طیبه سیاوشی عصر پنجشنبه در نشست کودک همسری، ریشه ها، آسیب ها و سیاست گذاری ها در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی گفت: بررسی طرح افزایش حداقل میانگین سن ازدواج که به بحث «کودک همسری» مشهور شده، بیش از یک سال و نیم است که شروع شده و در دستور کار فراکسیون زنان مجلس قرار گرفته است.
وی ادامه داد: در فراکسیون زنان مجلس برای تدوین این طرح از کارشناسان حوزه های مختلف از جمله، مردم شناسی، حقوق و ... استفاده کردیم و نتیجه این مشورت ها شکل گیری یک پرونده قطور در این زمینه است از طرف دیگر برای غنا بخشیدن و جلب کمک علما،خدمت علما در قم رسیدیم و فتوایی هم در این زمینه به صورت کتبی از آیت الله مکارم شیرازی گرفتیم.
وی افزود: با وجود اینکه این پرونده قطور و حمایت های مردمی برای ما یک موفقیت بود ولی هنوز به نتیجه مطلوب نرسیده ایم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به روند تصویب این طرح تصریح کرد: این طرح با قید یک فوریت در 4 مهر سال 96 در صحن علی مجلس به تصویب رسید.
عضو فراکسیون زنان مجلس تصریح کرد: طرح کودک همسری با کمک و حمایت نمایندگان مرد با توجه به اینکه آسیب های این مسئله را کاملا درک کرده بودند، به تصویب رسید و هم اکنون این طرح در دستور کار کمیسیون امور حقوقی و قضایی مجلس قرار دارد.
سیاوشی با اشاره به برخی مخالفت ها با این طرح تاکید کرد: با توجه به این مخالفت ها در نشست هایی در فراکسیون زنان با اینکه حداقل میانگین ازدواج زنان را 15 و 16سال و برای پسران 18 در نظر گرفته بودیم تاکیدمان را بر دو تبصره از این طرح گذاشتیم که برای دختران ازدواج زیر 13 سال و برای پسران 15 سال را ممنوع کنیم.
نماینده مردم تهران با بیان این نکته که ما در برخی شهرها مشاهده می کنیم که دخترانی با سن کم به ازدواج مردان سن بالا در می آیند، گفت: تلاش داریم که فاصله سن زن و شوهر در ازدواج بیش از 15سال نباشد.
وی ادامه داد: علیرغم فتوای آیت الله مکارم شیرازی هنوز مخالفت هایی با این طرح مطرح می شود، شورای نگهبان هم بحث هایی دارد و در داخل مجلس هم برخی مخالف طرح هستند.
سیاوشی افزود: ما را متهم می کنند که به دنبال کپی از اسناد بین المللی هستیم و مبانی شرعی را مدنظر قرار نداده ایم ما هم بر بحث فقه پویا و متقضیات زمان و مکان تاکید کرده ایم.
عضو فراکسیون زنان مجلس با اشاره به اینکه اکثر ازدواج های در سن پایین در خانواده های فقیر اتفاق می افتد، گفت: در برخی از شهرهای مرزی مشاهده می کنیم که پدری به دلیل اعتیاد یا فقر با دریافت مبلغی دختر خود را به اتباع خارجی می دهد.
سیاوشی با اشاره به مخالفت های فقهی در این حوزه گفت: ما یک روز کاری به قم رفتیم و خدمت علما بحث ها را مطرح کردیم و با همراهی آیت الله مکارم شیرازی و برخی علمای دیگر مثل آیت الله صانعی مواجه شدیم که تنها شرط ازدواج را بلوغ جسمی نمی دانند اما یکی از علما که از او درخواست فتوا کردیم بر همان 9سال و بلوغ جسمی تاکید کرد.
وی در مورد آخرین تلاش های کمیسیون زنان در مورد طرح افزایش حداقل سن ازدواج دختران گفت: با همکاری کمیسیون حقوقی به دنبال اصلاح ماده 1041 قانون مدنی هستیم و به نتایج مثبتی در این زمینه با این کمیسیون رسیده ایم اما در صحبت های اولیه با شورای نگهبان درباره حداقل سن ازدواج برای دختران که در تبصره 13 این طرح در نظر گرفته ایم به نتیجه نرسیدیم.
سیاوشی گفت: نگرانی ما صرفا مسائل جنسیتی نیست. نگرانی جنسیتی بخشی از این نگرانی ها است. بحث ما خانواده و آسیب های اجتماعی است که با کودک همسری شاهد آن هستیم.
نماینده مردم تهران با اشاره به تلاش های بیرون زز مجلس برای آگاه سازی مردم گفت: در تلاشیم با آموزش و پرورش ارتباط بگیریم و آگاه سازی مردم را ازمدرسه شروع کنیم چرا که مدرسه اولین جایی است که دختر با ازدواج در سن کم از آن باز می ماند.
وی با اشاره به تلاش ها برای آگاه سازی خانواده از طریق رسانه ملی گفت: با رسانه ملی به نتیجه نرسیدیم و همکاری موثری در این زمینه شکل نگرفته است.