روحانی بعدازظهر پنج شنبه به وقت نیویورک در این نشست خبری که با حضور رسانه های جهانی برگزار شد، افزود: امسال برنامه های بسیار فشرده ای داشتیم و عمدتا بحث ها و ملاقات های ما پیرامون مساله برجام، نحوه اجرای توافقات هسته ای ، خروج آمریکا از برجام و مشکلاتی که شیوه و سیاست های نادرست آمریکا به وجود آورده است، بود.
وی اظهارداشت: همچنین مسایل و حساسیت منطقه و ضرورت صلح و امنیت در منطقه و پایان جنگ خونین بی ثمر یمن بیش از سایر موارد مورد بحث و گفت وگو قرار گرفت.
رئیس جمهوری تاکید کرد : تنها راه فراروی منطقه خلیج فارس گفت وگوی سازنده بین کشورهای منطقه، تفاهم وهمکاری برای امنیت و پایان یافتن جنگ یمن است که می تواند امنیت منطقه را تضمین کند.
روحانی خاطرنشان کرد: در مذاکرات موفقیت هایی داشتیم و در برخی موارد همچنان باید موضوع را دنبال کنیم تا به ثمر برسد.
رییس جمهوری در ادامه به سوال خبرنگاران پاسخ داد و خبرنگار خبرگزاری ایتارتاس روسیه به عنوان اولین خبرنگار سوالی مبنی برتصمیم ترامپ برای جلوگیری از ورود مسئولان و خانواده های آنها به آمریکا و اینکه احتمال انتقال سازمان ملل به کشور دیگری وجود دارد، گفت: مسئولان ایرانی از قبل هم با این مشکل روبرو مواجه بودند، به طور مثال یک گروه از دانشجویان دانشگاه شریف قصد حضور در یک مسابقه علمی را داشتند اما آمریکا روادید را به آنها نداد، جالب این است که این گروه برنده این رقابت ها شدند.
وی ادامه داد:در اینکه دولتی به این نقطه برسد که با علم، بهداشت و مردم عادی بجنگد، به نظر من استیصال آن دولت را نشان می دهد ، واقعیت این است که مقامات ایرانی علاقه ای برای سفر به آمریکا ندارند، سفر نکردن ایرانیان به آمریکا به معنی آن نیست که ما با مردم این کشور مشکل داریم،بلکه ما با سیاست های دولتمردان واشنگتن مشکل داریم.
روحانی با بیان اینکه سفر مقامات دولت ها به سازمان ملل با سفر مردم عادی متفاوت است، اظهار داشت :بسیاری از کشورها به ویژه مسئولان کشورهای جهان سوم و همسایگان آمریکا به خصوص مکزیک با مشکل ورود به سازمان ملل روبرو هستند.
وی درباره تغییر مکان سازمان ملل به کشور دیگر خاطر نشان کرد : اگر تصمیمی در این مورد اتخاذ شود، ایران موافق به آن رای مثبت می دهد، سازمان ملل می تواند به مکانی امن تر، بهتر منتقل شود که مسئولان آن کشور صحه صدر و تنگ نظری نداشته باشند.
رئیس جمهوری در باره مدت حضور خود در آمریکا و اینکه آیا اخبار این کشور را دنبال کردید و آیا بهترین امید ایران این است که دونالد ترامپ استیضاح شود یا در انتخابات آینده پیروز نشود؟ گفت:بهترین آرزوی ما این است که دولت آمریکا سیاست های درست را انتخاب کند، حال چه دموکرات و چه جمهوری خواه بر سر کار باشد، اگر آمریکا بخواهد امروز مذاکره کند و بعد از دوسال به توافق برسد و اجرا کند و بعد از چندماه دوباره پشیمان شود و بگوید این توافق خوب نبود ما در زبان فارسی به ان «دبه کردن می گوئیم»، ما هفت کشور بودیم که به چنین توافقی رسیدیم و علاوه بر ان سازمان ملل نیز آن را تایید کرد.
اما اینکه در داخل آمریکا چه خبر است، ما آن را می شنویم اما برای ما تحولات داخلی آمریکا مهم نیست چرا که این مردم آمریکا و کنگره این کشور هستند که باید تصمیم بگیرند.
اما برای ما مهم است که آمریکا اعتماد از دست رفته در دنیا را بازگرداند و اگر توافقی با ۶ کشور انجام داد، آن را نقض نکند و این برای ما مهم است.
رئیس جمهوری درپاسخ به سوالی درباره شروط ایران برای مذاکره با آمریکا از جمله برداشته شدن تحریم ها و بازگشت به برجام گفت : درهر زمانی ممکن است یک کشوری احساس کنه که به سیاست های قبلی و به راه درست برگردد . بنابر این آنچه ما می گوییم این است که آمریکا پیش شرط خود را بردارد و آن وضعیتی که گذاشته ازجمله تحریم های شدید و فشار حداکثری بر ملت ایران و بعد مذاکره کند، ما این پیش شرط را غلط می دانیم وباید تحریم ها برداشته شود و از فشار حداکثری دست بردارد و سیاست مذاکره و منطق و سیاست به نفع ملت های امریکا و جهان را انتخاب کند و پیش شرط ها را بردارد.امکان مذاکره با آمریکا وجود دارد.
روحانی در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار آسوشیتدپرس مبنی بر اینکه آیا ایران به سایر اعضای برجام برای اجرای تعهدات مالی شان اعتماد دارد، گفت: بعد از خروج آمریکا از برجام، بقیه اعضای این توافق جلسات مختلفی داشتند و به ما قول دادند که می توانند برجام را ادامه دهند.
وی افزود: ما علاقه نداشتیم برجام ضربه ببیند بنابراین حرف ها و طرح های مختلف طرف های باقی مانده در برجام را شنیدیم . آنها طرح های مختلفی از جمله کار کردن از طریق بانک مرکزی، بعد از طریق سیستم اس پی وی و سپس هم از طریق اینستکس مطرح کردند که متاسفانه هیچ کدام از این ها به مقام عمل نرسید و متاسفانه اروپا نتوانسته اقدام عملی انجام دهد .
رئیس جمهوری تاکید کرد: این امکان پذیر نیست که یک توافق چند جانبه وجود داشته باشد اما فقط ایران موظف به عمل تعهدات در قبال آن باشد.
روحانی در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه ان.بی.سی مبنی بر اینکه برای کاهش تنش و برای به وجود آوردن اعتماد بیشتر بین دو کشور، آیا رهبر معظم انقلاب دستوری برای آزادی زندانیان آمریکایی صادر می کنند؟، گفت : شما می دانید ما به دفعات با مقامات آمریکایی در گذشته برای آزادی زندانیان در دو طرف حرف زدیم و مذاکره کردیم و گاهی هم در تبادل زندانیان موفق بودیم.
وی ادامه داد: در دولت ترامپ هم یکی – دو بار این بحث شروع شد ما راجع به زندانیان با هم حرف زدیم و حتی یک دو تابعیتی آمریکایی – لبنانی آزاد شد اما آمریکایی ها به جای اینکه به وعده خود عمل کنند، تنها به تشکر کردن، اکتفا کردند.
روحانی تصریح کرد : ایران همیشه آماده مذاکره برای مبادله زندانیان است و هم اکنون توپ در زمین آمریکا است.
روحانی درپاسخ به سوال خبرنگار ژاپنی در باره دیدار دوستانه نخست وزیر ژاپن با رئیس جمهوری ایران و اینکه آیا راهی وجود دارد که ژاپن بتواند نقشی دررابطه ایران و امریکا بازی کند گفت: روابط ما با دولت ژاپن همواره بسیار خوب و دوستانه بوده است ومن همواره با شخص آبه تعداد زیادی ملاقات داشته ام . راجع به مسایل دوجانبه و بین المللی صحبت شده است و اخیرا هم ایشان سفری به تهران داشتند و سفر بسیار خوبی بود و گفت وگوهای مفیدی داشتیم و در نیویورک هم ملاقات صمصیمانه ای داشتیم. آبه از چند ماه پیش پیگیری می کرد که مسایل تحریم های آمریکا برداشته شود و به نوعی به نقطه نظری دو طرف برسند که شرایط فرق کند. هنوز هم آبه این مسیر را دنبال می کند و دیگرانی هم هستند که مسیر را دنبال می کنند و امیدوارم که موفق بشود در صورتی که آمریکا به این نتیجه برسد که کاری را که از هجده ما پیش شروع کرده به ضرر خود و ملت ایران و ملت های منطقه و همه تجار و کارآفرینان دنیاست که با ایران در رابطه بوده اند و راه درستی انتخاب بشود
روحانی در پاسخ به خبرنگار خبرگزاری آنسا ایتالیا مبنی بر اینکه آیا با دولت جدید ایتالیا تماسی داشته اید و آیا روی دوستی سنتی با این کشور حساب می کنید؟، گفت: اخیرا ملاقاتی با مقامات ایتالیا نداشته ایم اما در سفر سال گذشته به نیویورک، ملاقاتی با نخست وزیر ایتالیا داشتیم و دو کشور روابط دوستانه دارند.
رئیس جمهوری گفت که در دولت قبلی نیز سفری به ایتالیا انجام داده ضمن اینکه نخست وزیر ایتالیا نیز سال گذشته سفری به ایران داشت.
وی با اشاره به اینکه تحریم ها باعث کاهش مناسبات اقتصادی ایران و ایتالیا شده، تصریح کرد: با وجود کاهش مناسبات اقتصادی، روابط دوستانه ما در زمینه ها فرهنگی و دیگر زمینه ها روابطی گسترده است و اروپا در گذشته از نظر حجم مناسبات تجاری با ایران، کشور دوم اروپا بوده است.
رئیس جمهوری در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در باره اینکه به نظر شما اگر آقای ترامپ به دنبال توافق جدید است، چرا تحریم ها را برنمی دارد و آیا بعد از بازگشت به کشور می توانید بگویید تمام تلاش خود را برای برداشتن تحریم ها انجام داده اید؟ اظهار داشت:من فکر می کنم که آمریکا از روز اول اجرای تحریم و خروج از برجام قصد داشت تا به مردم ایران بگوید که کارها به خوبی پیش نمی رود و حکومت ایران مقصر است که کارها به به خوبی پیش نمی رود.
وی اضافه کرد:سبکی که رئیس جمهوری آمریکا انتخاب کرد این بود که به جای اینکه درباره توافق صحبت کند به همان شعارهای انتخاباتی روی آورد و شیوه ای را انتخاب کرد که خود به خود در افکار عمومی ایران آمریکا و سیاست های آن محکوم شد.ترامپ می گفت که من از این توافق خوشم نمی آید اما در نظر نداشت که تعهد یک دولت، تعهد یک ملت است، هدف آمریکا این بود که مردم ایران را از نظام و دولت جدا کند و از ابتدا مشخص بود که ناموفق است و نتیجه این شد که فاصله بین ملت ایران و دولت آمریکا ایجاد شده و بیشترین تنفر وجود دارد.در چنین شرایطی معلوم بود که کار آنها هیچوقت به نتیجه نمی رسد، آنها در این فشار مدعی هستند ما با ایران مذاکره کنیم اما ما با پیش شرط حاضر به مذاکره نیستیم، چرا که آنها باید صداقت و اعتماد خود را به ما نشان داده و ثابت کنند و در آن شرایط است که می توان گفت شرایط کاملا فرق می کند.
روحانی در پاسخ به سوال خبرنگار سی جی تی ان چین در خصوص انتظار ایران در مورد همکاری با پکن گفت: چین دوست ما بوده و در توافق هسته ای مشارکت فعال داشت و بعد از توافق هم با چینی ها روابط خوبی داشتیم، ممکن است تحریم در برخی از زمینه ها اثر گذاشته باشد.متاسفانه آمریکایی ها هنوز هم سیاست قبلی خود را دنبال می کنند و فشار بیشتر برای رسیدن به مذاکره با ایران انجام می دهند.این همان چیزی است که آن ها را از مذاکره دورتر می کند، این خطایی است که آمریکایی ها مرتکب می شوند، ایران علاقه مند به گسترش روابط خود در همه ابعاد با چینی ها است.
اگر سندی دارید برای شخص من ارسال کنید
حجت اسلام و المسلمین حسن روحانی در واکنش به اتهام پراکنی بی اساس برخی مقام های اروپایی مبنی بر نقش ایران در حمله به تاسیسات نفتی عربستان درپاسخ به سوال خبرنگاری در این باره گفت: در جریان ملاقات ها برخی مقام های اروپایی ادعاهای بی پایه و اساسی را مبنی بر نقش ایران مطرح کردند که من در پاسخ به آنها گفتم اگر مدرکی دارید برای شخص من بفرستید.
وی افزود: در ملاقات با مقام های کشورهای مختلف درباره ضرورت صلح و امنیت در منطقه و پایان جنگ خونین و بی ثمر در یمن گفت وگوهایی انجام دادیم.
وی همچنین با تاکید بر اینکه در این ملاقات ها، طرح صلح هرمز را تشریح کردیم، گفت: در مسئله خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان گفت وگوهای سازنده بین کشورهای منطقه و همکاری آنها می تواند برای پایان دادن به جنگ یمن اهمیت داشته و امنیت منطقه را تضمین کند.
وی افزود:روز گذشته من در سازمان ملل چارچوب سیاست های ایران در مسایل هسته ای و منطقه ای را به صورت کاملا روشن بیان کردم و در جلساتی که با مسوولین رسانه ها و فرهیختگان و اندیشمندان آمریکایی داشتیم مباحث مفیدی مطرح شد.
خبرنگار شبکه سی بی اس نیز از رییس جمهوری پرسید؛ اسناد ماهواره ای نشان می دهد از منطقه شمال به تاسیسات نفتی سعودی صدمه وارد شده، آیا شما مدارکی دارید که نشان بدهد این حمله از خاک یمن صورت گرفته است؟.
روحانی درپاسخ گفت:در حمله ای که یمن به تاسیسات نفتی عربستان داشته چرا ما باید توضیح بدهیم. در فارسی ما یک ضرب المثلی داریم که می گوید" نه سر پیازیم و نه ته پیاز"، یک جنگ خونینی در منطقه وجود دارد که جنگ بی ثمری است و در پی تجاوز به یمن، مردم و نیروهای یمنی حق مشروع دارند که از خود دفاع کنند و نیروهای این کشور بارها با موشک های برد بلند و پهپادها به نقاطی در عربستان و امارات حمله کردند، آنها که بی دلیل اتهام می زنند باید سند و مدرک نشان دهند،
روحانی تصریح کرد در جریان ملاقات ها برخی رهبران اروپایی ادعاهای نادرستی را مطرح کردند و گفتند ما مدرکی نداریم اما فکر می کنیم که نیروهای یمنی چنین توانی نداشته باشند ، عدم اطلاع آنها از توان امروز نیروهای یمنی باعث نمی شود که به دیگران اتهام بزنند.
رییس جمهوری افزود : به آنها گفتم، اگر مدارکی دارید برای شخص من بفرستید.به جای اتهام پراکنی باید همه دست به دست هم بدهیم وشعله آتش را در منطقه خاموش کنیم.
وی اضافه کرد : توصیه من به آمریکا، فرانسه، انگلیس وآلمان که مدام به عربستان و امارات اسلحه می دهند تا مردم یمن کشته شوند، این است که ارسال اسلحه را متوقف کنند و صلح به عربستان فشار بیاورند.
رییس جمهوری افزود : مردم یمن و ارتش این کشور اعلام آمادگی کردند که همه اقدامات خود را متوقف کنند و اما متاسفانه بعد از این اعلام هم شاهد حمله به مردم یمن هستیم.
به دنبال فشار آوردن یا سلاح هسته ای نیستیم
روحانی در پاسخ به سوال خبرنگار نیویورک تایمز در باره فشار حداکثری آمریکا و اینکه آیا دلیل راهبردی افزایش فعالیت های هسته ای ایران در سایت نطنز ، واکنش و فشار حداکثری از سوی ایران در برابر فشار حداکثری آمریکاست؟،گفت: تعهدات ما در برجام دوطرفه است.تعهداتی را ایران داردوتعهداتی را طرف های متقابل. آنچه در ماه های اخیر شاهد بودیم، برجام یک طرفه شده بود و ایران تعهداتش را انجام می داد ودیگران تعهداتشان را کاهش می دادند.
وی گفت:در بندهای 26 و 36 برجام مشخص شده که ایران می تواند در قبال کاهش تعهدات دیگران، تعهدات خود را کاهش دهد. آنچه ما در حال انجام آن هستیم، کاهش تعهدات ما است. ما گفته ایم که کاهش تعهدات ما به گونه ای است که قابل برگشت است. ا گر طرف مقابل به تعهدات خود برگردند ما هم بلافاصله برمی گردیم.
روحانی تصریح کرد: ما به دنبال سلاح هسته ای نیستیم. ما به دنبال فشار اوردن نیستیم . ما به دنبال اجرای برجام هستیم و امیدواریم همه به سمت تعهد کامل خود به برجام برگردند.
آیا هنوز موضوع 15میلیارد دلار روی میز است
رئیس جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوال خبرنگار بلومبرگ در باره اینکه آیا هنوز موضوع اختصاص اعتبار 15میلیارد دلاری (طرح مکرون) به ایران روی میز است و آیا ابزارهای مالی دیگری هم پیشنهاد شده است؟ ، اضافه کرد: بحث کردیت، بحث اعتبار موقت بود و از نظر ما آن مساله هنوز روی میز است، ولی اینکه اروپایی ها برای اجرای آن چه مشکلی دارند، خودشان می دانند.درنیویورک بحث ما فراتر از کردیت (اعتبار) بود و بحث بر سر برداشتن کل تحریم ها و مسائل منطقه ای بود که به سرانجام نرسید و امیدواریم دوباره این صحبت ها ادامه پیدا کند.
مکرون دنبال حل کردن مشکل ایران و آمریکا است
خبرنگاری دیگری پرسید، گزارش ها نشان می دهد که ترامپ می خواهد با شما جلسه داشته باشد و اگر در نیویورک نشد در آینده و در جایی دیگر این دیدار صورت بگیرید؛ اگر تحریم ها برداشته نشود، آیا ممکن است چنین دیداری صورت بگیرد؟
روحانی در پاسخ گفت: رییس جمهوری فرانسه ماهها در تلاش است تا برای این مشکل راه حلی پیدا کند. ما با هم دو راه حل را پیش می بردیم یک راه حل آمریکایی و دیگر اروپایی.
در باره راه حل اروپایی به توافقاتی رسیدیم، اروپایی ها گفتند که باید به نوعی موافقت آمریکایی ها را هم به دست آوریم، این مشکل خودشان است (اروپایی ها) و به ما ربطی ندارد.
روحانی افزود: مکرون این خط را دنبال می کند که مشکل بین ایران و آمریکا حل بشود، آمریکا باید پیش شرط را بردارد اگر بردارد، زمینه برای یک شرایط جدید آماده می شود.
رییس جمهوری افزود:در جلسات مختلف در نیویورک این موضوع مطرح بود، نمی خواهم بگویم این مسئله به نتیجه نمی رسد، اما در این سفر به نتیجه نخواهد رسید.
عمده مشکل ایران با عربستان جنگ یمن است
روحانی در پاسخ به سوال خبرنگاران در باره دیدارش با عمران خان و پیام هایی که وی از طرف محمد بن سلمان و دونالد ترامپ برای رییس جمهوری ایران داشته است، گفت : در ملاقات با نخست وزیر پاکستان در باره روابط با عربستان، یمن و آمریکا بحث و تبادل نظر کردم.ما اعتقاد داریم که جنگ یمن باید هر چه زودتر پایان یابد تا در منطقه صلح و آرامش حاکم شود.
وی اظهار داشت: عمده مشکل ایران با عربستان موضوع جنگ یمن است. اگر آتش بس حاکم شود، مشکلات دو کشور سریعتر مرتفع خواهد شد. ایران همچنان به رایزنی ها و مذاکرات خود برای صلح و امنیت در منطقه ادامه خواهد داد.
راه برداشتن قدم برای برجام اجرای همه آن است
خبرنگار روزنامه وال استریت ژورنال آمریکا سوال کرد که "شما گفتید اگر تحریم ها برداشته شود فضا برای گفت وگوهای (بین ایران و آمریکا)بیشتر فراهم می شود، آیا واضح تر در این خصوص توضیح می دهید و همچنین آیا کشتی انگلیسی آزاد شده است؟
روحانی اظهار کرد: آنچه ما معتقدیم این است که برجام یک توافق حداکثری نیست اما اول باید برجام اجرا شود، اگر بخواهیم برای برجام قدم دیگری برداریم، این امکانپذیر است، اما راه آن این است که همه برجام را اجرا کنیم.
وی افزود: اما در خصوص مساله موشکی. این به نفع همه است که از ما در باره مساله موشکی سوال نکنند چون خیلی به ما بدهکار می شوند.آمریکا و اروپایی ها آنقدر به منطقه موشک و سلاح فرستاده اند که ابتدا باید در باره آن توضیح دهند و آن را متوقف کنند.فروش سلاحهای آمریکایی به منطقه، عدم توازن را در منطقه ایجاد کرده است. چند ماه دیگر تحریم فروش سلاح هم از ما برداشته می شود و آنها همانطور که به کشورهای همسایه ما سلاح می فروشند باید به ما هم سلاح بفروشند و به همین دلیل بهتر است آنها در باره این مساله صحبت نکنند چون خیلی بدهکار می شوند.اما در عین حال ما درباره سایر مسائل می توانیم با هم صحبت کنیم.
کشتی انگلیسی آزاد می شود
حجت الاسلام روحانی درباره موضوع کشتی توقیف شده انگلیسی نیز گفت: باید بگویم که مراحل نهایی خود را در دادگاه طی می کند و پیش بینی من این است که کشتی ایمپرو آزاد می شود.
خبر در حال تکمیل است