اتشار پاسخ آیت الله ناصر مکارم شیرازی به استفتائی درباره مسابقه «برنده باش» روز گذشته به یکی از مهمترین و پربحثترین اخبار فضای مجازی تبدیل شده بود.
این مرجع تقلید در پاسخ به استفتای مذکور که روند حضور در مسابقه «برنده باش» و نیز نحوه اعطای جوایز آن طرح شده بود، نوشته بود: «این کار قمار است و شرکتکنندگان مالک آن جوایز نمیشوند.»
مسابقه «برنده باش» مشهورترین مسابقه فعلی تلویزیون است که اجرای آن را محمدرضا گلزار بر عهده دارد. مقدمه حضور در این مسابقه، شرکت در مسابقه اپلیکیشن برنامه مذکور است و برای شرکت در آن مسابقه نیز به ازای تعدادی سوال، مبلغی مشخص باید پرداخت شود. در نهایت ۸ نفر برتر هر هفته به مسابقه تلویونی راه مییابند و بسته به تعداد سوالاتی که پاسخ می دهند حداکثر ۱۰۰ میلیون تومان جایزه میگیرند.
واکنش «برنده باش»
در اولین واکنش به استفتاء منتشر شده که در آن آیت الله مکارم مسابقه «برنده باش» را به صراحت «قمار» اعلام کرده بود، روابط عمومی برنامه مذکور اعلام کرد که «فرض مطرح شده در سوال استفتاء کامل نیست و طبیعتاً فرض ناکامل، جایگاه سوال را مخدوش میسازد.»
با این حال، آیت الله ناصر مکارم شیرازی یک روز بعد در درس خارج فقه خود به طور کامل این موضوع را توضیح داد و گفت: اگر یک دستگاهی پیدا شود، سؤالاتی مطرح کند و بگوید هرکس جواب بدهد ما جایزه میدهیم، آیا درست است یا نیست؟
وی با تاکید بر اینکه سؤالات نیز باید معقولانه باشد چراکه گاهی اوقات حتی سؤالات مذهبی نامعقولی مطرح میکنند، ادامه داد: فرض بگیریم سؤالات خوب، اگر پول جوایز را از خودشان بدهند اشکالی ندارد، در واقع میخواهند برای کار خیر و مسائل علمی و آموزشی خرج کنند، در اینجا مانعی ندارد. ، اما اگر پول را از شرکت کنندگان بگیرند کما این که عده زیادی به روشهای مختلف این کار را میکنند و غالباً بخش اعظم پول به جیب برگزار کننده مسابقات میرود و درصد اندکی به شرکت کنندگان میدهند، در اینجا هر دو حرام میشود.
مخالفت مراجع
آیت الله مکارم حتی از مخالفت دیگر مراجع با چنین مسابقاتی نیز خبر داد و با تاکید بر اینکه این مساله نوعی بخت آزمایی و قمار است، تصریح کرد: سایر حضرات آقایان هم همین نظر را گفتهاند و ما البته با صراحت بیشتری بیان کرده ایم.
رهبر معظم انقلاب: صداوسیما بخت آزمایی را ترویج نکند
رهبر معظم انقلاب در بیانات خود در جمع هزاران نفر از کارگران صنایع مختلف نیز به موضوع ترویج بخت آزمایی اشاره کردند.
ایشان تواناییهای ملت ایران و جوانان پرتلاش و خوش استعداد میهن را بسیار فراتر از وضع فعلی خواندند و خاطرنشان کردند: باید فرهنگ کار و تولید و تلاش را ترویج دهیم و روحیه انتظار برای ثروت بادآورده را از بین ببریم و روشهایی شبیه بخت آزمایی را ترویج نکنیم که دستگاههای مختلف از جمله صدا و سیما باید متوجه این معنا باشند.
دستور العمل وزیر ارتباطات به اپراتورها
در پی این اعلام نظر مراجع و نیز رهبر معظم انقلاب، محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات نیز در توییتر خود نوشت: «روز گذشته طی دستوالعملی، مدیران عامل اپراتورهای تلفن همراه را موظف کردم شخصا بر روند مسابقات غیرمشروع بختآزمایی در تلویزیون و غیرآن نظارت کنند و جلوی این پدیده سوء را بگیرند. عدم رعایت دستورالعمل برای اپراتورها عواقب جدی درپی خواهد داشت.»
برگزاری چنین مسابقاتی تا کنون واکنشهای مردمی متعددی را نیز در پی داشته. بسیاری از آنها از وزیر ارتباطات خواسته اند که با پیگیری این موضوع، ماجرای این گونه مسابقات را فیصله دهد. حال باید منتظر ماند و دید با وجود این تذکرات و نیز ابراز نظر صریح رهبر معظم انقلاب، آیا صداوسیما این گونه مسابقات را تعطیل خواهد کرد؟
آیت الله مکارم شیرازی در آغاز درس خارج فقه خود گفت: اگر یک دستگاهی پیدا شود، سؤالاتی مطرح کند و بگوید هرکس جواب بدهد ما جایزه میدهیم، آیا درست است یا نیست؟ اگر پول جوایز را از خودشان بدهند اشکالی ندارد، در واقع میخواهند برای کار خیر و مسائل علمی و آموزشی خرج کنند، در اینجا مانعی ندارد.اما اگر پول را از شرکت کنندگان بگیرند کما این که عده زیادی به روشهای مختلف این کار را میکنند و غالباً بخش اعظم پول به جیب برگزار کننده مسابقات میرود و درصد اندکی به شرکت کنندگان میدهند، در اینجا هر دو حرام میشود.