arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۴۴۳۸۰۲
تاریخ انتشار: ۴۴ : ۱۲ - ۰۹ آذر ۱۳۹۷

جنجال در الجزایر به دلیل خدمت سربازی دختران

مساله خدمت سربازی دختران این روز‌ها باعث ایجاد سر و صدای زیادی در الجزایر شده و در میان مردم و مسئولان دو قطب مخالف و موافق این امر تشکیل شده است.اکنون خدمت سربازی در الجزایر ۱۲ ماه است و همه پسرانی که به سن ۱۸ سال می‌رسند، باید به خدمت سربازی بروند، اما تاکنون خدمت سربازی برای زنان اجباری نبوده است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

 

مساله خدمت سربازی دختران این روز‌ها باعث ایجاد سر و صدای زیادی در جامعه الجزایرشده و در میان مردم و مسئولان دو قطب مخالف و موافق این امر تشکیل شده است.

به گزارش ایرنا، الجزایر در سال ۱۹۶۲ میلادی به استقلال دست یافت و از سال ۱۹۶۸ خدمت سربازی برای پسران در این کشور اجباری شد. خدمت سربازی تا سال ۲۰۱۴ یک سال و نیم بود، اما از این سال، مدت خدمت سربازی به یک سال کاهش یافت.

اکنون خدمت سربازی در الجزایر ۱۲ ماه است و همه پسرانی که به سن ۱۸ سال می‌رسند، باید به خدمت سربازی بروند، اما تاکنون خدمت سربازی برای زنان اجباری نبوده است.

** قانون الجزایر در خصوص سربازی دختران چه می‌گوید؟

سرهنگ «طارق دیباش» یکی از مسئولان اداره خدمت وظیفه عمومی در وزارت دفاع الجزایر چند روز پیش در مجلس نمایندگان الجزایر گفت، قانون الجزایر منعی برای سربازی دختران ندارد و بر اساس قانون شماره ۰۶/۱۴ خدمت سربازی برای همه الجزایری‌هایی که به سن ۱۸ سالگی می‌رسند الزامی است، اما تصمیم سربازی رفتن دختران یک تصمیم سیاسی است و در حوزه اختیارات ارتش نیست.

وی افزود، نمایندگان مجلس می‌توانند لایحه‌ای در این خصوص تهیه کنند و این نکته را نیز بررسی کنند که آیا ارتش الجزایر در شرایط کنونی نیاز به خدمت سربازی دختران دارد یا نه.

** واکنش متفاوت مردم الجزایر به طرح اجباری شدن خدمت سربازی دختران

این سخنان این مقام وزارت دفاع با واکنش متفاوت مردم الجزایر روبرو شد، از یک سو طرفداران برابری حقوق زنان و مردان، از آن استقبال کردند و از سوی دیگر برخی نیز به دلایل اجتماعی و فرهنگ خانواده‌ها، شدیدا با این موضوع مخالفت کردند و البته برخی نیز این مساله را به تمسخر گرفتند.

** استدلال موافقان طرح سربازی دختران

«نوریه بن غبریت» وزیر آموزش و پرورش الجزایر با حمایت از طرح خدمت سربازی دختران گفت: من موافق خدمت سربازی دختران هستم البته باید نوع خدمت آن‌ها کمی با خدمت پسران متفاوت باشد، اگر ما در پی برابری حقوق زنان و مردان هستیم، باید به این سمت هم پیش برویم.

«نوریه حفصی» رئیس اتحادیه ملی زنان الجزایر نیز با حمایت از اصل برابری حقوق زنان مردان و مردان گفت، اگر کشور به خدمت زنان نیز نیاز دارد، باید چنین اتفاقی روی دهد و دختران نیز به خدمت سربازی بروند.

«سمیه صالحی» فعال حوزه حقوق زنان نیز ضمن موافقت با خدمت سربازی دختران، آن را عاملی برای تغییر ذهنیت جامعه و رسیدن زنان به همه حقوق خود دانست.

«نادیه ایت زای» وکیل دادگستری و رئیس مرکز اطلاع رسانی و مستند سازی حقوق زنان و کودکان نیز با ابراز تعجب از سرو صدای به وجود آمده در خصوص خدمت سربازی دختران گفت، زنان الجزایری در زمان «هواری بومدین» در دهه هفتاد خدمت سربازی انجام داده اند و این چیز جدیدی نیست.

وی افزود، زنان اکنون در ارتش و ژاندامری، پلیس و آتش نشانی مشغول به کار هستند و پیشرفت خوبی داشته اند، حال چه مانعی وجود دارد که به خدمت سربازی نروند؟

** استدلال مخالفان طرح سربازی دختران

مخالفان این طرح می‌گویند، عرف و آداب و رسوم در الجزایر اجازه چنین چیزی را نمی‌دهد و از سوی دیگر خدمت سربازی تناسبی با روحیه زنان و دختران ندارد.

عماد ۴۵ ساله گفت، نمی‌توانم بپذیرم خواهرم سلاح به دست بگیرد و یک سال کامل به دور از خانه باشد.
نادیا روزنامه نگار ۴۷ ساله گفت، جامعه الجزایر هنوز نمی‌تواند بپذیرد دختران به خدمت سربازی بروند، زیرا عموم خانواده‌های الجزایری تفکرات سنتی دارند و به دلیل اعتقادات دینی نمی‌توانند بپذیرند دختران یک سال کامل به خدمت سربازی بروند و سلاح به دست بگیرند.

دختری با نام مستعار «همس الورود» در این خصوص در یکی از شبکه‌های اجتماعی نوشت، من شدیدا مخالف این طرح هستم، من دختری مسلمانم و نمی‌توانم شلوار بپوشم و همانند پسران فریاد بزنم، نمی‌توانم جایی غیر از خانه خودمان بخوابم، اگر خدمت سربازی برای دختران اجباری شود، این تصمیم دردناکی خواهد بود و تصور نمی‌کنم پدر یا برادری بخواهد دختر یا خواهرش در چنین وضعیتی قرار گیرد.

کاربری به نام جودا نیز نوشت، زن سرشار از احساس و قداست و عفت است، هر کس بخواهد، می‌تواند به استخدام ارتش دربیاید، اما ما مخالف اجباری شدن خدمت سربازی زنان هستیم.

جوانی ۲۷ ساله به نام محمد امین نیز با لحنی تمسخر آمیز گفت، اگر زنان به خدمت سربازی بروند، چه کسی در بازار‌ها به گردش و خرید می‌پردازد؟

** طرح خدمت سربازی زنان بحث جدیدی نیست

در بهار سال ۲۰۱۵ گروهی از زنان و انجمن‌های فعال در حوزه حقوق زنان از مقام‌های این کشور خواستند زنان نیز به خدمت سربازی بروند. آن‌ها پیشنهاد داده بودند مراکز خاصی برای خدمت سربازی زنان در مراکز شهر‌های بزرگ ایجاد شود و دختران به جای ۱۲ ماه، ۶ ماه به خدمت سربازی بروند و طی این مدت حقوق نیز دریافت کنند و پس از پایان دوران خدمت مخیر به استخدام در ارتش باشند و البته آن‌ها بحثی از اجباری شدن خدمت سربازی به میان نیاورده بودند.

بنا بر نظرسنجی‌های انجام گرفته توسط شبکه‌های تلویزیونی الجزایری، بیشتر الجزایری‌ها اعتقاد دارند جای زنان در خانه است و نه پادگان‌ها و در نتیجه با خدمت سربازی رفتن دختران مخالف اند.

با توجه به شرایط کنونی بعید به نظر می‌رسد مقام‌های الجزایری، سربازی رفتن دختران را اجباری کنند، زیرا احتمال مخالفت با آن زیاد است و با توجه به اینکه این کشور در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری است، بعید به نظر می‌رسد در چنین شرایطی، خدمت سربازی برای دختران اجباری شود و از سوی دیگر الجزایر بر اساس آخرین سرشماری‌ها ۴۲.۵ میلیون نفر جمعیت دارد که کمی بیش از این جمعیت را مردان تشکیل می‌دهند و بعید به نظر می‌رسد نیازی به حضور زنان باشد هرچند اکنون نیز شمار زیادی زن در ارتش، ژاندامری و ادارات پلیس به استخدام در آمده و مشغول خدمت هستند و برخی از آن‌ها به درجات بالایی در ارتش رسیده اند.

تابستان سال گذشته سپهبد «احمد قاید صالح» جانشین وزیر دفاع به نمایندگی از «عبدالعزیز بوتفلیقه» رئیس جمهوری و فرمانده کل نیرو‌های مسلح الجزایربه خانم «بودوانی فاطمه» افسر ارشد نیروی هوایی، درجه سرلشکری اعطا کرد تا او نخستین زن در الجزایر باشد که به درجه سرلشکری می‌رسد.

شمار زنان شاغل در ارتش الجزایر مشخص نیست، اما گفته می‌شود زنان در ارتش این کشور از لحاظ رسیدن به بالاترین درجات، رتبه اول را در میان کشور‌های عربی دارند و چندین تن از آنان تاکنون به رتبه ژنرالی رسیده اند.

به هر حال باید پذیرفت طرح خدمت اجباری دختران در الجزایر مخالفانی جدی دارد و از سوی دیگر برخی شدیدا اعتقاد دارند باید از پتانسیل‌های موجود در جامعه به نحو احسن استفاده کرد و باید تفکرات سنتی را کنار گذاشت و از سوی دیگر می‌توان شرایطی برای تسهیل خدمت سربازی دختران فراهم کرد و از آن‌ها برای انجام کار‌های اداری، بخش بهداشت و درمان و همچنین ستادی استفاده کرد.

نظرات بینندگان