پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
مجیدرضا حریری، نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین میگوید: تصور میکنم اعلام سازوکار مالی ایران و اروپا اثر روانی خود را گذاشته باشد و از هفتهی آینده با اقداماتی که بانک مرکزی برای تعدیل عرضه و تقاضا در بازار اسکناس انجام میدهد، شاهد برگشت ارز به کانال ۱۱ هزار یا حتی ۱۰ هزار تومان باشیم.
حریری در گفتگو با خبرنگار «انتخاب»، گفت: بازار ارز ما و اتفاقاتی که در آن رخ میدهد، متاثر از محدودیتهایی است که آمریکا بر ما اعمال کرده. البته اثرگذاری آن محدودیت ها، شاید به خاطر سومدیریتهایی در داخل نیز باشد.
او با بیان اینکه ذات اقتصاد ما آماده ضربه پذیری است و ضربه پذیری آن بسیار بالاست، ادامه داد: در سالهای اخیر در دو مقطع جهش ارزی تا حدود سه برابر اتفاق افتاده؛ یکی در سال ۹۰ و ۹۱ و دیگری در سال ۹۶ و ۹۷. یکی از مهمترین عوامل بالا رفتن قیمتها و این دو جهش ارزی، تحریمها بوده است.
حریری درباره تاثیر راه اندازی SPV بر بازار ارز و اقتصاد کشور اظهار داشت: SPV به عنوان یکی از مواردی است که در مقابل تحریمها شکل میگیرد و قطعا باید اثر روی بازار ما مثبت بگذارد.
او افزود: بخش زیادی از مسائل تحریمی که روی قیمتها اثر میگذارد، اثرات روانی است تا اثرات واقعی؛ بنابراین هر اتفاق اقتصادی یا سیاسی میتواند بار فشار روانی را از بازار بردارد. از این رو، حتی اگر هیچ اتفاقی رخ ندهد و هیچ امیدی هم نداشته باشیم که با SPV مبادله بانکی انجام دهیم، باز هم مقداری از فشار روانی را از بازار کم میکند.
او تاکید کرد: این موضوع اگر درست مدیریت شود، فرایند خبری و اطلاع رسانی اش میتواند بازار ما را به شکل مثبتی تحت تاثیر قرار دهد.
حریری ادامه داد: در همین روزهای اخیر که دلار از کانال ۱۱ هزار تومان آمد به ۱۲ هزار تومان آمد، یکی از علت هایش بحثهایی بود که درمورد SPV مطرح شده بود. طبیعتا وقتی سازوکار جدید معرفی میشود، این بحثها برطرف خواهد شد.
این فعال اقتصادی تصریح کرد:هرچه این سازوکار شفافتر باشد و قابلیت هایش بیشتر معرفی و عملی شود، قاعدتاً به همان نسبت اثرش روی بازار ارز محسوستر است.
او ادامه داد: فکر میکنم اعلام سازوکار مالی ایران و اروپا اثر روانی خود را گذاشته باشد و از هفتهی آینده با اقداماتی که بانک مرکزی برای تعدیل عرضه و تقاضا در بازار اسکناس انجام میدهد، شاهد برگشت ارز به کانال ۱۱ هزار یا حتی ۱۰ هزار تومان باشیم.
او درباره قیمت دلار در روزهای منتهی به سال جدید نیز گفت: نمیتوان پیشبینی کرد؛ زیرا موضوع، یک بازار عادی اقتصادی نیست بلکه موضوع ضربات و فشارهای سیاسیای است که از بیرون به بازار وارد میشود؛ بنابراین قابل پیشبینی نیست که تا شب عید قرار است کدام اتفاقات سیاسی رخ دهد؛ ولی به نظر میآید بانک مرکزی با اقدامات خود در سه، چهار ماه اخیر توانسته مقداری نظم و انضباط را به بازار ارز بازگرداند و ضربه پذیری آن را نسبت به اتفاقات کم کند و یا دست کم دامنه جهشها را کوتاهتر کند.
او گفت: تصور من این است که بانک مرکزی دامنه کنترل را بیشتر از سابق در اختیار دارد و راحتتر میتواند بازار را کنترل کند. در عین حال، هر چقدر اتفاقات مثبت رخ دهد و هرقدر فشارهای داخلی را کم کنیم و به وحدت نظر برسیم، این قوت و قدرت را به مدیریت بانک مرکزی میدهیم که بهتر بازار را اداره کند.
او با بیان اینکه همیشه احتمال دارد شوکهای سیاسی از خارج بر ما وارد و بازار از آن متاثر شود گفت: واقعیت این است که ما دسترسی ما به منابع ارزی مثل سالهای قبل نیست. درآمدهای ما هم مثل سالهای قبل نیست و همه باید این واقعیات را بپذیریم و توقعات مان را نسبت به رفتارهای اقتصادی دولت و بانک مرکزی، مانند توقعات دوران جنگ کنیم نه دوران عادی اقتصادی. در آن صورت فکر میکنم که اوضاع برای همه مردم منطقیتر و قابل پذیرشتر و تبعات بعدی آن هم کمتر شود.