متخصصان معتقدند بیماری ریفلاکس اسید معده (که در آن اسید معده به سمت مری برمی گردد) یکی از شایع ترین بیماری های شناخته شده در دنیاست و شاخص ترین نشانه آن هم احساس سوزش در ناحیه قفسه سینه و گلو است. اما ریفلاکس علائم دیگری هم می تواند داشته باشد که هیچگاه فکرش را نمی کنید مربوط به آن باشد. در اینجا این علائم را می گوییم.
محققان معتقدند احساس تنگی نفس و به خصوص تشدید این مشکل موقع خوابیدن در شب ، می تواند دلیل بسیار مهمی برای ابتلا به ریفلاکس معده باشد. وقتی دراز می کشید ، اسید معده شروع به بالا آمدن به سمت مری می کند که این همان رفلاکس معده بوده و سبب خس خس سینه می شود. اسید معده همچنین می تواند وارد راه های تنفسی شش ها شود که این اتفاق سبب انسداد این راه ها و سرفه و پریدن از خواب با احساس خفگی می شود .
بزاق فراوان
به عقیده ی محققان، اگر پس از مصرف وعده های غذایی و یا میان وعده ها، دهانتان شروع به ترشح بزاق فراوان می کند، این می تواند نشانه ی خوبی از ریفلاکس اسید معده باشد.
مزه ی شوری و یا تلخی که در قسمت پایینی حلق و یا دهانه ی مری احساس می شود، به دلیل بالا آمدن اسید معده و حرکت آن به سمت مری و حلق است
بنا بر چنین دلایلی هم پیش از آنکه حالت تهوع اتفاق بیفتد ، دهان تان شروع به ترشح بزاق فراوان می نماید. غدد بزاقی هنگامی که احساس کنند محرکی در مری وجود دارد، شروع به واکنش و شستشوی هر چیزی می نمایند که در سر مری و گلو وجود دارد.
التهاب ریه
وقتی اسید معده بالا می آید فقط منجر به تحریک مری و گلو نمی شود ، بلکه می تواند به ریه نیز نفوذ پیدا کند و باعث التهاب ریه شود. شاید بتوان اینطور گفت که اگر بدون دلیل موجهی، بیش از یک بار دچار التهاب ریه شده اید، رفلاکس اسید معده می تواند یکی از علل اصلی این مشکل باشد.
تلخ مزگی دهان
تحقیقات پزشکی نشان می دهد که مزه ی شوری و یا تلخی که در قسمت پایینی حلق و یا دهانه ی مری احساس می شود، به دلیل بالا آمدن اسید معده و حرکت آن به سمت مری و حلق است .
درد قفسه سینه
افراد بسیار زیادی هستند که با نشانه ی درد قفسه ی سینه و تصور اینکه ممکن است هر آن دچار حمله ی قلبی شوند به اورژانس مراجعه می کنند ، در حالی که این مشکل مربوط به رفلاکس اسید معده است . البته عکس این مشکل نیز ممکن است رخ دهد که نتایج غمباری به دنبال دارد.
گاهی حملات قلبی در قالب مشکلات گوارشی بروز می کنند که نادیده گرفته شده و با عدم مراجعه به اورژانس منجر به مشکلات فراوانی می گردند. هنگامی که مشکوک به این حالت هستید، حتما به اورژانس مراجعه کنید.
سختی بلع
رفلاکس می تواند با آسیب و ایجاد زخم در جداره های مری سبب تنگ شدن آن گردد که این امر خود مشکلات بلع غذا را به همراه خواهد داشت. این حالت را به این صورت می توان تشبیه کرد که در مسیر بلع غذا، ناهمواری هایی وجود دارد.
مشکلاتی که ریفلاکس نیستند
بسیاری از مردم هنگامی که با یک توده در گلو و یا خشن شدن صدا مواجه می شوند ، به اشتباه فکر می کنند که این مشکل به دلیل رفلاکس اسید معده رخ داده است، اما متخصصان اعتقاد دارند که این مشکلات می تواند به خاطر ذرات گرد و غبار و یا مواد محرک موجود در هوا که در هنگام تنفس وارد بدن می شوند باشد که ارتباطی هم به رفلاکس ندارند.
به نظر محققان گلودرد ، سرفه و گرفتگی صدا ممکن است گاهی به دلیل رفلاکس اسید معده رخ دهند، اما این امر همیشگی نیست.
اکثر اوقات وقتی پزشک با فرد بیماری مواجه می شود که دچار التهاب و سرخی گلوست ، شروع به تجویز داروهای قوی مهار کننده ی اسید معده می کند. ولی اگر به مدت دو هفته از این داروها استفاده کردید و حالتان بهتر نشد ، حتما به یک متخصص گوارش مراجعه نمایید. ممکن است پای مشکلات دیگری در میان باشد.
تبیان