ تا ۲۰۰۹ است، را به صورت روزانه و به منظور آگاهی مخاطبان نسبت به تحولات و اتفاقات گذشته، منتشرمی کند.

سرویس تاریخ «انتخاب»: سفارت آمریکا در پاکستان در گزارشی محرمانه به تاریخ سه شنبه ۸ خرداد ۱۳۷۷ به سفر هیات مذهبی پاکستان به ایران پرداخته است.

به گزارش «انتخاب»؛ متن این سند که ویکی لیکس آن را منتشر کرده، در زیر آمده است:

موضوع سند: سفر هیات مذهبی به ایران، رهبر سیاسی شیعه از برنامه هسته‌ای ایران مطمئن است
طبقه بندی: محرمانه
جمعه ۴:۰۶ دقیقه بیست و نهم می ۱۹۹۸
از: سفارت آمریکا در پاکستان
به: وزیر امورخارجه
لاهور
۱. قیصر بخاری، رییس تحریک الجعفریه پاکستان در منطقه لاهور روز ۲۶ می‌به وزارت امورخارجه پاکستان گفت که روز ۲۷ می‌در سفری یک هفته‌ای با هیاتی مذهبی به ایران خواهد رفت. سفر شورای ملی اتحاد به دعوت دولت ایران انجام می‌شود. لیاقت بلوچ، معاون رییس جماعت اسلامی، بزرگترین حزب اسلامی پاکستان نیز در مراسم شرکت خواهد داشت. محمدخان لقاری، دبیرکل جماعت علمای برلوی پاکستان (شاخه نورانی) در پنجاب و پیر عحاز هاشمی، مشاور نخست وزیر در امور حقوق بشر که عضو همان حزب است هم در این هیات شرکت خواهند داشت. محمد نقشبندی و معلونه نعیم الله فاروق به ترتیب نمایندگی فراکسیون‌های فضل الرحمان و سامی از جماعت علمای اسلامی دئوبندی (که بصورت سنتی ضدشیعه است) را برعهده خواهند داشت. یکی از نمایندگان جماعت اهل حدیث با گرایش وهابی نیز در این هیات شرکت خواهد کرد، اما سپاه صحابه پاکستان که تشیع را شرک می‌داند، شرکت نخواهد کرد. این گروه با مسئولان مذهبی و دولتی ایران دیدار کرده و روز ۳ ژوئن درگذشت آیت الله خمینی را گرامی خواهند داشت. این سفر نشان می‌دهد که همانطور که قبلا تصور می‌کردیم دولت ایران به دنبال افزایش هماهنگی‌های شیعی-سنی، به جای اختلاف، است.
۲. بخاری اختلافات سیاسی در ایران را غیرمهم توصیف کرده و اختلافات را «جزیی» دانست. البته او آشکارا به مسئله «برنامه هسته‌ای ایران» اشاره کرد. او معتقد است این برنامه با سرعت پیشرفت کرده که دلیل آن «خرید» دانشمندان هسته‌ای سابق از روسیه، اوکراین، آذربایجان و ازبکستان است. هرچند او می‌گوید هرگز با این دانشمندان که در تاسیسات هسته‌ای پنهان شده اند، دیدار نکرده، اما می‌گوید سیاستمداران برجسته ایرانی به او گفته اند که کارشان خوب است.
۳. چهار فعال تحریک جعفریه (دو نفر در منطقه مظفرگاه و یکی در مولتان) از آخرین دیدار ما با بخاری در ۲۱ آوریل تا کنون کشته شده اند. البته بخاری معتقد است که تنها حدود ۲۰ تروریست از گروه سنی و خطرناک لشکر جهنگوی فراری هستند. بر اساس گفتگو‌های او با مقامات عالی اجرایی، او خوش بین است که قاتلان به زودی دستگیر و خلع سلاح خواهند شد. بخاری ادعا‌های قبلی خود درباره حمایت دولت آمریکا از جهنگوی را تکرار نکرد.
سایمون

نظرات بینندگان