پدرام سلطانی، نایبرئیس اتاق ایران از مشخصات بسته پیشنهادی اقتصادی اروپا میگوید. او به خبرنگار پایگاه خبری اتاق ایران میگوید: «باتوجه به رفتار اروپاییها و همچنین ساختار و سازوکار قدرت بین اتحادیه اروپا، باید درباره این بسته قضاوت کنیم. آنچه مهم است اینکه هر تصمیم در اتحادیه اروپا باید با اجماع صورت بپذیرد و همه اعضا باید نظر مثبت به آن داشته باشند.»
سلطانی تصریح میکند: «چون رویکردها و موقعیتهای سیاسی اتحادیه اروپا باهم تفاوت دارد، تمایلات، ارتباطات بینالمللی و میزان اثرپذیری آنها از آمریکا در تصمیم و عملکرد آنها اثر خواهد گذاشت.»
او ادامه میدهد: «یعنی بعضی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا که تمایلات و ارتباطات نزدیکی با آمریکا دارند و نظرات آنها به آمریکا نزدیکتر است کار را برای اتحادیه اروپا سختتر خواهند کرد.»
به گفته سلطانی، اتحادیه اروپا باید چارچوبی به وجود بیاورد تا تجارت، سرمایهگذاری، ارتباط و همکاری اقتصادی با ایران در آن چارچوب امکانپذیر شود و میزان تأثیرپذیری از تحریمها به حداقل برسد.»
نایبرئیس اتاق ایران درباره ویژگیهای بسته اقتصادی ارائهشده، معتقد است: «از شواهد و قرائن چنین برمیآید که اتحادیه اروپا اولاً بتواند برای ادامه خرید نفت ایران مدلی را طراحی کند تا این امکان فراهم شود و ایران بتواند نفت خود را بفروشد. پس طبیعتاً آن اهدافی را که اتحادیه اروپا دنبال میکند بحث سازوکار خرید نفت و پرداخت وجوهات حاصل از آن است.»
سلطانی ویژگی دوم بسته را چنین توصیف میکند: «موضوع دوم به وجود چتر حمایتی برای شرکتهای کوچک و متوسط اروپایی که با شرکتهای ایرانی کار میکنند، برمیگردد. چون شرکتهای بزرگ با توجه به منافعی که در امریکا دارند آن کشور را به ایران ترجیح میدهند. اتحادیه اروپا باید شرایطی را برای شرکتهای کوچک و متوسط فراهم کند که بتوانند با ایران کار کنند.»
سلطانی میگوید موضوع سوم به تعریف روش و سیستمی برمیگردد که در تبادلات تجاری بین دو طرف، امکان تبادلات بانکی با ارز اروپا یعنی یورو هموار شود؛ بنابراین باید بانک یا مؤسسات پولی ایجاد شوند و مدلی را طراحی کنند که این مبادلات انجام شود.»
او تصریح میکند: «به نظر میرسد اروپا میخواهد این تبادلات بهصورت تهاتر انجام شود. یعنی بهجای پرداخت مستقیم پول نفت، آن را در حسابی منظور کنند تا خرید ایران از اروپا از آن طریق انجام شود.»
سلطانی توجه پوشش بیمهای و حملونقل دریایی را هم ضروری میداند و میگوید: «باید درباره حملونقل دریایی و پوشش بیمهای لازم برای این حملونقل فکر شود. اما این دو قسمت کار بسیار مشکل است. اگر خود اروپا بتواند در بخش بیمه از مؤسسات دولتی خود استفاده کند، خیلی خوب است. اکثر مؤسساتی که حملونقل دریایی را پوشش بیمهای میدهند شرکت بیمه خصوصیاند که یا آمریکاییاند و یا سهامدار آمریکایی دارند و کار دشوار خواهد بود.»
بهگفته نایبرئیس اتاق ایران، شرکتهای حملونقل اروپایی هم خصوصی هستند و با آمریکا کار میکنند و ممکن است کار در این حوزه هم با اختلال روبرو شود.
سلطانی درباره بخشهای دیگر این بسته هم میگوید که اروپاییها ممکن است در کنار چارچوب کلی اقتصادی، بندهای دیگری را هم مورد توجه قرار دهند؛ بخشهایی، چون تبادلات علمی، دانشگاه، فناوری و هنر.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: اروپاییها در مذاکره با ایران پیشنهادهایی در خصوص فروش نفت و ساماندهی امور بانکی ارائه کردهاند که در سطح کلان پیشنهادهای معقولی بوده است.