arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۴۴۱۵۸۵
تعداد نظرات: ۱۶ نظر
تاریخ انتشار: ۲۷ : ۱۳ - ۲۷ آبان ۱۳۹۷

حجاریان: احتمال می‌دادیم روحانی اوضاع را از وضعیت بلبشوی مابعد دولت «معجزه» نجات دهد / اگر می‌دانستیم این همه سنگ پیش پای روحانی خواهد افتاد، شاید بهتر بود عطای انتخابات را به لقایش می‌بخشیدیم / عارف در مقایسه با روحانی نمی‌توانست سیاست خارجی ما را رو به راه کند / منتظریم پوست جدید اصلاحات در بیاید و بعد، پوست‌اندازی کنیم

یک تئوریسین اصلاح‌طلب در پاسخ به این پرسش که آیا ممکن است حامیان جریان اصلاحات این جریان را تنها بگذارند، دست از حمایت بکشند و حتی به جریانی موسوم به براندازی بپیوندند؛ پیش‌بینی کرد که ریزش جدی از سمت حامیان اصولگرایان به سمت جریان اصلاحات صورت خواهد گرفت؛ اما براندازها به چنددلیل از جمله عدم وحدت در فرماندهی،تعارض راهبردها و وابستگی به پول‌های کثیف و وابستگی به برخی کشورهای منطقه شانسی برای پیش‌رفت ندارند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

یک تئوریسین اصلاح‌طلب در پاسخ به این پرسش که آیا ممکن است حامیان جریان اصلاحات این جریان را تنها بگذارند، دست از حمایت بکشند و حتی به جریانی موسوم به براندازی بپیوندند؛ پیش‌بینی کرد که ریزش جدی از سمت حامیان اصولگرایان به سمت جریان اصلاحات صورت خواهد گرفت؛ اما براندازها به چنددلیل از جمله عدم وحدت در فرماندهی،تعارض راهبردها و وابستگی به پول‌های کثیف و وابستگی به برخی کشورهای منطقه شانسی برای پیش‌رفت ندارند.

به گزارش «انتخاب»،‌ وضعیت اصلاح طلبان در مجلس و شورای شهر چندان بر وفق مراد آنها نیست و گره های زیادی در کارشان افتاده. در این بین، نوع موضع گیری و تعامل با دولت روحانی نیز به مسئله دیگری تبدیل شده است.

سعید حجاریان در گفت و گویی، به تشریح وضعیت کنونی اصلاح طلبان، چند و چون تصمیم آنها در حمایت از روحانی در سال 92 و نیز تشکیلات ساختاری آنها و احتمال پوست اندازی شان پاسخ داده است.

گفت و گوی او با ایسنا را بخوانید:

- اگر همین امروز به سال ۹۲ بازگردیم، آیا انتخاب دیگری جز آنچه که تا الان صورت گرفته است، پیش روی اصلاح‌طلبان نیست؟

اصلاح‌طلبان سال ۹۲ در مخمصه گرفتار شده بودند. از یک سو، رد صلاحیت کاندیدای واقعی‌شان از پیش مشخص بود، از سوی دیگر، آقای هاشمی که رأی بالایی داشت و گزینه مناسبی به حساب می‌آمد، رد صلاحیت شد! لذا فرصت بسیار کمی برای تصمیم‌گیری وجود داشت.

تنها گزینه ما، آقای روحانی بود. با سابقه‌ای که از او سراغ داشتیم، احتمال می‌دادیم با عادی کردن فضا چه در داخل و چه در سطح جهانی اوضاع را از وضعیت بلبشوی مابعد معجزه نجات دهد و نوعی اعتدال را برقرار کند تا در پرتو آن، قدری آلام مردم کم شود و فضایی برای تنفس گشوده شود.

آقای عارف هم در مقایسه با آقای روحانی این توان را نداشت که سیاست خارجی ما را رو به راه کند زیرا روحانی از مدت‌ها قبل در زمینه مذاکرات فعال بود و تیم داشت و امید می‌رفت بتواند سر این مشکل را به بالین نهد. لذا تنها گزینه اصلاح‌طلبان در آن سال، جناب روحانی بود که انتخاب شد.

-اگر امروز بخواهید راه دیگری را به عنوان جایگزین برای طی همان مسیر پیشنهاد بدهید، آن چیست؟

قصد اصلاح‌طلبان این بود، با انتخاب روحانی به مردم فرصتی برای تنفس داده شود و سیلی را که پیش‌بینی می‌شد بعد از هشت سال فعالیت دولت معجزه بر سر مردم آوار شود، کنترل کند. لذا از شعارهای اصلی خود یعنی پیگیری بی تنازل دموکراسی، موقتاً دست کشیدند تا اوضاع بسامان شود.

ما اگر می‌دانستیم از جانب نیروهای تمامت‌خواه این همه سنگ پیش پای روحانی خواهد افتاد و از آن سو، دولت دست راستی مانند ترامپ بر سر کار خواهد آمد، شاید بهتر بود اساساً عطای انتخابات را به لقایش می‌بخشیدیم و سرنوشت اصلاحات را به دولت روحانی گره نمی‌زدیم.

نه اینکه بخواهم، تنزه‌طلبی کنم اما خود دولت روحانی هم استعداد و ظرفیت کافی برای مقابله با معضلات داخلی نداشت . بنابراین ما به لحاظ اخلاقی هم نمی‌توانستیم وظیفه‌ای در قبال وی داشته باشیم.

- با ایده های مطرح شده در باب اصلاح اصلاحات و پوست اندازی اصلاحات تا چه اندازه موافق هستید؟

من قبلاً در این باره توضیح داده‌ام که اصلاحات به قفا بنگرد و راه طی شده را یکبار مرور و آن را نقد کند. ما حتما نیاز داریم در سه زمینه گفتمان، تشکیلات و راهبرد دست به ابتکارهای جدید بزنیم و به‌ قول شما پوست‌اندازی کنیم. البته معتقدم پس از انتخابات ۸۸ پوست اصلاحات را کنده‌اند پس، ابتدا باید صبر کنیم تا پوست جدید در بیاید و بعد پوست‌اندازی کنیم!

-آیا واقعا با گذشت زمان به آنچه که مردم در اعتراضات دی ماه مبنی بر "اصلاح‌طلب،‌اصولگرا دیگه تمومه ماجرا" گفتند، خواهیم رسید؟ آیا ماجرای جریان اصلاحات تمام است؟

من بعید می‌دانم، قاطبه مردم اساساً با این اصطلاحات آشنا باشند؛ چه برسد به آنکه هر دو را نفی کنند. بخش عظیمی از مردم، گرفتار مشکلات معیشتی‌شان هستند و شعارهای مذکور در مقطعی از زمان درمیان بخشی از الیت های جامعه سر داده شد و توسط رسانه‌های مجازی بازتاب پیدا کرد. لذا، این که بگوییم مردم از فلان دسته یا گروه به‌کلی بریده‌اند، کمی اغراق‌آمیز است؛ نوعی زدگی به‌وجود آمده و آنهم به‌خاطر در هم آمیختگی نهاد دین و دولت است.

- جریان اصلاحات در انتخابات پیش رو چگونه خواهد بود؟

کاملاً به رفتار صاحبان تصمیم بستگی دارد. باید ببینیم شورای نگهبان برای تأیید کاندیداهای چه می کند. البته در مورد مجلس،‌ به‌خاطر دعواهای طایفه‌ای و چشم ‌وهم ‌چشمی میان بخش‌های مختلف شهرهای کوچک مشارکت بالای شصت درصد خواهیم داشت اما بعید است، در شهرهای بزرگ چنین استقبالی صورت گیرد.

-ریشه اختلافات امروز احزاب، اشخاص و گروه‌های اصلاح‌طلب (ماجرای اختلافات در شورایعالی، شورای شهر، شهرداری و...) چیست؟

اصلاح‌طلبان برخلاف اصول‌گرایان چندان قیم‌پذیر نیستند و هر کدام‌شان، ایده و عقیده ‌مستقل دارند. این ایده‌ها بعضاً سالم و بعضاً با اغراض سیاسی آمیخته است و بخشاً با آلودگی‌هایی همراه است. در میان جناح راست، گوش شنوا از بالادستشان بیشتر است ، مانند شورای دوم تا چهارم که می‌دیدیم برون خموش و درون پر غوغا بود. اما برعکس، اصلاح‌طلبان آنچه را دارند، روی دایره می‌ریزند و به همین دلیل، گزک به جناح رقیب می‌دهند تا این اختلافات را آگراندیسمان (بزرگ‌نمایی) کنند و استفاده خود را ببرند. در کنار این موارد، مشتی خنّاس هم با لطایف‌الحیل (حیله‌ورزی) سعی در برهم زدن آرامش دارند و از هر کاهی، کوه می‌سازند و البته،‌ابزارش را هم دارند.

-چرا دولت به این صراحت از جریان اصلاحطلبی گذشت؟ تاثیر رفتار دولت بر ناامید شدن از جریان اصلاحات چیست؟

من پیش‌تر گفته‌ام، پروژه اصلی دولت برجام بود. در آن پروژه دیپلماسی نقش اول را ایفا می‌کرد و فی‌الواقع پروژه‌ای الیتیستی (نخبه‌محور) بود که، احتیاج به مردم نداشت. لذا، از ابتدا دولت خود تدبیر کرده را نیازی به اصلاحات نبود و به کار گرفتن دو-سه وزیر اصلاح‌طلب در امور خدماتی برای کابینه کفایت می‌کرد.

دولت اساساً عقدی با اصلاح‌طلبان منعقد نکرد که بخواهد از آن عبور کند. یعنی در سال ۹۲، به قدری فرصت کم بود که اصلاح‌طلبان با دولت بر سر موضوعات خاص به ائتلاف نپرداختند و از این گذشته، روحانی برنامه ائتلافی نداشت. منتهی شعارهای روحانی بخشاً برآورده کردن خواسته‌های اصلاح‌طلبان هم بود که به هیچ یک از آن‌ها وفادار نماند و به همین خاطر شاید بتوان گفت، خودش از خودش عبور کرده است.

- با توجه به فعالیت اندیشه ای به نام براندازها چه قدر امکان دارد تا حامیان اصلاحات که علقه ای به جریان اصولگرایی هم ندارند، به آن‌ها بپیوندند؟

همواره امکان جابجایی وجود دارد. زمانی که روزنامه‌های اصلاح‌طلب را به‌صورت فله‌ای بستند، به هشدارهای ما توجه نشد. و دیدم مردم پس از مدتی با آمدن ماهواره به سمت کانال‌های ماهواره‌ای روی آوردند و با همه تلاشی که نیروی انتظامی در برابر دیش و رسیور صورت دادند، توفیقی به دست نیامد.

پس محتمل است، زمانی که عرصه بر اصلاحات تنگ شود، مردم به گزینه‌های دیگر فکر کنند. اما من معتقدم، ریزش جدی از سمت اصول‌گرایان به سمت جریان اصلاحات صورت خواهد گرفت،‌ کما اینکه تاکنون این‌گونه شده است؛ پس از ظرف اصلاحات چیزی کم نمی‌شود.

از این گذشته، باید به براندازها هم فکر کرد؛ آن‌ها با مشکلات عدیده‌ای دست به گریبان‌اند. اولاً، وحدت فرماندهی ندارند. ثانیاً، راهبردهای مشخص ندارند و حتی بعضی راهبردهای‌شان در تعارض با یکدیگراست. ثالثاً، بعضی از آن‌ها به دولت‌های منطقه‌ای وابسته شده‌اند و از پول‌های کثیف ارتزاق می‌کنند و بعضی دیگر حتی اصول اولیه دموکراسی را در میان خودشان مراعات نکرده ولی ادعا می‌کنند که می‌خواهند دموکراسی را در ایران حاکم کنند.

- برای سامان یافتن شرایط درونی جریان اصلاحات آیا ایجاد پارلمان اصلاحات می تواند به پایان یافتن انتقادات به شورایعالی کمک کند؟

من امید دارم؛ اما چنانکه گفتم، اصلاح‌طلبان از منش خاصی برخوردارند و نمی‌توان آن‌ها را به صف کرد. شاید پارلمان اصلاحات، دارای فراکسیون‌های مختلف باشد اما شرط آن است که، مکانیزم اداره آن دموکراتیک باشد.

از آن گذشته، پارلمان به‌عنوان قوه مقننه زمانی که قوه مجریه نداشته باشد، کارآمدی ندارد. پس، باید تمهیدی اندیشید تا رابطه احزاب را که بیشتر اجرایی هستند، با این پارلمان تعریف کرد. از این رو همچنان پارلمان اصلاحات را مبهم می‌دانم، مگر آنکه بگوییم پارلمان محلی برای حل منازعات درونی اردوگاه اصلاحات است که در این صورت صرفاً به جای شورای عالی می‌نشیند و کاربرد دیگری ندارد.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۲۶
غیر قابل انتشار: ۱۶
ME
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۷
30
59
بس کنيد اين حرف ها رو ديگه... 5 سال دولت دستشون بود حالا باز هم از موانع صحبت مي کنن. اين حرفها ديگه رنگي نداره. مديريت نداشتين.
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۴ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۷
9
48
وقتی نیرو سازی انجام نشده چطور قصد پوست اندازی دارید؟
انقدر بر استفاده از نیروهای بازنشسته و فسیل اصرار کردن و وقتی به فکر افتادن که دوره 8 ساله دولت تمام شده و همه کسانی که در این مدت شناسایی شدن توسط تندروها نابود میشن. اصولگراها حداقل هوای نیروها و طرفداران خودشون رو داشتن ولی متاسفانه اصلاح طلبان فقط فکر قدرت و پر کردن جیب خود بودن
علیحسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۷
20
49
من بعنوان کسی که به روحانی رای دادم و اصولگرا نیستم ولی به شما میگم
اصلاحات مُرد ... تَکرار می کنم ... اصلاحات مرد ... آقای حجاریان

و هیچ تفاوتی بین خاتمی و سید محمد خاتمی نیست ...

و مطمئن باشید به قدری که شما ضربه زدید به طرفداران تون هیچ وقت به شما بر نمی گردیم... اشتباه کردیم...

عارف اصلا کجاست ؟ چی شد لیست امید ؟
برید بابا
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۷
9
28
انتخاب نظر هم منتشر می کند؟
علیکمال
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۷
27
38
دولت «معجزه» دو سال آخر را خراب کرد!
اما دولت «کلید» از ابتدا گند زد تا همین حالا که رکورد تاریخی تورم را به نام خود زد.
تو هم که توهم زدی با اون مخ معیوبت!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۷
21
42
بابا صد رحمت به دولت محمود کی دلار 5 برابر شد و کی تورم 200 درصد؟؟؟
بیطرف
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۷
19
26
اینم درست نمیگه مثل زیباکلام.
ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۷
21
36
اصلاحات مرد همانطور که سالها پیش اصولگرایی مرد.
محسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۰۲ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۷
0
0
بابا رو را برم!!!حالا که اقتصاد رو نابود کردید میگید نگذاشتند!!؟؟
شما این عرصه را می شناختید.اگر نمی شناختید که خیانت کردید وارد شدید
ایزا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۸
0
0
بسه دیگه ! تا کی دروغ ! تا کی جناح بازی. بفکر مردم باشید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۸
0
1
دل خوش به پوست اندازی نباشید شما هم مثل اصولگرایان برای مردم مرده حساب میشید . مردم هر فرصتی که لازم داشتید به شما دادن و در این فرصت ها شما ماهیت رو نمایان کردید.
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۴۴ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۸
0
1
ما مشکل تعامل داریم هر جناحی پیروز می شود جناح دیگر به جای همکاری سنگ اندازی می کند. به هر حال جریان اصلاح طلبی بخاطر انعطاف پذیری بیشتر از جریان اصولگرایی که جریانی تندرو است، نزد مردم مقبولیت دارد. دیگر به غیر از افراد بیسواد و سالخورده کمتر کسی به جریان اصولگرایی اعتقاد دارد. اصولگرایی تقریبا به تاریخ انقلاب اسلامی پیوسته است و فقط نامش گهگاهی مطرح می شود.
محمدرضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۸
1
1
آخه حرف زدن که واجب نیست.
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۸
0
1
ضمنا انتخاب جان در بخش نظر دهی منفی و مثبت مشکل اساسی دارین نسبت به برخی سایت ها قسمت منفی و مثبت نظرا کار نمیکنه...با تشکر
ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۸
1
4
خدایااا چقدر لجم می گیره ، به شخصه می دونم بچه های این بابا همه خارجن و از زندگیشون لذت می برن ،بعد این با نظریه های پوسیده و حرفهای فسیلی باز سعی در گول زدن مردم داره...بس کن عمووو...اصلاح طلب اصلاح طلب...داریم زیر فشار فقر می میرییییم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۹
0
0
خواهشا زیاد خودتان را در گیر الام مردم نکنید . یک کم هم به زندگی خودتان برسید . ما الان در رفاه کامل هستیم .
نظرات بینندگان