سامانتا وینوگارد در سی ان ان نوشت: روز شنبه این هفته شاهد حملاتی علیه تاسیسات و زیرساخت های نفتی عربستان بودیم. اگرچه دولت آمریکا بالافاصله انگشت اتهام را به سمت ایران نشانه گرفت، جامعه بین المللی هنوز از گمانه زنی در مورد عامل این حملات پرهیز کرده اند.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»؛ در ادامه این مطلب آمده است: در ابتدا شبه نظامی های حوثی تحت حمایت ایران مسئولیت این حملات را بر عهده گرفتند. اما آقای مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا به طور مستقیم تهران را مقصر دانست. او مدعی شد که این حملات از داخل یمن نشات نگرفته اند.
مقامات ایرانی هر گونه نقشی در این حملات را رد کرده اند. قرار است در روزهای آینده دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا و حسن روحانی، رئیس جمهور ایران برای حضور در مجمع سالانه سازمان ملل در نیویورک حاضر شوند. کاخ سفید احتمال دیدار رهبران دو کشور را رد نکرده است. اما در صورتی که در آینده نزدیک شاهد از سر گیری مذاکرات بین دو کشور باشیم، دولت ترامپ باید از اشتباهات قبلی خود درس بگیرد و رویکرد جدیدی را در قبال تهران اتخاذ کند.
بعد از آنکه دولت ترامپ در ماه مه معافیت های تحریمی خریداران نفت ایران را لغو کرد، رهبران ایران تصمیم گرفتند که سیاست صبر استراتژیک خود را کنار بگذارند. آن ها با افزایش تنش در خلیج فارس کمپین فشار را علیه واشنگتن شروع کردند.
نیروهای مسلح ایران اخیراً فعالیت های خود در مسیرهای آبی مهم را افزایش دادند. برای مثال می توان به توقیف نفت کش بریتانیایی استنا ایمپرو اشاره کرد. چندین نفت کش تجاری نیز در ماه های گذشته مورد حملات خرابکارانه قرار گرفته اند. ناو آمریکایی یو اس اس باکسر یکی از پهپادهای جاسوسی ایران را در نزدیکی تنگه هرمز نابود کرد.
ایران همچنین از گروه های شبه نظامی شیعه در کشورهایی همچون عراق و سوریه پشتیبانی می کند. دولت ترامپ در اوایل تابستان امسال اعلام کرد که مطابق با اطلاعات جمع آوری شده نیروهای نیابتی ایران در حال آماده سازی برای حمله به نیروها و منافع آمریکا در خلیج فارس یا عراق بوده اند. جامعه اطلاعاتی آمریکا در ماه ژانویه تایید کرد که شبه نظامیان مرتبط با ایران در عراق مهم ترین تهدید در مقابل سربازان آمریکایی هستند.
ایران از قابلیت های سایبری پیشرفته ای برخوردار است و تهدید بزرگی در فضای دیجیتال محسوب می شود. آن ها توانایی پیاده سازی حملات سایبری در تمام نقاط دنیا را دارند. وزارت امنیت داخلی و سازمان اف بی آی آمریکا در ماه ژوئن هشدار دادند که ایران حملات سایبری خود علیه آمریکا را تشدید بخشیده است.
البته فعالیت های ایران پیش از دوره ریاست جمهوری ترامپ شروع شدند و بعد از خروج او از کاخ سفید نیز ادامه خواهند داشت. اما سیاست های او موجب تشدید تنش در منطقه شدند. مقامات پنتاگون به رئیس جمهور هشدار داده بودند که قرار دادن نیروی سپاه پاسداران ایران در فهرست سازمان های تروریستی می تواند سربازان آمریکا را به خطر اندازد.
خروج ترامپ از توافق هسته ای برجام نیز به افزایش حملات ایران در منطقه منجر شد. ایران همچنین در هفته های گذشته تعدادی از محدودیت های غنی سازی در توافق را نقض کرده است. به همین خاطر کارشناسان امنیت ملی نگرانند که ایران به زودی دوباره در مسیر ساخت تسلیحات هسته ای قرار خواهد گرفت.
در ماه های آینده احتمالا شاهد افزایش تنش و حملات خواهیم بود. ایران تسلیحات و فناوری پیشرفته ساخت پهپاد را در اختیار گروه های نیابتی خود قرار داده است. کارشناسان سازمان ملل در یکی از گزارش های اخیر خود اعلام کردند که پهپادهای حوثی ها مشابه با نمونه های ساخت ایران هستند. حوثی ها امسال چندین بار نقاطی در داخل عربستان را هدف قرار داده اند. ایران همچنین به تقویت قابلیت های نظامی حزب الله لبنان نیز کمک کرده است.
ایران و گروه های نیابتی اش می توانند طیف گسترده ای از نقاط مهم از جمله تاسیسات انرژی را در عربستان و کل منطقه هدف قرار دهند. یکی از مقامات ارشد ایران این هفته هشدار داد که همه پایگاه ها و ناوهای هواپیمابر آمریکا تا شعاع 2 هزار کیلومتری در تیررس موشک های ایران قرار دارند. در صورتی که دولت ترامپ راهی برای کاهش تنش ها پیدا نکند، ریسک بروز یک درگیری گسترده افزایش پیدا خواهد کرد.
دولت ترامپ متاسفانه تاکنون از استراتژی مشخصی برای بازگرداندن ایرانی ها به میز مذاکره پیروی نکرده است.
تیم امنیت ملی ترامپ در روزهای آینده باید راه های ممکن برای شروع مذاکرات دوجانبه را بررسی کند. اشتباهات دولت نتیجه ای جز افزایش تهدیدات ایران نداشته اند. آقای ترامپ باید اعتراف کند که خروج از توافق هسته ای اقدام اشتباهی بود. او تاکنون برنامه واقع گرایانه ای برای دست یابی به یک توافق جدید ارائه نکرده است.