رسانه های وابسته به محمدباقر نوبخت در روزهای اخیر در اقداماتی بی سابقه و هماهنگ، دست به انتشار اخباری زده اند که از آنها بوی تلاش برای خروج اسحاق جهانگیری از دولت به مشام می رسد.
به گزارش سرویس سیاسی «انتخاب»، رویارویی تیم حزب اعتدال و توسعه در دولت با حزب کارگزاران در روزهای اخیر به اوج خود رسیده. حزب اعتدال و توسعه از احزابی که است در ابتدای دهه 80 متولد شد و حسن روحانی در افتتاحیه آن به سخنرانی پرداخت. نزدیکی این حزب به روحانی باعث شد تا پس از پیروزی وی در انتخابات، حزب مذکور، آن را پیروزی خود قلمداد کرده و با نفوذ در دولت پست های مهمی را به دست آورد. در حال حاضر محمدباقر نوبخت و محمود واعظی، دبیرکل و معاون سیاسی این حزب، به عنوان دو تن از اثرگذارترین افراد در سیاست های دولت روحانی شناخته می شوند.
از جمله، سیاست های اقتصادی دولت روحانی به طور کامل در اختیار این حزب قرار دارد که در روزهای اخیر با اوج گیری فضای نامساعد اقتصادی کشور، انتقادها از این تیم، به ویژه از سوی اصلاح طلبان از جمله اعضای حزب کارگزاران به اوج خود رسیده است.
در این میان، رسانه متعلق به محمدباقر نوبخت در گزارشی بی سابقه (که حاکی از درگیری علنی این دو طیف است) و شدیداللحن علیه حزب کارگزاران نوشته است: «اعضای این حزب که بعضا در مسئولیت های ارشد اجرایی دولت نیز حضور دارند مدتی است تلاش دارند تا با فاصله گرفتن از مرکزیت دولت و شخص رئیسجمهوری خود را مطالبهگر نشان داده و با ادبیات نقادانه رفته رفته خود را مهیای انتخابات بعدی مجلس و سپس ریاست جمهوری نمایند.»
رسانه متعلق به نوبخت برنامه کارگزاران را تخریب دولت بدون ارائه برنامه جایگزین اقتصادی دانست و حتی اشاره کرد که آنها از با نام بردن از گزینه ای مانند وزیر پیشین اقتصاد – علی طیب نیا – استفاده ابزاری می کند. این رسانه، هدف حزب کارگزاران را از دو حالت خارج ندانسته است؛ یا پیاده شدن از قطار دولت و یا سهم خواهی بیشتر از رییس جمهور.
همزمان با این حمله، یکی دیگر از رسانه های وابسته به نوبخت، در گزارشی با ابراز خشم از گزارش ارگان متعلق به حزب کارگزاران، که در آن موضوع کنار رفتن یا ماندن نوبخت در سازمان برنامه و بودجه بررسی شده، بار دیگر هدف کارگزاران را سهم خواهی از حسن روحانی دانسته و نوشته است: «پرسش و ابهامی که همچنان باقی می ماند این است که چرا این روزنامه در روزهایی که توسط برخی سخن از تغییر و ترمیم کابینه دولت دوازدهم است، اقدام به تخریب دکتر نوبخت و انتقاد محض از ایشان کرده و دیگر وزرا و مدیران دولت را در حاشیه ای امن قرار داده است؟ چرا انتقاد از تیم اقتصادی دولت به انتقاد از نوبخت منحصر شده است؟ ارگان کارگزاران سازندگی چه غرض و هدفی را از تخریب و یا مخالفت با حضور دکتر نوبخت در کابینه دولت اعتدال در سر دارد؟ آیا در پس پرده طرحی برای تعرفه جایگزینی برای نوبخت یا سهم خواهی از دولت و یا آغاز پروژه ای برای مخالف خوانی علیه دولت اعتدال صورت گرفته که با حمله مستقیم به دکتر نوبخت کلید خورده است؟!»
این در حالی است که خود نوبخت چند روز پیش هرگونه کناره گیری اش از سازمان برنامه و بودجه را گمانه زنی دانسته و رد کرده بود. با این وجود، همین رسانه متعلق به نوبخت، در گزارش دیگری دست خود را صریحا رو کرده و از کنار رفتن احتمالی اسحاق جهانگیری از معهاون اولی رییس جمهور خبر داده است.
در گزارش مذکور، با اشاره به اینکه «خبرهایی از درون دولت و برخی از محافل سیاسی به گوش می رسد ،که اسحاق جهانگیری از سمت معاونت اولی رئیس جمهوری کنار خواهد رفت» آمده است: «گفته می شود این تغییر در راستای ترمیم تیم اقتصادی دولت انجام خواهد گرفت.جهانگیری رئیس ستاد اقتصاد مقاومتی بوده و یکی از اعضای اصلی تیم اقتصادی دولت است . پیش از این اسامی دیگری از درون دولت جهت ترمیم کابینه شنیده شده بود.»
نکته عجیب اینکه این رسانه هم به شایعه عجیبی که چندی پیش در خصوص معاون اولی قالیباف منتشر شده بود، اشاره کرده و اظهارات نوبخت درباره آن را طوری بازتاب داده که در آن خبری از تکذیب صریح این شایعه نیست. به نشته این سایت، «قابل ذکر است چندی پیش از سوی برخی از رسانه ها خبری مبنی بر معاون اولی قالیباف مطرح شده بود که سخنگوی دولت پس از آخرین نشست هیات دولت به خبرنگار پرسش کننده گفت:اینها اخباری است که همکاران شما خبر میکنند و قرار نیست به همه شایعهها پاسخ داده شود.»
به بیان ساده تر دعوا تا جایی بالا گرفته که تیم نوبخت حاضر شده برای کنار گذاشتن اسحاق جهانگیری حتی به شایعه ای درباره قالیباف هم متوسل شود. این در حالی است که همین رسانه از نظرخواهی نشریه متعلق به کارگزاران با یک اصولگرا - یحیی آل اسحاق – ابراز شگفتی کرده و جلوی نام و وابستگی جریانی او علامت تعجب گذاشته بود.
استعفای چندباره ی جهانگیری و احیای اختیارات معاون اول!
اخبار دریافتی حکایت از آن دارد که اسحاق جهانگیری مدت هاست از عملکرد تیم اقتصادی دولت که عمدتا تحت سیطره حزب اعتدال و توسعه است، رضایتی ندارد و خواستار تغییراتی در این تیم شده است. مخالفت حسن روحانی با این درخواست تحت تاثیر مشاوران خود که همان نزدیکان نوبخت و اعتدال و توسعه هستند، باعث شده حتی جهانگیری چند باری دست به قلم ببرد و استعفای خود را نیز تقدیم رییس جمهور کند؛ موضوعی که رسانه ای نشده و کسی هم درباره آن سخنی نگفته است.
طبق اطلاعات واصله به «انتخاب»، جهانگیری که معقتد است هیچکاره است و عموم اختیارات در دستان واعظی رییس دفتر رییس جمهور است، در جلسه ای با حضور روحانی و برخی مقامات دولتی، مجدداً آمادگی خود را برای استعفا قبول کرده ؛ اما این بار برخلاف دفعات پیشین، رییس جمهور مخالفی نکرده و با سکوت خود، از سخنان معاون اول گذر کرده است!
با این حال، با وجود تمایل واعظی و نوبخت و حتی روحانی برای خداحافظی جهانگیری از دولت، هنوز برخی مصلحت ها مانع پذیرش استعفای جهانگیری شده است.
نزدیکان رییس جمهور معتقدند، در صورت خروج جهانگیری از دولت، اختیارات معاون اولی با قراردادن یکی از نیروهای «خودی» احیا خواهد شد.
سوالاتی اساسی
با این حال، اکنون هجمه کم سابقه تیم نوبخت به جهانگیری چند سوال اساسی را به ذهن متبادر می کند:
آیا آنچنان که رسانه های وابسته به نوبخت می گویند، سهم خواهی کارگزاران از روحانی در حال نتیجه دادن است و آنها سهم بیشتری در تغییرات آتی کابینه دریافت خواهند کرد؟
چه کسانی در کارگزاران، در حال سهم خواهی هستند و هم توانسته اند نیروهای خود را در رده های مختلف دولت جای دهند؟
آیا تلاش جهانگیری برای راضی کردن روحانی به تغییر تیم اقتصادی دولت نتیجه داده و حزب اعتدال و توسعه از این موضوع ناراحت است؟
آیا انتشار اخباری در مورد برکناری جهانگیری، واکنشی است به تلاش جهانگیری برای تغییر تیم اقتصادی دولت که نوبخت در مرکز ثقل آن قرار دارد؟
باید منتظر ماند و و دید، جواب سوالات اساسی بالا کی مشخص می شود؟