«انتخاب»، خاطرات مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجاری را از سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۵، هر شب منتشر میکند. پیشتر، خاطرات «آیت الله» از سال ۵۸ تا ۷۱ در «انتخاب» منتشر شده بود.
به گزارش «انتخاب»؛ متن خاطرات آیت الله هاشمی در روز 13 مهر 1371 تا 1375 در زیر آمده است:
سال ۷۱
آقایان غریبانی و نوعیاقدم، نمایندگان اردبیل، برای پیگیری استان شدن اردبیل آمدند. آقای عسکراولادی آمد. از وزارت بازرگانی و وزارت علوم انتقاد داشت و خواستار تغییر شد. از طرحهای خام مجلس انتقاد کردم. شب در ضیافت آیتالله خامنهای برای ازدواج آقامصطفی [خامنهای] شرکت کردم. آقای واعظی، [معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه] اجازه خواست که به انگلستان بگوید، حکم امام در مورد اعدام سلمان رشدی قابل پس گرفتن نیست، ولی دولت دنبال اجرای آن نیست.
سال ۷۲
وزیر بازرگانی و صنعت قبرس آمد. نامه رئیس جمهور را داشت. سفیرمان در آرژانتین آمد. وضع آنجا را توضیح داد. [رییس سازمان صدا و سیما] آمد و گزارش کامل سفر به آلمان را داد. درباره صداوسیما و همچنین تأسیس روزنامه [ایران] اُرگان دولت صحبت کردیم. دکتر روحانی، [دبیر شورای عالی امنیت ملی] آمد و گزارش سفر به اتریش و آلمان و انگلستان را داد. معتقد است تأثیر زیادی در اصلاح ذهن و نظر آنها داشته است.
سال ۷۴
در فرودگاه هانوی ویتنام فرود در مسیر، سئوالات زیادی درباره آب و هوا و باران و کشاورزی و مردم و .. نمودم که اطلاعاتم را زیاد کرد. یکسره به اقامتگاه رفتیم. ساختمان قدیمی است که پنجاه سال پیش به عنوان مقر حاکم فرانسوی ویتنام ساخته شده به نظر تنها نقطه خوب و آباد شهر است. مراسم استقبال رسمی اینجا بود. رییس جمهور و اعضای کابینه منتظر بودند.
جلسه مذاکرات رسمی داشتیم. درباره اهمیت و موضوعها و زمینههای همکاری، مثل ساختمان، سیمان، فولاد، چای، کائوچو و ... مطالبی مطرح شد. سپس جلسهای با بخشهای خصوصی ایران داشتیم که همراه هیأت، برای گرفتن کار به اینجا آمدهاند. از شرکتهای بزرگ پیمانکاری، طراحی، مهندسی و مشاوره آمدهاند؛ زمینههای همکاری را بررسی کردیم. خواستار پشتیبانی دولت، برای صدور خدمات و سرمایهگذاری در اینجا شدند.
سپس برای ملاقات [آقای دودو مویی]، دبیرکل حزب کمونیست رفتیم که به عنوان رهبرکشور شناخته میشود. هشتادو شش ساله است، ولی سالم و قبراق. مذاکرات مهمی درباره مقاومتهای ویتنامیها در مقابل فرانسه، آمریکا و ژاپن و خسارات زیاد و نیاز به بازسازی و عقب ماندگی فعلی و ظلمهای آمریکا و طمع امروزی آن و ضرورت حفظ و تقویت استقلال با همکاری دوکشور داشتیم. انتظار نداشتم با چنین صراحتی علیه آمریکا حرف بزند، چون دارند در جهت همکاری و عادی سازی پیش میروند. ایشان را دعوت به ایران کردم؛ خوشحال شد.
سال ۷۵
دیشب و امروز، بیشتر وقتم صرف مطالعه گزارش [وزارت] جهادسازندگی از نتیجه بررسیهای امکانسنجی احداث آبراه خزر تا خلیج فارس شد. کتاب حجیمی شده است؛ همه را خواندم. نتیجه مرحله اول مطالعات، مثبت است. طول آبراه ۲۰۷۰ کیلومتر و هزینه قابل پیشبینی ۶ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان و زمان اجرا ۲۵ سال و بازده حق ترانزیت در سال حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان و خیلی مطالب دیگر؛ باید مطالعه را ادامه دهند. سئوالات متعددی، هنوز هم بیجواب است. دکتر وحید دستجردی، رئیس سازمان هلالاحمر آمد. گزارش معالجه کسالتش را داد؛ از سرطان روده نجات یافتهاست.