انتشار مطالب رسانه های خارجی با هدف اطلاع رسانی از نوع نگاه و برداشت آنان از تحولات صورت می گیرد و به منزله تایید آن از سوی «انتخاب» نیست.
بن کاسپیت در المانیتور نوشت: بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در مراسم تحلیف بیست و دومین دوره کنست در مورد اوضاع منطقه گفت: «ما با چالش امنیتی بزرگی روبرو هستیم که هفته به هفته بزرگتر میشود. تهدیدات علیه ما به طور ویژه در چند هفته گذشته افزایش پیدا کرده اند. باور کنید که نتانیاهو به دنبال ترساندن مردم اسرائیل نیست». نتانیاهو مثل همیشه موفق شد که مردم و رسانههای اسرائیل را با لحن مبالغه آمیز خود بترساند.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: اما هم زمان با سخنرانی نخست وزیر اسرائیل، رئیس اطلاعات سازمان سپاه پاسداران ایران اعلام کرد که کشورش نقشه یک تیم عربی-اسرائیلی برای ترور قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس را خنثی کرده است. سلیمانی در تاریخ ۱ اکتبر در مصاحبه با تلویزیون ایران در مورد اولین تلاش اسرائیل برای ترور او در طول جنگ دوم لبنان در سال ۲۰۰۶ صحبت کرد. در سال ۲۰۰۶ پهپادهای اسرائیل بر فراز منطقه ضاحیه بیروت در نزدیکی محل حضور سلیمانی، سید حسن نصرالله و عماد مغنیه، فرمانده ارشد حزب الله در حال پرواز بودند. عماد مغنیه چند سال بعد در عملیاتی در شهر دمشق سوریه که رسانههای بین المللی به سازمان موساد نسبت داده اند جان سپرد. ایرانیها می گویند که بعد از مرگ عماد مغنیه فرمانده نیروی قدس به هدف اول اسرائیلیها تبدیل شده است.
اسرائیل هنوز به اتهامات جدید ایران واکنش نشان نداده است. اگرچه ایران جزئیات عملیات ترور اخیر را به طور کامل منتشر کرده است، با اطمینان نمیتوانیم در مورد صحت آن اظهارنظر کنیم. اما آشکار است که رهبران سیاسی و نظامی اسرائیل نگران اوضاع امنیتی منطقه هستند. شواهد موجود نشان میدهند که اسرائیل در حال آماده شدن برای یک جنگ تمام عیار با ایران و نیروهای نیابتی اش در خاورمیانه است. شاید به همین خاطر نتانیاهو و رئیس جمهور اسرائیل اخیرا بر روی افزایش بودجه دفاعی کشور تاکید کرده اند.
البته باید به این موضوع اشاره کنیم که نتانیاهو در گذشته بارها از تهدید ایران برای بهبود تصویر عمومی خود در داخل اسرائیل و تاثیرگذاری بر نتایج انتخابات بهره برداری کرده بود. اما در هر صورت ممکن است که این بار تهدیدات واقعی باشند. ظاهرا رهبران امنیتی اسرائیل نگرانند که تنش با تهران به سرعت افزایش پیدا کند. اظهارات اخیر مقامات اسرائیلی گمانه زنیها در مورد نقش آنها در نقشه ترور قاسم سلیمانی را افزایش داده اند. ترور سلیمانی میتواند دو طرف را وارد یک جنگ تمام عیار کند.
اما حتی در صورتی که گزارش ایران در مورد ترور سلیمانی نادرست بوده باشد، دو طرف فاصله زیادی تا درگیری نظامی ندارند. ارتش اسرائیل در ماههای گذشته بارها به اهداف ایرانی در سوریه و عراق حمله کرده بود. یکی از مقامهای ارشد اسرائیل در مصاحبه با خبرگزاری ما گفت: «ایرانیها اخیرا ثابت کرده اند که میتوانند با نفوذ به سیستمهای دفاع هوایی آسیب زیادی به ما وارد کنند. آنها در گذشته در واکنش حملات ما به پرتاب راکت به سمت بلندیهای جولان قناعت میکردند. اما این بار به نظر میرسد که به فکر پاسخ قاطع تری هستند».
ماه گذشته شاهد حملات هماهنگی با استفاده از پهپادهای جنگی و موشکهای کروز علیه تاسیسات نفتی عربستان بودیم. ارزیابیهای ارائه شده توسط نهادهای اطلاعاتی غربی و همچنین جامعه اطلاعاتی اسرائیل نشان میدهند که نیروی هوایی ایران مسئول اجرای این عملیات بوده است. این حملات باعث افزایش نگرانیهای مقامات امنیتی اسرائیل شدند. این تردید وجود دارد که قابلیتهای دفاع موشکی و هوایی اسرائیل نتوانند در آینده مانع حملات موشکی ایران به زیرساختهای کلیدی آن شوند.
اما سیاست خارجی آشفته آمریکا در قبال ایران نیز باعث تشدید نگرانیهای اسرائیل شده است. مقامات اسرائیلی نگرانند که دونالد ترامپ به فکر عقب نشینی از کمپین فشار حداکثری خود علیه تهران باشد. در دو ماه گذشته رئیس جمهور آمریکا ابتدا جان بولتون، مشاور امنیت ملی تندروی خود را برکنار کرد. او هفته گذشته تلاش کرد با میانجیگری فرانسه با رئیس جمهور ایران در مجمع عمومی سازمان ملل صحبت کند. به همین خاطر مقامات ارشد امنیتی اسرائیل نگرانند که ترامپ تمایلی به ادامه رویکرد کنونی ندارد. ظاهرا ترامپ قصد دارد در آستانه انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ به یک دستاورد دیپلماتیک مهم دست پیدا کند.
اما رهبران اسرائیل بیشتر از همه چیز نگران این هستند که تهران به سرعت فعالیتهای هستهای خود را از سر بگیرد و از پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای خارج شود. مطابق با ارزیابیهای نهادهای اطلاعاتی غربی، احتمال وقوع این سناریو در ماههای آینده افزایش پیدا خواهد کرد. در این صورت اسرائیلیها باید به تنهایی با تهدیدات ایران مقابله کنند. ترامپ درگیری کمپین انتخاباتی سال آینده خواهد بود. اروپا، روسیه و چین نیز تمایلی به تشدید تنش با ایران ندارند.
علاوه براین، باید به این موضوع اشاره کنیم که سطح اعتماد به نفس ایرانیها در ماههای گذشته افزایش پیدا کرده است. آنها به زیرساختهای نفتی عربستان آسیب وارد کردند، یک پهپاد جاسوسی آمریکا را سرنگون کرده اند و همچنان نقش فعالی در جنگ داخلی یمن دارند. ژنرال درور شالوم، رئیس بخش اطلاعات ارتش اسرائیل در مصاحبهای در تاریخ ۲۹ سپتامبر در مورد حملات احتمالی ایران علیه مواضع اسرائیل صحبت کرد. او معتقد است که ایرانیها میتوانند از داخل خاک عراق زیرساختهای داخل اسرائیل را هدف قرار دهند.
خطر جنگ تمام عیار در خاورمیانه به سرعت در حال افزایش است. به نظر میرسد که یکی از بزرگترین اشتباهات نتانیاهو در طول رهبری خود اطمینان کردن به ترامپ بود.