پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
محمدرضا نجفی منش، رئیس کمیسیون تسهیل کسب و کار اتاق بازرگانی تهران می گوید: یکی از کمک هایی که بانک مرکزی می تواند در شرایط تحریم انجام دهد، این است که دلار را از مبادلات دوجانبه با کشورهای مذکور حذف کنیم. الان که تحریم بانکی اعمال شده و تحریم نفتی را در پیش داریم، چنین اقداماتی موثر خواهد بود.
به گزارش «انتخاب»، عبدالناصر همتی، رییس کل بانک مرکزی اخیرا اعلام کرد که «در جریان نشست سهجانبه ایران، روسیه و ترکیه بههمراه وزیر محترم نفت نشستهای دوجانبه مفید و سازندهای در حضور رؤسای جمهور با مقامات اقتصای دو کشور روسیه و ترکیه داشتیم. فروش نفت، خرید کالاهای اساسی، گسترش روابط بانکی، مبادله با پولهای ملی طرفین با هدف حذف دلار و کلاً توسعه روابط تجاری و اقتصادی محور مذاکرات و توافقات با دو کشور همسایه بود. مقرر شد در اولین فرصت در دیدار با رئیس بانک مرکزی روسیه در مسکو توافقات را پیگیری کنم»
نجفی منش در گفت و گو با خبرنگار «انتخاب»، درباره اظهارات رییس کل بانک مرکزی و توافق با کشورهای ترکیه و روسیه برای حذف دلار و نیز تضمین فروش نفت و کالاهای اساسی گفت: در شرایط تحریم، مطمئنا اگر تبادل تجاری با کشورهایی مانند چین، هند، ترکیه و روسیه که با ما مبادلات تجاری بالایی دارند، توسط ارزهای دو طرف انجام شود، می تواند بسیار کمک کننده باشد.
او افزود: یکی از کمک هایی که بانک مرکزی می تواند انجام دهد، همین است؛ یعنی دلار را از مبادلات دوجانبه با کشورهای مذکور حذف کنیم. الان که تحریم بانکی اعمال شده و تحریم نفتی را در پیش داریم، چنین حرکت هایی موثر خواهد بود.
این فعال اقتصادی با اشاره به اعلام همکاری شرکت های کوچک و متوسط اروپایی با ایران در شرایط تحریم، افزود: اگر بتوانیم در اروپا هم بانک های کوچکی پیدا کنیم که در شرایط تحریم با ما همکاری کنند، آن هم بسیار کمک کننده و موثر خواهد بود.
نجفی منش درباره تاثیر حذف دلار از مبادلات دوجانبه بر قیمت دلار نیز گفت: اگر دولت دلار و ارز مورد نیاز واحدهای تولیدی را تامین کند، مقدار زیادی از التهاب بازار خواهد ریخت. از طرفی، ارز مسافرتی هم آن طور که اعلام شده، باید از صرافی ها تامین شود. بنابراین تنها ارز موردنیاز باقیمانده، برای قاچاق و خروج سرمایه خواهد بود. در این شرایط، بالا رفتن قیمت دلار، در داخل چندان اثرگذار نخواهد بود.
رییس انجمن قطعه سازان همچنین درباره اینکه آیا تامین مواد اولیه صنایع ایران از کشورهای روسیه و ترکیه به اندازه ای هست که حذف دلار در مبادلات دوجانبه اثر واقعی خود را نشان دهد، اظهار داشت: تامین مواد اولیه می تواند با واسطه باشد، مثلا شرکت های روسی مواد اولیه را تامین کرده و با استفاده از روبل یا ریال، با ایران مبادله کنند.