پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : میخائیل گورباچف روز یکشنبه در گفت وگو با خبرگزاری اینترفاکس گفت: در صورت خروج آمریکا از این پیمان، ایالات متحده گامی برخلاف سیاست خلع سلاح هسته ای در جهان برداشته است.
وی افزود: اظهارات دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در مورد خروج احتمالی این کشور از پیمان منع موشک های هسته ای میان و کوتاه برد، همه تلاش هایی که رهبری شوروی و آمریکا برای دستیابی به خلع سلاح هسته ای کشیدند را نابود می کند.
گورباچف تاکید کرد که به هیچ وجه نباید این پیمان قدیمی ویژه خلع سلاح هسته ای را از بین برد؛ آیا درک این حقیقت دشوار است که خروج از چنین پیمانی به اصطلاح عامیانه بی عقلی و اشتباه است.
وی با طرح این پرسش که آیا در واشنگتن نمی دانند که اقدام آنها علیه این پیمان چه عواقبی در پی خواهد داشت؟ گفت: به سران آمریکا می گویم که باید از بیماری با عنوان «تلاش برای عدم اجرای قراردادهای امضا شده و توافقنامه هایی در عرصه خلع سلاح هسته ای» خلاص شد.
گورباچف تصریح کرد: جهان نباید از تمایل و تلاش واشنگتن برای به عقب بازگرداندن سیاست خلع سلاح هسته ای حمایت کند و نه فقط روسیه بلکه تمام کسانی که صلح و بویژه آرامش بدون سلاح هسته ای را ارج می نهند باید با چنین اقداماتی مخالفت کنند.
گورباچوف ادامه داد: به آمریکایی ها توصیه می کنم به اظهارات ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در نشست اخیر در سوچی توجه کنند، من کاملا با اظهارات او مبنی بر اجرای پیمان های هسته ای موافقم.
گورباچف اظهار داشت: اظهارات پوتین مبنی بر اینکه باید برای حفظ حیات بشر در کره زمین پیمان های هسته ای را به طور کامل اجرا کرد، بسیار آموزنده است.
به گزارش ایرنا، پیمان منع موشک های هسته ای میان برد و کوتاه برد هشتم ماه دسامبر سال 1987 بین میخائیل گورباچف آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی و رونالد ریگان رئیس جمهوری وقت آمریکا امضا شد.
براساس این پیمان، توسعه و کاربرد تمام موشک های هسته ای و غیر هسته ای کوتاه و میان برد به استثنای موشک های دریایی ممنوع شد.
این پیمان نخستین قرارداد کنترل تسلیحات هسته ای موشکی راهبردی در جهان به حساب می آید که با توجه به اینکه در دوره جنگ سرد بین دو ابرقدرت (شوروی و آمریکا) امضا شده بود از اهمیت بسیار بالا و حیاتی برخوردار شده است.
تا سال 1991 حدود دو هزار و 700 موشک نابود شدند ضمن اینکه دو کشور اجازه بازرسی از تاسیسات یکدیگر را داشتند.
سال 2002 آمریکا از پیمان موشک های ضد بالیستیکی خارج شد و جورج بوش رئیس جمهوری وقت آمریکا دستور استقرار سپر موشکی در اروپا را صادر کرد و در مقابل ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در سال 2007 اعلام کرد که این پیمان دیگر به سود روسیه نیست.