پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر از پیام به عنوان پیروزی بزرگ در ساخت اولین ماهواره عملیاتی با طول عمر و فناوری بالا در مدار ۵۰۰ کلومتری سطح زمین نام برد و گفت: این ماهواره به مدت ۳۰۰ ثانیه در مدار قرار گرفت.
احمد معتمدی روز پنجشنبه در گفتگو با ایرنا اظهار کرد: ساخت ماهواره موفقیتی بزرگ است در عین حال که از نظر کاربردی نتوانست در مدار قرار بگیرد، اما بسیار به هدف خود نزدیک شد.
وی ادامه داد: دو تیم پرتاب کننده و ساخت ماهواره کار بسیار مهمی را انجام داده اند که جای تبریک دارد. ماهیت کارهای علمی به گونهای است که در شروع گاهی اوقات منجر به شکست میشود.
معتمدی در خصوص سیگنالهایی که در شش دقیقه نخست توسط ماهواره ارسال شده است، گفت: ماهواره پیام سیگنالهایی از موقیعت قرار گیری خود، اطلاعات مربوط به داخل ماهواره و اطلاعات ماموریتی تعیین شده دراین مدت در مدار قرار گرفت و اطلاعات را به زمین فرستاد.
رئیس دانشگاه امیرکبیرعنوان کرد: تمام اطلاعات لازم در شروع کار ماهواره به زمین ارسال شد که نشان میهد ماهواره کار خود را به درستی انجام داده است.
معتمدی گفت: محاسبه سرعت پرتاب ماهواره باید بررسی شده تا در پرتابهای بعدی این مشکل تکرار نشود. حتی ممکن است ماهواره بیشتر از ۶ دقیقه در فضا قرار گرفته باشد، زیرا ماهواره همیشه در دید آنتن نیست.
رئیس دانشگاه امیرکبیر گفت: ماهواره پیام به طور کامل در اقیانوس هند سقوط کرده است و منفجر نشده، زیرا در مدار اصلی قرار گرفت.
وی ادامه داد: اگر ماهواره با سرعت لازم و زاویه صحیح در مدار قرار نگیرد و کار اصلی خود را انجام ندهد مثل دیگر ماهوارهها به سمت پایین (زمین) سقوط میکند.
رئیس دانشگاه امیرکبیر با بیان اینکه ماهواره به گونهای نبوده که حاوی مواد منفجره باشد، اظهار کرد: ماهواره منفجر نشده، زیرا موشک و ماهواره هردو کار خود را به درستی انجام داده اند، بنابراین ماهواره به طور کامل سقوط کرده است.
معتمدی ادامه داد: ماهواره با سرعت لازم در مدار مورد نظر (ارتفاع ۵۰۰ کیلومتری از سطح زمین) قرار نگرفته است.
رئیس دانشگاه امیرکبیر با بیان اینکه ماهاره پیام شروع کار است، اظهار کرد: ماهواره در کنترل زمین و طراح نیست بنابراین مدیریت کنترل آن کار پیچیدهای است.
وی گفت: فقط چند درصد احتمال مثبت باعث میشد ماهواره به کاربرد برسد و موفقیت حاصل شود.
رئیس دانشگاه امیرکبیر اظهار کرد: ساخت ماهواره بعدی کار سادهای نیست و باید متخصصان مجموعه سازمان فضایی و اساتید دانشگاه برنامه ریزیهای راهبردی جدید اتخاذ کنند. در ساخت ماهواره جدید در صورت نیاز از دانشگاههای صنعتی دیگر استفاده میشود.
وی اظهار کرد: ۱۰ تا ۱۱ سال ساخت ماهواره طول کشید، بنابراین ساخت ۱۰ میلیارد تومان در طول مدت هزینه داشته که با نرخ دلار امروز در کل ۳۰ تا ۴۰ میلیارد تومان هزینه شده است. در حالی که ساخت پرتاب کننده هزینه بسیار بیشتری داشته است.
معتمدی با بیان اینکه مدتی طول میکشد تا دلیل اصلی مشخص شود، گفت: هنوز محققان دلیل سقوط و ماندن در مدار اصلی را پیدا نکرده اند، زیرا این مسائل محاسبات سنگینی دارد. در حالی که همه محققان تصور میکردند محاسبات صحیح است؛ یا برخی مسائل در پرتاب در نظر گرفته نشده و یا مشکل فنی پیش آمده است.