پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه موافق انجام مذاکرات با 1 + 5 در ترکیه هستیم، از علنی ساختن پیشرفتهای جدید هستهیی ایران در آیندهای نزدیک خبر داد.
موضع ایران نسبت به مسائل سوریه
علی لاریجانی در نشستی خبری که شامگاه پنجشنبه در سفارت ایران در آنکارا برگزار شد، با بیان اینکه موضع ما نسبت به مسائل سوریه با موضعمان نسبت به اتفاقات مصر، تونس و لیبی متفاوت است، تصریح کرد: موضع ایران در مسائل منطقهای دفاع از مردم است. ایران از ابتدا در کنار مردم تونس، مصر، لیبی و بحرین قرار داشت و ما فکر میکنیم که حق مردم منطقه است که به سرنوشت خود مسلط باشند و ترکیه از این نظر با ما همفکر است و ما موضع رهبران ترکیه را ستایش میکنیم.
وی ادامه داد: در مورد سوریه مسائل متفاوتی وجود دارد؛ از جمله آنکه یک ارادهای قوی برای اینکه جهت مقاومت را تغییر دهد، وجود دارد. آمریکا و غربیها به دنبال این امر هستند که به مقاومت لطمه وارد کنند.
رییس مجلس شورای اسلامی افزود: آن زمان که بسیاری از غربیها از اسم رژیم صهیونیستی میترسیدند، سوریه پایداری به خرج داد. در جنگ 33 روزه سوریه از مقاومت خوبی برخوردار بود. بعضی از کشورهای منطقه به جای اینکه در کنار مسلمانان باشند، به رژیم صهیونیستی اطلاعات میدادند.
باید در سوریه اصلاحات صورت گیرد
لاریجانی در ادامه با بیان اینکه دموکراسی فقط به یک سرزمین خاص مربوط نمیشود، اظهار کرد: باید در سوریه اصلاحات صورت گیرد. برخی کشورهای عربی که بویی از دموکراسی نبردهاند حق ندارند راجع به دموکراسی حرف بزنند. مجلس برخی از آنها بیشتر شبیه یک شوخی است. همه اعضای آن را امیر تعیین میکند و گاهی به اسراییل هم سر میزنند.
وی خاطرنشان کرد: در قضیه سوریه طرح آمریکایی ـ اسراییلی وجود دارد، پس پروژه اصلاحات باید اجرا شود؛ ضمن آنکه نباید در شطرنج دشمن بازی کرد.
رییس قوه مقننه در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری که ایران را قربانی تروریسم میدانست، یادآور شد: ترورهایی که دشمن در ایران انجام میدهد، این فرمایش حضرت امام (ره) را که فرمود تا این غده سرطانی در منطقه باشد، منطقه روی آرامش را نمیبیند، بار دیگر ثابت میکند. شاید خیلی از کشورها تصور میکردند میتوانند با رژیم صهیونیستی کنار بیایند. حتی عدهای در کمپدیوید به دنبال سازش بودند. نتیجه آن چه شد؟ همچنین پارلمان رژیم صهیونیستی چندی پیش اعلام کرد که بیتالمقدس پایتخت اسراییل خواهد شد. این یک توهین به همه مسلمانان است؛ لذا این ترورها ادامه همین روشهاست که نشاندهنده ضعف آنهاست زیرا آنها همه روشها را تجربه کردهاند و فشارهای مختلفی به ایران وارد کردهاند. وقتی هیچیک از آن روشها به نتیجه نرسید، به ترور روی آوردند.
در آینده نزدیک پیشرفتهای جدید دیگری را در این زمینه علنی میکنیم
لاریجانی اضافه کرد: از نظر عملیاتی، ترور کار بیارزشی است و دیگران هم میتوانند. این روشها غلط است. مخصوصا برای غربیها که هر روز صبح که بلند میشوند پنجره را کنار میزنند و با صدای بلند راجع به حقوق بشر صحبت میکنند و با پرروگری هر روز از رژیم صهیونیستی حمایت میکنند.
وی گفت: موضع کشورها و صاحبنظران سیاسی نسبت به رژیم صهیونیستی روشن است. ضمن آنکه حرکت ایران در مساله هستهیی بسیار قوی است. ما نسل جوان و پرتحرکی در این دانش داریم. رژیم صهیونیستی از نظر ذهنی عقبافتاده است که فکر میکند با ترور میتواند جلوی فعالیتهای هستهیی ایران را بگیرد. در آینده نزدیک پیشرفتهای جدید دیگری را در این زمینه علنی میکنیم.
توافقنامه ایران،ترکیه، برزیل حیات ندارد
رییس مجلس در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص عاقبت قرارداد سهجانبه بین ایران، ترکیه و برزیل اظهار کرد: آمریکاییها اجازه ندادند این توافق که ترکیه و برزیل آن را دنبال میکردند، به نتیجه برسد. از قبل هم حدس میزدیم آمریکا حقهبازی کند. اوباما به اردوغان و لولا نامه نوشت وساطت کنید. همان موقع به دوستان ترک خود گفتیم کلک میزنند اما آنها گفتند آمریکا تعهد میدهد.
لاریجانی ادامه داد: آمریکا پس از دو هفته زیر این توافقنامه زد و قطعنامه صادر کردند.
وی خاطرنشان کرد: مشکلی که ما در مسائل هستهیی داریم این است که رفتار آمریکا ماجراجویانه است؛ لذا فکر نمیکنم آن توافقنامه حیاتی داشته باشد. ضمن آنکه مجددا یادآور میشوم ما این توافق را به هم نزدیم، آنها به هم زدند.
با میزبانی ترکیه برای مذاکره با ١+5 موافقیم
رییس مجلس در ادامه یادآور شد: ایران در زمینه مذاکرات با 1+5 همیشه آماده بوده و خواهد بود چون مساله هستهیی ایران بسیار رو راست و روشن است و فقط گرفتار بازیگریهای غربیها شده است؛ لذا فکر میکنیم مسائل ما در قالب مذاکرات قابل حل است، به شرطی که مذاکرات جدی باشد، نه بازیگوشانه. دوستان ترک نظرشان این است که این مذاکره در ترکیه انجام شود. از جهت اینکه ترکیه دوست و برادر ماست، ما هم موافقیم.
معتقدیم سیستم رادار موشکی به نفع مسلمانان نیست
لاریجانی در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری در خصوص سپر موشکی مستقر در ترکیه، خاطرنشان کرد: احتیاج است که مساله روشن شود. البته مذاکراتی صورت گرفته و بحثها ادامه دارد اما به هر حال ما به دوستان خود در ترکیه اعتماد داریم. گرچه معتقدیم سیستم رادار موشکی به نفع مسلمانان نیست اما به هر حال بحثهای دیگری هم وجود دارد که باید با مذاکرات روشن شود.
در مورد درگیری شیعه و سنی در صحنه مسائل منطقهای غلو میشود
وی همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری در مورد اختلافات میان شیعه و سنی در منطقه، یادآور شد: در مورد درگیری شیعه و سنی در صحنه مسائل منطقهای غلو میشود. شیعه و سنی هردو مسلمانند و درگیری ندارند. مسائل جهان اسلام بسیار پیچیده و مهم است و طرح این موضوعات در شرایط فعلی، بهموقع و لازم نیست.
رییس مجلس با بیان اینکه متولد عراق است و این کشور را خوب میشناسد، تصریح کرد: شیعه و سنی در عراق به خوبی زندگی میکنند و مشکل چندانی وجود ندارد. در خصوص مشکل میان شیعیان و اهل تسنن داستانسرایی میشود.
لاریجانی تصریح کرد: آمریکا و غربیها دوست دارند بین فرق اسلامی تفرقه بیندازند که باید به آن توجه کرد؛ لذا مساله شیعه و سنی مهم نیست. آنکه عرق اسلامی و غیرت اسلامی داشته باشد مورد حمایت ماست.
مسائل عراق از جنس فرقهای نیست
وی ادامه داد: اختلاف بین سیاسیون همیشه وجود دارد و این جنبه فرقهای ندارد. مسائل عراق از جنس فرقهای نیست. ممکن است برخی بخواهند آن را با تبلیغات به اختلاف فرقهای تبدیل کنند و یا برخی بخواهند پشت آن مخفی شوند. توصیه ما به همه مسئولان عراق این است که اجازه دهند در عراق همه چیز بر اساس قانون پیش برود و قانون اساسی میثاق آنها باشد.
به زودی کمیسیون مشترک ایران و ترکیه در ترکیه افتتاح شود
رییس مجلس در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری در خصوص دیدارهای دوجانبه مقامات ایرانی و ترک در سفر هیات پارلمانی ایران به ترکیه، گفت: در سفر به ترکیه بحثهای جدی و مهمی نسبت به مسائل دو جانبه و منطقهای داشتیم. ما در این سفر در خصوص هیچ پروژهای قرارداد نبستیم ولی قرار شد به زودی کمیسیون مشترک ایران و ترکیه در ترکیه افتتاح شود و در آنجا مباحث زیادی تصویب خواهد شد.
لاریجانی در این نشست در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری درخصوص تنگه هرمز و مباحث مطرح درباره آن و اینکه آیا در این نشستها درباره تنگه هرمز نیز بحثی صورت گرفته است؟ اظهار کرد: ترکیه و موضع آن متفاوت از چیزی است که آمریکا و رژیم صهیونیستی دنبال میکنند. دغدغه ترکیه با آنها متفاوت است. ترکیه علاقه دارد مشکلات منطقه درست حل شود اما آمریکا و رژیم صهیونیستی به دنبال بر هم زدن منطقه هستند. ضمن آنکه در مورد مسائل تنگه هرمز موضوع جدیدی مطرح نشده که درباره آن بحث کنیم.
وی افزود: در این دیدارها درباره گسترش روابط اقتصادی ایران و ترکیه و گامهای خوبی که از سال گذشته برای این امر برداشته شده و سطح روابط دو کشور که به 15 میلیارد دلار رسیده بحث و گفتوگو شد.
رییس مجلس در خصوص دروازههای مشترک مرزی و شهرکهای صنعتی نیز یادآور شد: ایران و ترکیه این امر را دنبال میکنند. در حال حاضر کارهای تکنیکی آن پیگیری میشود.
لاریجانی بار دیگر با اشاره به روابط خوب و نزدیک ایران و ترکیه و نقش مهم دو کشور در شرایط فعلی منطقه تاکید کرد: نگاه رهبران ایران و ترکیه در مسائل منطقهای به هم نزدیک است. در مسائل استراتژیک همگراییها بسیار است و دلمشغولی ایران و ترکیه نسبت به سرنوشت مسلمانان مشترک است؛ لذا برای مسائلی که بین دو کشور و منطقه وجود دارد این سفرها بسیار میتواند کمککننده باشد.